СДС: Тайните арести са грубо незачитане на принципите на правовата държава

27.10.2018

 

 

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

 

СДС е партията, която започна битката за демокрация, свобода и човешки права, отстоя тези идеи три десетилетия и не може да приеме каквото и да е узаконяване на мерки, които биха довели до тяхното нарушаване.

Ако приетите на първо четене от парламента предложения на правителството, че арестите могат да останат в тайна до 48 часа, засягат само заподозрени в престъпления, то поправката е обяснима! Но не виждаме достатъчно гаранции за това.

За нас тези предложения са изключително грубо незачитане на принципите на правовата държава и демократичното общество.

Всяко задържане, без право на защита, е против Конституцията. Неспособността на разследването да събере безспорни доказателства не може да оправдае погазването на конституционни права и свободи.

Правото на защита е измежду абсолютните права и всяко негово погазване рискува връщането към репресивните методи на разследване.

Приемането на подобна мярка, касаеща дори непълнолетните лица, може да се разглежда само като неоправдана държавна репресия, която освен всичко друго, ще доведе до нови загубени дела в Страсбург, за които ще плаща българският данъкоплатец!

Наред с това, ние изразяваме своите сериозни притеснения, че тази мярка може да причини сериозни психически и здравословни щети на близките на задържаното лице, които ще бъдат в неведение за причините за неговото 48 часово отсъствие. А още повече и за родителите на непълнолетните, които 24 часа няма да знаят къде са децата им.

Липсата на истински десен коректив, представляващ свободните хора в българския парламент, е проблем за цялото общество. Тази липса се усеща особено силно при приемането на закони, които носят сянката на полицейщина и погазване на изконни права, защото спорната поправка е гласувана почти без дебати.

Това ни кара да се съмняваме още по-силно в опозиционността на БСП, която громи правителството пред камерите и по площадите, но не реагира остро, когато има заплаха за нарушаване на граждански права от страна на управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединени патриоти. За наследницата на БКП, която изкарваше хората от домовете им като хунта и те изчезваха безследно, това е обяснимо. Но как го допускат партии, с претенции, че са демократични?!

Затова призоваваме народните представители от всички политически сили и най-вече ГЕРБ, да покажат, че в парламента има истински личности и демократи, а не хора, употребявани само да натискат пултовете за гласуване.

Нека тези от тях, независимо от партийната си принадлежност, за които постиженията на демокрацията наистина имат смисъл, да не допуснат тази промяна да мине на второ четене, освен ако не се предложат поправки, внасящи повече яснота и гарантиращи спазването на човешките права.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор