Божидар Лукарски: Доста конкретни неща се свършиха за този престой на българската делегация в Китай

27.11.2015

 Водещ: „Още от деня започваме с Божидар Лукарски, министър на икономиката, направо от Китай. Минахте през „Дондуков“, нали, едно заседание направихте?

Божидар Лукарски: Не само през „Дондуков“. И през „Славянска“, и си постояхме там, да. Малко тежка нощ беше.

Водещ: И през „Славянска“, и през „Дондуков“. Но, така или иначе е пресен път. Кажете сега какво ние ще вземем от Китай и какво ние ще дадем на Китай в резултат на тази визита – много дълга, надявам се била е важна и плодотворна.

Божидар Лукарски: Първо да отговоря за дължината, понеже премиерът повдигна този въпрос към някои.

Водещ: За дължината на какво?

Божидар Лукарски: За дължината на престоя ни в Китай. Нека да обърна внимание, че това беше в рамките на една среща на Югоизточна Европа и Китай…

Водещ: Упреци ли получихте, че сте били толкова?

Божидар Лукарски: Има по някои медии. Мога да ви кажа, че българската делегация в рамките на пребиваването й в Китай по време на този форум „16+1“, може би беше делегацията, която имаше най-натоварената програма и останахме най-малко време. Колегите пристигнаха дни преди нас и останаха доста след нас, за да провеждат разговор с китайските колеги. И трябва да кажа, че действително ние за съжаление се включваме в движение и трябва да наваксваме това, което другите колеги в региона отдавна действат.

Водещ: От Югоизточна Европа имате предвид?

Божидар Лукарски: От Югоизточна Европа. Това са страни и от Европейския и извън Европейския съюз. Но мога да дам пример особено с колегите от Сърбия и колегите от Словакия и Чехия, които са доста напреднали в това, което ми направи впечатление от срещите ми с китайския бизнес.

Водещ: Ние наваксахме ли сега?

Божидар Лукарски: Опитваме се да наваксаме. Надявам се, че това силно присъствие, тази голяма делегация даде сериозна заявка към Китай, че ние сме най-добрия трамплин за атакуване на европейския пазар и като географско разпределение, и като традиционни връзки с Китай, исторически, както и поради факта, че винаги нашите стоки и китайските стоки са имали приложение и при нас, и при китайците. Това, което мога да кажа, е, че действително ни чака доста работа, защото срещите, които проведохме, са само началото, а резултатите ще виждаме за в бъдеще. Доста проекти се обсъждаха.

Водещ: Кои са най-сигурните проекти, дори да са извън вашия ресор, можете да ги кажете?

Божидар Лукарски: Предложихме много неща. Аз обаче ще се спра само на моя ресор, защото успоредно с тази среща „16+1“ проведохме един много сериозен форум, организиран от Българската агенция по инвестиции в Шанхай, на който присъстваха повече от 100 китайски фирми. Много сериозен интерес. Имаше около 40 фирми от българска страна и се сключиха няколко споразумения за сътрудничество.

Водещ: Не предварителни, истински споразумения?

Божидар Лукарски: Истински споразумения. Мога да отлича споразумението за производство на олио от слънчоглед.

Водещ: Къде, в България или в Китай?

Божидар Лукарски: В България за износ от Китай, с китайска инвестиция, която е насочена към Бургас, по-конкретно към индустриалната зона в Бургас. Те там имат доста закупени вече масиви от слънчоглед и предстои производството. Търсят място за фабрика, която да произвежда олио и съответно това олио да бъде изнасяно за Китай.

Водещ: Един въпрос. Колко олио ние можем да произведем за Китай? Защото ваши министри от предишни кабинети се оплакват – ние отиваме с предложение, те от нас искат милиарди тонове, ние предлагаме хиляди.

Божидар Лукарски: Естествено. Тук става дума за китайски инвестиции. Не само ние, няма страна в света, която да може да задоволи отведнъж необятния китайски пазар. Нашата идея е да намерим своята ниша. И понеже ние сме традиционно силни в производство на слънчоглед и слънчогледово масло, да успеем да се наложим на китайския пазар.

Водещ: Добре. Друго споразумение?

Божидар Лукарски: Други проекти имаше свързани… български фирми подписаха споразумение за сътрудничество с китайски фирми и в Пекин, и в Шанхай, за съвместно изграждане на завод за производство на кисело мляко в Китай само за китайския пазар; подобно нещо се случи с една фирма, която се занимава с розово масло, която също да произвежда и изнася розово масло за Китай. Не само да произвежда, но и да изнася насаждения, които да бъдат под наше ръководство и под наблюдение на наши специалисти да бъдат развивани и отглеждани такъв тип растения – и розово, и лавандулово масло, в големи масиви в една от китайските провинции. Също така мога да отбележа една много сериозна инвестиция, може би най-големият завод, който предстои да се изгради в България с китайски средства близо до Добрич, в Добруджа, за преработване на фураж. Както каза колегата Десислава Танева, такова нещо досега не е правено. И наистина имаме сериозен потенциал и в областта на земеделието, в областта на преработвателната промишленост, да атакуваме китайския пазар. Пак казвам, не можем да задоволим тези потребности, които те имат, но в крайна сметка и ние сме част от света и трябва да намерим своето място в този икономически, бих го нарекъл, дракон, какъвто е Китай.

Водещ: Всички ли ваши колеги са доволни от това посещение? Имам предвид и Лиляна Павлова, която, доколкото знам, е постигнала споразумение и тя в областта на инфраструктурата, доста силно.

Божидар Лукарски: И колегата Московски, и колегата Павлова постигнаха доста резултати. Всички сме задоволени, разбира се, но един умерен оптимизъм трябва да изкажа, защото в крайна сметка резултатите тепърва предстоят. Външният министър подписа две споразумения, едното в областта на външноикономическите отношения, другото в областта на образованието, където Китай е доста напред. Изобщо доста конкретни неща се свършиха за този престой на делегацията.

Водещ: Добре. Сега обаче да минем на една друга тема, която е много важна. Тя е свързана вече с България, но по-скоро като функция на отношенията между Русия и Турция. Вие знаете, че ще има санкции, които лека-полека ще бъдат наложени на Русия от Турция във връзка със сваления руски бомбардировач. Ние, между другото, попитахме нашите зрители интересен въпрос: Ще успее ли България да използва в своя полза – имам предвид икономическа – руските санкции срещу Турция? Засега са доста пестеливи нашите зрители – само 17% отговарят с „Да, 83% казват „Не“. Има някакъв страх. Вие какво мислите, трябва ли отсега да се намесим и ние активно?

Божидар Лукарски: Аз също ще бъда пестелив и принципно не бих искал да се разгаря и да развиваме една логорея по отношение на конфликта Русия – Турция. Надявам се този конфликт да бъде по най-бързия начин изгладен. Лично аз думата санкция, особено в икономически аспект, изобщо не я харесвам. Когато има санкции, има изкривяване на каквито и да е икономически отношения и резултатът не е добър в крайна сметка. Що се отнася до санкции, ако има такива – конкретно в момента не може да се говори, понеже всичко е хипотетично – единствената санкция… или то даже не е санкция, но явно няма как да не е следствие от това, което се случи, е това, че турските граждани, руските граждани съответно – промяната с визовите режими на двете държави, че турците съответно няма да могат да влизат безвизово в Русия.

Водещ: Да, но заканиха се руснаците, че…

Божидар Лукарски: Това е евентуално – евентуално, подчертавам. Може да се…

Водещ: … „Турски поток“ по всяка вероятност може да бъде замразен, ако не и прекратен.

Божидар Лукарски: Вижте, по всяка вероятност е точно казано. Не искам да говоря за енергийни проекти, понеже си има друг министър за тая работа. Но „Турски поток“ толкова време вече се говори как се реализира и ние нищо не сме видели до тоя момент реализирано от „Турски поток“. Така че едва ли причината за нереализирането на „Турски поток“ е само случилото се миналата седмица.

Водещ: Но има например, въпреки че е в областта на енергетиката, ние говорим общополитически, г-н Лукарски. Нали тук говорим, че…

Божидар Лукарски: Разбира се, да.

Водещ: … тази политика не зависи само от вас, това зависи от волята на целия кабинет в крайна сметка. Но ако действително пък Русия се откаже от строителството на четирите реактора в Турция, това означава, че точно след година или година и половина в Турция ще има дефицит за електроенергия и ток – нещо, което пък… ние може да влезем на този изключително голям пазар, имам предвид турския.

Божидар Лукарски: Хипотетично да, затова следим ситуацията в развитие. Но пак казвам, не ми се иска да обсъждам най-вече енергийни проекти и стискам палци нещата в международен план между Русия и Турция да не ескалират.

Водещ: Колко губим ние според вас, най-общо? Не искам да ми казвате точни числа, но горе-долу. Тези санкции, които Европейският съюз налага на Русия във връзка с Украйна, естествено, и ние ги налагаме всички санкции – годишно горе-долу колко губим от стокооборота си с Русия?

Божидар Лукарски: Непрекъснато се правят спекулации. Определено губим, разбира се, но не губим само ние, губи целият Европейски съюз.

Водещ: Разбира се, да, точно така.

Божидар Лукарски: И в крайна сметка, когато сме членове на един такъв съюз, заедно с активите, които безспорно имаме – използването на еврофондове, европейско финансиране, и не само, и други подобни – ние трябва да понесем, за съжаление, и пасивите. Това, което аз като министър, и това, което се опитваме да правим с руските колеги – включително имаме много сериозна междуправителствена комисия веднага след Нова година – е възможно най-малко да се отразя санкциите. Има доброто желание и от страна на руските колеги, и от наша страна минимално да се отразяват тези санкции.

Водещ: Добре, сега обаче искам да ви върна към днешното заседание на правителството. Вие бяхте там, аз ви видях в новините.

Божидар Лукарски: Всички, които бяхме в Китай, бяха там.

Водещ: Така, видяхме. „Затова по темата „Съдебната система“ повече към мен и правителството да няма въпроси – към съдебната система, те да решават. Ако трябва говорител, Москов ще го предложи по тази тема, че на него не му скачат.“ Това го казва министър-председателят. Нали правилно го цитирам?

Божидар Лукарски: Сигурно го четете от стенограмата и предполагам, че го цитирате правилно.

Водещ: Да, да, чета го точно от стенограмата. Сега обаче аз няма да ви питам като член на кабинета, а като лидер на СДС. Мога ли?

Божидар Лукарски: Вижте, аз ще ви кажа като член на кабинета: първо не ми се иска аз да коментирам думите на премиера.

Водещ: Не, не, не, не искам да коментирате изобщо думите на премиера. Аз, като лидер на СДС, ще ви задам въпрос – дали вие имате информация какво се е говорило на днешното заседание на Националното ръководство на ДСБ с участието на депутати от ПГ на Реформаторския блок, с участието на Христо Иванов във връзка със скандала „Ченалова – Янева“.

Божидар Лукарски: Отговорът ми е кратък – не, нямам такава представа.

Водещ: А ще се запознаете ли горе-долу със съдържанието?

Божидар Лукарски: Естествено, колегите в момента дори…

Водещ: Там е имало ваши колеги от СДС.

Божидар Лукарски: Не съм съвсем сигурен, че е имало колеги от СДС, но така или иначе, ще го разберем съвсем скоро. Знам, че в момента колегите и в Реформаторския блок имат среща на ниво лидери, заместници. Аз не съм там, понеже съм, естествено, съм тук, в предаването.

Водещ: Да.

Божидар Лукарски: Сигурно ще се разбере какво се е говорило. Нямам представа наистина.

Водещ: Вие ще подкрепите ли искането на ДСБ за обща позиция на Реформаторския блок като единна политическа структура по отношение на изтеклите записи и твърдението на Румяна Ченалова, свързани с главния прокурор и министър-председателя.

Божидар Лукарски: Аз съм против да правим трактовки по отношение на такива записи. Това са едни ченгеджийски прийоми, които никога не съм искал да коментираме, камо ли пък да правим върху тях някакво надграждане по отношение на съдебната система.

Водещ: Смятате, че изобщо тези записи и тяхното съдържание не бива да бъдат предмет на обществено обсъждане и не бива да бъдат предмет на разследването? Пита ви, защото…

Божидар Лукарски: Предмет на разследване – да, предмет на бурно обсъждане, така, както и премиерът каза – не.

Водещ: Изцяло не?

Божидар Лукарски: Аз не обичам да коментирам записи с неясен произход и ще продължа да поддържам тази линия.

Водещ: Не, записите е ясно, че са незаконни. Въпросът е, че в Реформаторския блок има становище различно от вашето. Затова ви питам.

Божидар Лукарски: Нормално е, нормално е да има становище различно от моето. Аз ви казвам какво е моето становище, без да съм обсъждал с колегите още от партията.

Водещ: А вие ще се опитате ли да убедите вашите колеги от Реформаторския блок, че вие като юрист поддържате правилната теза?

Божидар Лукарски: Абсолютно да. Мисля, че това са разпространения на слухове и ние малко в момента влизаме в една игра на жълта преса, която не би следвало да отговаря на политици от нашия ранг и най-малкото хора, които са в правителството. Аз наистина смятам, че след като съдебната система трябва да бъде независима, не трябва правителството по никакъв начин да оказва някакъв натиск върху нея.

Водещ: То вече това не е натиск, тук имаме вече конкретни факти, които са изнесени. А вие…

Божидар Лукарски: Не знам какви конкретни факти имаме от записи, извадени от контекста. Аз лично не съм ги слушал, не съм се запознал. Както казвам, винаги ми е било под достойнството да се занимавам с такива неща.

Водещ: Имате ли вие опасения, че записите с други конкретни факти, които бяха изнесени тук през последните 15-20 дни, са резултат на една конспирация от определена група хора, които искат да дестабилизират държавата?

Божидар Лукарски: Изобщо не съм се замислял толкова. Пак ви казвам, гледам малко от високо на тези неща и не бих искал да ги коментирам.

Водещ: Мислите, че това е просто едно съвпадение?

Божидар Лукарски: Всеки може да говори каквото си иска, както днес каза премиерът: „Във всяка една кръчма може да бъде записан разговор, в който се цитира името на премиера“, така че не бих искал да коментирам такива разговори действително.

Водещ: Това е точно така. Слава Богу, че нашият разговор в момента и се излъчва на живо по телевизията. Добре, друго едно твърдение, което пък днес прочетох – вие вярвате ли, тъй като се познавате добре с вашия колега Христо Иванов, министърът на правосъдието, че той също участва в някаква такава драматизация около повдигане на пушилка около тези записи?

Божидар Лукарски: Не бих искал да вярвам и изобщо да обсъждам такива слухове. Христо е професионалист и мисля, че работата си я върши добре. Дали сега… какво се случва тук, с конспирации – аз в конспиративни теории не бих искал да навлизам.

Водещ: Вие мислите ли, че подобен акт, по който вие имате разделено отношение вътре в Реформаторския блок, може да наруши единството на блока, и по някакъв начин…

Божидар Лукарски: Не, не мисля. Първо, ние не сме обсъждали още, пак ви казвам, аз не съм присъствал на обсъждане, камо ли пък на тези записи. Не съм присъствал на такова обсъждане и не мисля, че би следвало изобщо да се повдига този дебат, пак повтарям. В Реформаторския блок ние все пак сме няколко партии различни и не винаги имаме еднакви виждания. Не мисля, че това ще се отрази върху единството на блока по никакъв начин, да ви кажа, и не мисля, че тук става нещо повече от хиперболизиране на някакви слухове.

Водещ: Питам ви, защото в понеделник бе обявено официално, че Радан Кънев, заедно с министър Христо Иванов ще дадат съвместна пресконференция, именно по това, по което ние си говорим с вас – записите и твърденията на Румяна Ченалова.

Божидар Лукарски: Ами, това е тяхно право. Аз не намирам за нужно СДС да обсъжда такова нещо, камо ли пък да дава пресконференция. Не мисля, че това е някаква драма в блока.

Водещ: Смятате ли за редно, примерно, Радан Кънев заедно с министъра да дават пресконференция по този въпрос?

Божидар Лукарски: Каквото смятам за редно ще му го кажа на Радан на 4 очи, както винаги съм правил. Няма да си говоря с него през медиите.

Водещ: Добре. Какво друго да ви питам по този въпрос? Искам да измъкна малко информация, между другото от вас, обаче вие сте много пестелив.

Божидар Лукарски: Не знам. Вие сте водещият, вие трябва да измъквате информацията. Аз това, което мога да ви кажа, общо взето е свързано с визията ни за свръзките с Китай.

Водещ: Добре. Нещо, което аз съм убеден, че може вече да отговорите съвсем ясно и категорично – кажете поне сезирате ли някаква връзка между факта, че конституционните промени ще влязат на второ четене всеки момент в парламента, и това, което се случва извън парламента, свързано с тези сътресения в съдебната реформа, в резултат на всички тези записи, твърдения…

Божидар Лукарски: Не мога, не съм се замислял наистина. Да ви кажа, съм се съсредоточил…

Водещ: Не мислите ли, че по този начин се оказва натиск на народното представителство във връзка с конституционните промени?

Божидар Лукарски: Аз лично не го усещам така. Може и така да е, но не съм се замислял наистина по този въпрос. Съсредоточен бях последната една седмица главно върху нещата, които се случваха покрай посещението на нашата делегация в Китай. Чел съм, разбира се, всякакви твърдения и всякакви хиперболи, но малко навлизаме вече в жълтата преса и не ми се иска да го развивам като теория.

Водещ: Добре, благодаря ви за това интервю. Все пак получихме една информация, която е доста различна от това, което досега се публикуваше в пресата, като председател на СДС. Благодаря ви, г-н Лукарски.

Божидар Лукарски: Благодаря.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор