СДС: Сривът на чуждестранните инвестиции е тревожен знак

29.08.2018

ПОЗИЦИЯ НА СЪЮЗА НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ

Съюзът на демократичните сили е притеснен от влошаването на някои икономически показатели в държавата.

Българската стопанска камара отчете огромен спад на чуждестранните инвестиции в България.

На фона на тази статистика, сривът на Търговския регистър и невъзможността на правителството да се справи бързо с кризата, ще дадат още по-силни сигнали към потенциалните чуждестранни инвеститори да избягват България.

Само за 10 години, след приемането ни в ЕС, вместо увеличаване на чуждестранните инвестиции, има обратна , много тревожна статистика. Докато през 2007 г. преките чуждестранни инвестиции възлизаха на 98.6% от общите инвестиции, то за 2017 г. те са под 2 процента. А по данни на БНБ,  за настоящото шестмесечие показателите са още по-лоши.Това показва трайна тенденция за спад.

Според СДС, тези тревожни сигнали за българската икономика са следствие на безбройните лицензионни, разрешителни, регистрационни и други режими, които пречат на развитието на бизнеса и плашат чуждестранните инвеститори. Техните притеснения идват и от проблемите в правосъдната система, незащитените  търговски интереси, бруталния чиновнически рекет, липсата на правителствена стратегия и яснота какво се планира за следващите години в различните сектори.

Тези факти ни карат да мислим, че се прави опит да се ограничат чуждестранните инвеститори, за да не са конкуренция на местни бизнесмени и компании, близки до отговорни фактори в държавата.

СДС от години настоява за въвеждане на електронно правителство, за да се облекчи безкрайното губене на време на чуждестранните инвеститори и българските граждани и срещите им с всевластните чиновници. Но вместо електронно правителство, получихме срив на Търговския регистър. Вместо мълчаливо съгласие или обслужване на едно гише, имаме над 170 разрешителни за построяване на жилищна или бизнес сграда.

Очевидно е, че управлението в момента буксува в сектор, който е мотора на една държава – икономиката.

 СДС избра за своя нова политическа цел европейски граждани с европейски доходи, но това няма как да се случи в период на недостатъчен икономически растеж. Затова призоваваме всички политически сили да погледнат с изключителна сериозност и чувство за отговорност на проблемите с чуждестранните инвестиции, защото те са показатели за политическия и бизнес климат в една държава. Изнесените данни от БСК ни дават много тревожен сигнал, който не трябва да бъде подминат и неглижиран както от управляващите, така и от опозицията. Всички отговорни политически сили трябва да загърбят дребните скандали и евтините сензации и да се концентрират върху сериозните проблеми в държавата – един от тях е и този с чуждестранните инвестиции.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор