Преди 134 години 229 представители на българския народ за 2 месеца създадоха символа на независима България - Търновската конституция

16.04.2013

Insert thumbПреди 134 години 229 представители на българския народ за 2 месеца създадоха символа на независима България - Търновската конституция, с която положиха основите на държавността. На този ден – 16 април 1879 година, Учредителното събрание в старопрестолно Търново показа, че българският народ е в състояние сам да определя бъдещето си, да носи отговорност за държавата и за нейното управление. Тази годишнина, която днес отбелязваме по време на предизборната кампания за 42-ия български парламент, ни напомня колко важно е с вота си всеки български гражданин да определи личностите, които да носят отговорността за упражняването на властта от името на народа във най-висшия орган на държавата.

Преди 134 години народните представители показаха на света, че могат за създадат такъв основен закон на България, който и днес не отстъпва по съдържанието си на конституциите на водещите западни демокрации. Много ясно да припомним и факта, че тогава - през 1879 година, всичките 229 депутати подписват конституцията и това трябва да бъде урок за тези, които ще бъдат избрани на 12 май 2013 година. Те трябва да помнят, че Народното събрание не е просто сграда, нито е добре обезпечено работно място, нито арена за партийно наддаване и лично облагодетелстване, а е най-важният символ на държавността, където всеки депутат е представител на целия български народ и всички 240 негови пратеници трябва да поставят интересите на хората над личните и партийните си интереси. Още по-важно е това сега - в кризата, в която се намира България, - не само икономическа и социална, а и криза на доказано вече неработещия политически елит, който се самовъзпроизвежда вече 23 години, само за да се възползва от властта. Затова призовавам всички български граждани да гласуват, но и да мислят, когато гласуват – да изберат такива депутати, които не са участвали в разграбването, в подслушването, в монополизирането, в престъпната приватизация, в заменките, в корупцията – символите на доказано провилилите се партии на прехода. Съюзът на демократичните сили е коалицията, която не само е доказала, че може да постави дългосрочните цели пред държавата и че в трудни времена може да извади България от кризата.

Съюзът на демократичните сили показа на дело, а не на думи, че може да се изчисти от всички престъпни и лъжливи лидери, които са злоупотребявали с доверието на хората. В листите на Съюза на демократичните сили има само достойни и честни кандидати за народни представители – почтени личности, доказани в професиите си, с ясни биографии и авторитет, които имат качествата и морала да носят отговорността за необратимостта на демокрацията в България и да служат на народа, а не на партиите и командирите си. Съюзът на демократичните сили е и единственият гарант за присъствие на десницата в следващото Народно събрание и в управлението на страната.

Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 13.06.2016

Емил Кабаиванов: Туристиче...

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, в интервю за Радио "Фо...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 01.10.2015

Водосвет по случай християн...

Днес от 18.00 часа в НЧ „Васил Левски – 1861 г.” ще бъде официалнот...

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...

thumb 16.06.2013

Емил Кабаиванов: България с...

“Това, което някои се опитваха да направят от години, вече е факт –...