Емил Кабаиванов: Туристическият поток към Община Карлово има постоянен характер

13.06.2016

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, в интервю за Радио "Фокус" – Пловдив, за особеностите и напредъка на общината по отношение на туризма и възможностите за неговото развитие

Фокус: Г-н Кабаиванов, летният туристически сезон е в разгара си. Какво може да се каже за туризма в Община Карлово към момента, особено за град Баня?

Емил Кабаиванов: При нас туристическият поток има по-постоянен характер. Не е толкова конюнктурен като при морските и зимните курорти. Има една вълна на туризма през летните месеци – май и юни, в която много се посещават възрожденските градове от Подбалкана като Клисура, Сопот, Карлово и Калофер. В град Баня по-силния туристически поток е в началото на лятото, месеците май и юни, както и в края на лятото и началото на есента. При нас нещата сега са спокойни и нямаме някакви проблеми, свързани с летния сезон, със свръхнатоварване на конкретна почивна база или със засилено автомобилно движение.

Фокус: В какви стойности се движи туристическият наплив към Община Карлово?

Емил Кабаиванов: В рамките на една година, само през къщата на Васил Левски в Карлово минават над 100 000 туристи. За сравнение, това е около три пъти големината на града в момента. Голяма част от този поток минава и през останалите дестинации, които споменах Клисура, Калофер, Сопот и други. По отношение на град Баня, там имаме приблизително същия туристически поток, но той е разпределен сравнително равномерно през годината. Причината е, че град Баня е спа курорт, а знаете, че при спа курортите няма такава голяма динамика през годината, както е при черноморските и зимните курорти. Според мен съотношението на български към чуждестранни туристи в Община Карлово е 60 % към 40 %. Казвам според мен, защото разполагаме с данни за броя на туристите и понеже няма различни по цени билети за чужденци и българи, каквато е директивата на Европейския съюз, не можем да направим този абсолютен отчет до единичен турист. Данните са на базата на наблюдение и разговори, като това е приблизително вярното съотношение. Определено можем да кажем, че се очаква силен туристически сезон, особено след добрия сезон за розопроизводителите, след масираното посещение за Празника на розата в Карлово от български и чуждестранни туристи. Сега бих казал, че очакваме и добър туристически сезон до края на календарната година.

Фокус: Г-н Кабаиванов, знаем какво се случва в Европа и света – терористични атаки и нападения. Ще бъдат ли засилени мерките за сигурност в Община Карлово, заради постоянния приток на туристи от различни държави? 

Емил Кабаиванов: Скоро имахме проверка от Министерски съвет във връзка с аварийните планове на общината за такива бедствени и аварийни ситуации, както и терористични актове. Ние сме готови като организация, правили сме срещи, имаме взаимодействие между институциите. Надяваме се и се молим да не се налага да действаме при терористични атаки. ВМЗ-Сопот отбеляза своята 80-годишнина като най-големия работодател в района на Община Карлово. Колегите също имат подготвеност за реагиране при такива ситуации. Когато има терористични атаки, дори и при перфектна реакция, винаги има последствия. Ще има и засилено полицейско присъствие в района на почивни станции и спа курорти в Карлово. Провели сме срещи с Районното управление на полицията. В Карлово по този въпрос беше един от заместниците на директора на полицията в Пловдив. Имаме взаимодействие, което е добро,ефективно и нормално. 

Фокус: Г-н Кабаиванов, планирате ли нещо ново в сферата на туристическия сектор в Община Карлово?

Емил Кабаиванов: Знаете, че туристическият сектор е да не кажа в 100 %, но в 90 % е въпрос на частна инициатива и инвестиция. От нас се иска да осигурим общинската инфраструктура, чистотата, да няма проблем с питейната вода, да има канализация и осветление. Налице са предпоставките за развитие на бизнеса „туризъм” във всички негови разновидности. Мисля, че успяваме, а доколко ще кажат самите ресторантьори, хотелиери и хората, които имат къщи за гости и други. Факт е, че до момента няма сериозни проблеми или изразени сериозни недоволства от действия или бездействия на общината. Оттук нататък развитието на туристическия сектор ще зависи много и от кандидатите за инвеститори от различни държави, които обикалят и минават през общината. Ако имаме допълнителна инвестиция в хотелски легла, най-вече в град Баня, който е големия потенциал заради минаралната вода, всеки сезон ще бъде все по-успешен. 


Tags: Карлово, Емил Кабаиванов, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"