Как можем да догоним средноевропейските доходи

22.05.2019

На последната си конференция СДС формулира като основна своя цел повишаване доходите на гражданите. Ние приехме за наша нова кауза „ Българите – европейски граждани с европейски доходи“. След като България изпълни всички политически критерии за влизането в НАТО и ЕС, след като държавната собственост бе трансформирана в частна, която е основата за развитието на пазарната икономика, логично е да си поставим за цел повишаване жизнения стандарт на българските граждани. Не бива да се учудвате, че една дясна формация, каквато е СДС, говори за доходи, защото, за да има просперитет на икономиката, е необходимо да имаме достатъчно квалифицирани и удовлетворени от своето възнаграждение граждани.

Говорейки за доходи, трябва да имаме предвид обаче и базата, от която тръгна България. А тя е не само най-ниската, в сравнение с останалите европейски държави, но бих казал, че беше почти нулева. След разрухата, която ни остави кабинетът на Жан Виденов, доходите бяха рекордно ниски – 3-4 долара пенсии, а заплатите 8-10 долара.

Да се надгражда от тази база не бе никак лесно, без значение дали правителствата, които управляваха оттогава досега, бяха десни или леви. Освен сривът при пенсиите и заплатите, по-голямата щета беше сривът на цялата икономика. На практика България разполагаше с едни остарели енергоемки мощности, които работеха неефективно, бълваха некачествена продукция, за която нямаше пазари и трупаха загуби ежедневно. Нямаше никакви наченки на пазарна икономика, а на входа и изхода на предприятията бяха застанали приближени до властта фирми, които по т.нар. система „паяк“, допълнително ги източваха.

Когато десницата пое управлението на България, след Виденовата катастрофа, и си постави като основна задача влизането в Европейския съюз, следваха логичните стъпки за приватизация на държавните активи. Това беше важна предпоставка за налагането на пазарната икономика – неотменимо условие за кандидатстването в ЕС.

Разбира се, не всички нови собственици успяха да съхранят и развият приватизираните предприятия, защото не бяха най-добре подготвени или бяха лоши стопани. Да не забравяме, че голяма част от предприятията бяха морално остарели и имаха нужда от преоборудване, а старите непретенциозни пазари, изчезнаха след разпада на СИВ. Всичко това доведе до забавен растеж на БВП.

А от размера и ръста на БВП зависят до голяма степен размерът и ръстът на доходите.

Друг фактор, който влияе на ръста на БВП и на доходите, е производителността на труда, която и тогава, и днес, е най-ниската в рамките на ЕС.

Азбучна истина е, че високи заплати има в държавите с висок БВП на глава от населението. България за съжаление е на последно място по доходи, но е с най-висок темп на нарастване на работната заплата, в сравнение с всички европейски страни. Тази тенденция трябва да се запази, за да можем в обозримо бъдеще да догонваме средноевропейските доходи.

Повишаването на доходите обаче не става с магическа пръчка, затова е необходим по-висок годишен икономически растеж ( в рамките на поне 5-6 процента), за да има постепенно догонване на средноевропейските доходи.

СДС приема, че трябва да се търси съгласие между политическите сили за удвояване на БВП в периода на следващите 10 години. Това е постижима цел и една от предпоставките за увеличаване на доходите на българските граждани. Увеличаването на БВП ще даде възможност размерът на републиканския бюджет да бъде намален в рамките на 37-38 процента от БВП. Намаляването само с 1 процент на средствата, заделени за Републиканския бюджет, би оставило в гражданите и фирмите допълнително около 1 млрд. лева. Това е още един способ за увеличаване доходите на българите.

Освен това, България трябва да направи всичко възможно за по-скорошното ни приемане в Еврозоната, защото основният ни търговски партньор е Европейският съюз, а огромна част от младите ни и предприемчиви хора работят в Западна Европа и подпомагат близките си в България с изкараните в европейски държави средства в евро. Над близо 1 млрд. евро годишно губят гражданите и фирмите (семейни, малки, средни и големи ), от смяната от евро в левове и обратно – от търговската си дейност и средствата, които получават близките на работещите от чужбина.

Ако обобщим: повишаване на доходите не може да има без ръст на икономиката. Икономика, икономика и пак икономика, а не повече държава, както проповядват социалистите в тяхната „Визия за България“. Защото повече държава означава изземване на по-голям процент от работещите и харчене на тези средства през републиканския бюджет, а да не забравяме, че едно от важните предизвикателства пред България сега, е не просто да задържим работната ръка у нас, но и да върнем нашите сънародници, особено квалифицираните.

Крайната цел е увеличаване ръста на икономиката, на БВП, а не на данъците и процента, който преразпределяме.

Румен Христов, прeд Коректно. бг


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор