Румен Христов пред Радио К2: Искаме изслушване на ръководството на КЕВР за цената на тока

11.06.2015

Ръководството на КЕВР да бъде изслушано пред икономическата комисия на НС, по повод последните предложения за увеличаване на цената на тока за битовите абонати и за бизнеса. Това е поискал на последното заседание депутатът от РБ и член на парламентарната икономическа комисия Румен Христов. Целта на процедурното предложение е да бъдат чути ясно мотивите на Комисията за предлаганото поскъпване на електроенергията, съобщи Христов, в интервю за Радио К2.
„Това,че системата е дебалансирана го слушаме от много години. Нека обаче да бъдат извадени разчетите на електроразпределителните дружества, за да разберем какви са точно направените от тях инвестиции. Защо в условия на дефлация се иска увеличение? Какво е поскъпнало, за да се налага това увеличение“, заяви Румен Христов и беше категоричен,че той ще бъде достатъчно критичен и детайлен при това изслушване.

Пред Радио К2 депутатът от Реформаторския блок даде висока оценка за работата на правителството и министрите на РБ за започналите реформи, като посочи активната дейност на министъра на здравеопазването Петър Москов и подчерта,че във вторник, на извънредно заседание на Парламента, при „спрян часовник“, НС ще гледа изключително важният Закон за здравното осигуряване.
По повод Конституционната и съдебната реформи Румен Христов подчерта,че политическото ръководство на РБ работи активно и преговорите с останалите политически сили, които имат своите възражения, продължават.
По отношение на Пенсионната реформа РБ има резерви към предложението за увеличаване на осигурителните вноски от 2017/2018 година, от гледна точка на това,че отново се товари бизнесът и то в момент, когато той успява да поеме глътка въздух. По този повод Румен Христов припомни, че вече се виждат първите стъпки в тази посока, и то много положителни, по отношение на преизпълнение на БВП за първото 4-месечие. Има и увеличение на износа спрямо предходната година.

Като Председател на парламентарната комисия по земеделие и храни, Румен Христов коментира пред Радио К2 и актуалните теми с протестите на пчеларите и представителите на ловно-рибарския съюз.
Според г-н Христов, протестът на ловците има политически оттенък. Той призна,че е изненадан от недоволството им. Първо, защото той, лично, е провел най-много срещи с НЛРС и многократно е обсъждал с тях и проблемите им, и промените на закона, и разработването на ловна стратегия, която да бъде в основата на един чисто нов закон. И на второ място, защото, само преди няколко дни на общ форум, заедно с представители на МЗХ, отново са били постигнали консенсус по много от важните за тях въпроси. Исканата оставка на зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов също е изненада, смята Румен Христов и сигнал, че протестът е с политически привкус. Той припомни, че все още не е приключил двуседмичния срок, в който от НЛРС трябва да представят техни предложения за промени в закона.

По отношение на протеста на пчеларите, Румен Христов каза, че преговорите с тях вървят конструктивно и ангажирано от двете страни. По негово предложение, подкрепено и от МЗХ, при поредната поправка на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи ще бъде внесен текст, според който територии от държавните поземлени имоти – мери и общински пасища, да се отдават с предимство на пчеларите, като се съобразяват и с техните изисквания, които имат, от гледна точка на разположението на терена и т.н.

В България се произвежда един от най-качествените видове мед, но проблемът е, че нямаме Бранд, под който да продаваме в ЕС, защото това е много скъпо, обясни още Румен Христов. Той каза, че има възможност да се помисли за запазване на Регион, което е по-лесна процедура, както и за производство на биологичен мед, за което в България има условия.

Пълен запис на интервюто на Румен Христов за Радио К2:


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор