Илия Лазаров:Интеграция в сферата на отбраната и защита на границите трябва да бъдат сред основните задачи на следващия ЕП

10.05.2019

За бъдещите приоритети на следващия ЕП, за визията на Европа след 26 май и баланса между европейската цялост и българския национален интерес разговаряме в предизборното ни студио с кандидата за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Илия Лазаров в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

 

Водещ: Г-н Лазаров, първо- как оценявате характера на предизборната кампания до този момент?

Илия Лазаров: За съжаление тази кампания е твърде фокусирана върху битово-вътрешнополитическа проблематика и опити за вътрешнополитически разчиствания на сметки, промяна на политическата реалност в България, а не се фокусира върху важната тема какво искаме от следващия Европейския парламент, какво искаме да постигнем ние като държава, като възможности и какви имаме в Европейския парламент, което основният дебат. В момента подвеждаме избирателите на България с едни вътрешни теми.

Водещ: Да, като че ли и сред обществото се усещат две линии около тези избори: едните са вътрешни, касаещи доходите, стандарта ни на живот, и някак по на заден план остава темата за бъдещето на Европа. Ще поговорим с вас след малко за нея, но преди това обаче колко пряко влияе европейската политика, работата на евродепутатите на живота у нас, и конкретно аспектите, като доходи и стандарт на живот?

Илия Лазаров: Европейската политика има изключително голямо влияние върху живота не само в България, в цяла Европа. Ние сме от 12 години членове на Европейския съюз и е грехота да се казва, че нищо не се е променило. Напротив, направиха се изключителни инвестиции, България се промени много. Друг е въпросът, че през тези години се и пропусна много, къде поради неподготвеност, къде поради липса на административен капацитет. Едната страна е неподготвено да се поемат тези средства, които се отпускат от Европейския съюз, а от другата страна е липса на административен капацитет. Но в крайна сметка ние в момента вървим много добре, получаваме горе-долу от 5 до 6 пъти повече отколкото даваме на Европейския съюз, и това не е удобно за евроскептиците. Извършват се големи инфраструктурни промени в България. Верно, хубаво е да се желаят да бъдат още повече и още по-добре. Влияе се пряко върху икономиката на България. Ние дръпнахме доста напред – има инвестиции, има голям инвестиционен интерес към България. Това е нещо, което е много важно за нас. Така че в ежедневието доста ни влияе европейската политика. Включително ако погледнете Пакета „Макрон“, което е антипример и влияе негативно на нашите превозвачи, пряко на бизнеса, на тези, които се занимават с превози, и респективно на шофьорите, които са ангажирани с тази работа.

Водещ: Във връзка с идеите, които чухме от Тимерманс, касаещи единна европейска заплата, къде е границата между запазване отделните икономически специфики в държави членки, и все пак заличаване на това чувство за несправедливост, особено между различните части на Европа?

Илия Лазаров: Франс Тимерманс е социалдемократ, социалист – нормално е в предизборна обстановка да лансират левите партии такива утопични идеи да ги наречем. Единната европейска заплата е много хубаво като идея, но трябва да има един реално реализиран единен европейски пазар, единна европейска икономика – нещо, което може би ще се постигне след време, но на този етап е доста далече. Ние се борим по-скоро за това да създадем условия за повишаване на доходите на населението в България. Това може да стане единствено и само чрез увеличение на брутния националния продукт. Специално СДС и ГЕРБ го възприеха. Ние го говорим това от много отдавна. Забелязвам, че и от БСП вече им дойде акълът в тази сфера, а не да говорят чисто за харчене на пари.

Водещ: Освен безспорно важната за българите тема за доходите, за начина им на живота, стандарта у нас, кои ще бъдат останалите теми, които би трябвало да ангажират следващите евродепутати?

Илия Лазаров: Много е важна темата за по-голяма интеграция в сферата на външната политика, на отбраната, на охраната на границите, която пряко ни засяга, защото ние сме външна граница. Общата европейска отбрана също ни засяга, защото едно е ние сами да се опитваме да се охранява, макар и в НАТО с някакви разходи, друго е да бъдем в една обща колективна система, която много по-рационално ще се занимава и с въоръжаването, и с обучението, и с постигането на цялостна сигурност за този европейски регион. Трябва да се стигне до това нещо. А за границите, ние пряко го наблюдаваме – нашата граница е външна граница на Европейския съюз, и морска граница имаме, и сухопътна. Справяме се много добре, но това ни струва огромна усилия. Докато, ако е една обща европейската система за охрана на границата, както в Италия е важно това да се случи, в Испания, в Гърция, нещата ще бъдат доста по-лесни за извършване. Така че интеграцията в тази сфера е неминуема и това ще бъде една от задачите на следващия Европейски парламент, и България има само какво да спечели от това нещо.

Водещ: Споделяте идеята за единна отбрана, единна защита на границите, но върху какво трябва да се градят тези неща и има ли необходимост или опасност към залитане към една или друга водеща сила на деня, по линия Изток-Запад?

Илия Лазаров: Аз не бих се опасявал от такива неща. Ние винаги страдаме от някакви теории на конспирацията. Просто ние трябва да си изградим нашия европейски дом с нашите си разбирания. Много е важно да се изберат повече представители от т.нар. „системни партии“. В България желателно е да бъдат всичките 17 представители от системните партии, за да може да се продължи дебатът за Европа, да се реформира Европа. Защото ние не трябва да скриваме, че има и негативни тенденции на брюкселската бюрокрация, които трябва да бъдат пресечени. Тя се опитва да си оправдае съществуването с разни абсурдни документи. Но ние в момента се борим именно срещу това. Евродепутатите, които бяха изпратени от ГЕРБ в последния Европарламент, мисля че се справят доста добре със задачата си и са много подготвени. Ние в СДС също имаме своите възгледи по тези теми и сме доказали през годините, че успяваме ефективно да се справим на европейска тема. Има симбиоза между нас и ГЕРБ по отношение на външната политика на България, по отношение на европейската политика, като нямаме колебание, че трябва да се развива именно в тази посока Европа. Тоест, паралелно по-голяма интеграция, същевременно запазване на нашите специфики и независимост на държавата ни и националните ни приоритети, каквито например са Западните Балкани.

Водещ: Да разбираме, че темата „Западни Балкани“ ще присъства активно и в следващия Европейски парламент?

Илия Лазаров: Задължително. Тя за нас е изключително важна, защото интеграцията на Западните Балкани дава завършен вид на нашия регион. Естествено това няма да стане толкова лесно и толкова бързо, но вие наблюдавате – избраха наскоро новия македонски президент, който е един много симпатичен човек. Той каза, че ще бъде президент на всякакви там нации, които имат, забрави единствено да каже и на българите, което показва, че трябва да се работи и в тази посока за промяната на манталитета на политиците в региона, за да може именно тези Балкани да бъде интегрирани. Това ще даде един цялостен вид и ще създаде предпоставки за по-добро икономическо развитие на региона, от което България ще спечели като водеща страна.

Водещ: Може ли да прогнозираме кои биха били факторите, които биха могли при следващия Европейска парламент да изиграят обединяваща роля на страните-членки в Европа?

Илия Лазаров: Най-важният фактор, който в момента ни обединява, това е, че се появиха известни националистически тенденции в Европа, които станаха червена лампа за това, че не всичко е наред. И традиционните партии осъзнават важността на този избор и подхождат доста по-отговорно. Това включително и в България се забелязва с призива, който имаше Жозеф Дол. Ние от СДС се отзовахме на него за съвместно явяване заедно с ГЕРБ, защото дебатът за Европа и битката за Европа не е даденост, а тя е един дълъг процес, и Европа трябва да се защитава. За съжаление, в социалистическата партия това не го осъзнаха. Имайки председател на ПЕС, се опитаха  да унижат своя председател, като се опитаха да го изключат от листата и после го поставиха на доста задна позиция, за съжаление. Това не е европейско поведение за мен.

Водещ: Как обаче в крайна сметка ще се намери този така необходим баланс между защита от една страна на европейската цялост, от друга – защита на българския национален интерес? Ще има ли противоборство между тези две неща?

Илия Лазаров: Аз не виждам някакво сериозно противоборство. Европейската интеграция е процес, който си върви, и имаме интерес от интеграция в много сфери. Естествено има тенденции, които се опитват да ни ограничат, но в Европа повечето решения се взимат с консенсус. Освен това има възможност да се защитават интересите. Много е важно обаче тук всички наши представители, не само евродепутатите, но и нашият еврокомисар, който ще бъде, и нашите чиновници, които ще изпратим и ще лансираме за Брюксел, да бъдат подготвени хора. Но за това и европейските депутати, които ще изберем, е важно да са подготвени хора, а не както се казва на жаргон – новобранци, които ще им мине мандата докато се научат.

Водещ: Колко „новобранци“ виждате към днешна дата? Има ли усещане за подготвеност по всички тези важни европейски теми, за които говорихме?

Илия Лазаров: В листата на ГЕРБ-СДС на практика няма новобранци нито в европейската политика, нито във външната политика – всичките са подготвени хора, включително и нашите кандидатури от СДС, а колегите от ГЕРБ вече имат по един или два мандата. Що се касае за БСП, аз съм силно изненадан, като изключим Сергей Станишев, който има опит, от останалата композиция на листата. Вътре виждаме една фигура, като Румен Гечев, който фалира България като икономически вицепремиер на Жан Виденов. На 4 февруари 1997 година доларът беше достигнал 4 800 лева. Едни абсурди бяха, помните го. Имаше зърнена криза. И този човек ни го предлагат в момента в листата на БСП за евродепутат, което показва, че ако не го изберат, утре ако БСП дойде по една или друга причина в България на власт, него ще лансират за икономически ръководител на България. Тоест, отново да фалираме. Това е много сериозен проблем в мисленето и съм изненадан, защото социалистическата партия е традиционна партия, системна партия, а в момента се държи като маргинал.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Аудио на: http://focus-radio.net/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-2019-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-3/


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор