Румен Христов пред ТВ7: Солидаризирам се със земеделските производители

26.07.2015

„Солидаризирам се със земеделските производители по две причини – първо, те не бяха чути от чиновниците в министерството на финансите, за това, че тази контрабанда, за която се говори, не е при тях и второ, от министерството на финансите не успяха да убедят земеделските производители в правотата на тяхното искане за поставяне на "нивомери"“, заяви Председателят на земеделската комисия в Парламента Румен Христов, по повод протестите на земеделските производители срещу Наредбата на министерството на финансите за поставяне на т.нар. "нивомери" за гориво.

По повод твърденията, че в стопанските дворове има цистерни с неакцизно гориво, с което се злоупотребява, Румен Христов заяви, че той, като представител на дясна политическа формация, е категорично „за“ „изсветляване“ на икономиката и пресичане на контрабандата, но в случая казусът е друг.

„Ние имаме един производител на горива в България, имаме 4 митнически пункта, през които влиза гориво в страната и имаме 35 данъчни склада. Според мен, държавата трябваше да окаже много строг контрол върху тези 35 обекта, а не да се опитва да контролира 35 000 съдържатели на съдове за горива, защото това не са ведомствени бензиностанции и разликата е много голяма. Земеделският производител е краен потребител.Той не е търговец. Смисълът на новата наредба е тези съдове за съхранение на гориво да станат ведомствени бензиностанции. Но това е бизсмислено.“, обясни Румен Христов и уточни, че на практика тези съдове за съхранение на гориво се намират на отдалечени места, до тях трудно стигат автомобили, които да могат да бъдат зареждани, и от тях зареждат само селскостопанските машини, които на практика нямат право да се движат по републиканската пътна мрежа.
Искането тези машини да зареждат на редовни бензиностанции е неизпълнимо, по няколко причини, твърди Председателят на комисията по земеделието и храните в Народното събрание. Той обясни, че за да стигне земеделска машина до бензиностанция собственикът трябва да плати 150-200 лева, за нещо като винетка, и отделно се плащат между 0,80 -1.00 лв.на километър, за това, че се натоварва пътната мрежа, с тежината на машините. Друг проблем е и това, че селскостопнаските машини зареждат огромни количества горива – 800-1000 литра и това ще е проблем за работата на бензиностанциите.
„ Европейската практика е тези съдове да бъдат до земеделските производители, предвид на това,че техниката е много тежка, и да снабдяват само нея“ - обясни още Румен Христов.

Той съобщи, че е внесъл, заедно с други депутати от РБ, предложение за промяна на Закона за Данък добавена стойност – съдове до 10 тона и земеделски производители, които консумират до 15 тона (това са 2000 декара по 7,5 литра, колкото е разходната норма), да бъдат освободени от изискването за поставяне на нивомери за гориво. Законопроектът е внесен, но едва ли ще бъде гледан до 31-ви август, когато е крайния срок, според спорната Наредба на министерството на финансите за поставяне на нивомерите, обясин Румен Христов и уточни,че има обещание, от страна на министъра на финансите, да се срещнат отново за обсъждане на проблема и евентуални компромиси за решаването му.

„Конституционната реформа не е на Реформаторския блок или на друга политическа партия, това е реформа, която касае всички български граждани“, заяви Румен Христов по повод актуалната политическа тема. Според него, дори с променения вариант за реформа, Реформаторският блок е постигнал успех.
„Тези промени са изключително важни и аз съм убеден,че ще минат още преди местните избори, предвид Докладите, които се готвят от страна на ЕС и желанието ни да влезем в Шенген“, каза още Румен Христов.

По повод предстоящите местни избори, Румен Христов заяви, че позицията, както на СДС, така и на Реформаторския блок е във всички областни градове да има свои кандидати за кметове, което е необходимо за идентификацията на политическата формация.

Христов припомни и позицията на Съюза на демократичните сили, чийто зам.-председател е той, за единна регистрация на РБ за предстоящия вот и за вътрешни избори, ако не може да бъде постигнато съгласие, в рамките на коалицията, при определянето на кандидатите за кмет.

Пълен запис на участието на Румен Христов в предаването Нюзрум на ТВ7:
http://news7.bg/predavania/newsroom/vsichki-videa/parlamentarni-klopki/157202#.VbStmPntmkp  




Insert full size

 

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор