Парламентарна дейност

Костадин Марков към правителството: Закрийте проектната компания за петролопровода"Бургас -Александропулис" - създава напрежение и срах у всички бургазлии

18.09.2016
Народният представител от Реформаторския блок, избран от Бургас, Костадин Марков постави въпроса какво се случва  с проектната компания, свързана с петролопровода "Бургас-Александропулис". Синият депутат поиска компанията да бъде закрита заради чувствителността на бургазлии по темата и страха, че идеята за изграждане на петролопровода може да бъде възродена. Питанетето бе отправено по време на петъчния парламентарен контрол към министъра на финансите Владислав Горанов. 
 
Повод за това стана изказването на директора на руската компания „Транснефт” Николай Токарев - че българските партньори са поднесли приятна изненада, като са обявили официално, че са против ликвидацията на компанията оператор. Владислав Горанов каза, че няма да коментира доколко коректни са думите на Токарев и за пореден път увери, че петролопроводът няма да се строи, а компанията може да се ползва за други цели. Той разясни, че 120 хиляди лева е годишният бюджет на „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ” ЕАД. 
 
Финансовият министър обясни, че през 2015 г. българският акционер в МПК „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” подаде заявление до Търговската камара на Апелативния съд в гр. Амстердам (Холандия) с искане за ликвидация на международната проектна компания. Преди това „Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ” ЕАД изпрати предложение до останалите акционери в МПК „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” за приемане на съвместно решение за доброволна ликвидация на международната проектна компания, в отговор на което са получени писмени откази от руския и гръцкия акционер за приемане на подобно решение”, добави още той. 
 
Горанов каза, че в началото на 2016 г. българският акционер е решил да изтегли заявлението от съда и представи цофициалната позиция по това действие: „Българският акционер поддържа позицията си, която е заявил в горепосоченото заявление до Търговската камара. Въпреки това той оттегли заявлението си в интерес на запазване за момента на възможността корпоративното средство (търговското дружество) „Транс Болкан Пайплайн Б.В.” да бъде използвано за други проекти в бъдеще, различни от проекта за построяване и експлоатация на петролопровода „Бургас – Александруполис”.”
Финансовият министърприпомни, че през 2013 г. по предложение на българското правителство Народното събрание е денонсирало Споразумението с Русия и Гърция за проекта. Той добави, че годишният бюджет на българското дружество е 120 хил. лева. Те служели за издръжка на дружеството и за вноски в капитала на международната компания МПК „Транс Болкан пайплайн” в размер на 40 хил. лв. годишно.
 
Удовлетворен съм от изказаната позиция на правителството по проекта. Не разбирам обаче защо не упорстваме да прекратим тази компания при положение, че въобще не ми е ясно как може един регистриран вече субект (юридически) да се ползва за други цели със същите участници, с някаква пропорция на участие в него. Не ми се струва много смислен аргументът, че това може да натежи, за да продължи съществуването на тази компания, бе категоричен бургаският депутат. 
 
Марков добави, че продължаването на съществуването на компанията държи в напрежение всички бургазлии, които са изключително чувствителни към този проблем. Които дадоха своето мнение в два или три референдума във всички общини, които са в големия бургаски залив. Аз смятам, че правителството трябва да предприеме решителни мерки към прекратяване дейността на компанията-оператор.
 
 
 
 
 
 

Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор