Емил Кабаиванов: Без СДС няма да се гарантира истинско дясно управление

12.04.2013

Емил Кабаиванов, председател на Съюза на демократичните сили, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Коалиция „Съюз на Демократичните сили” представи листите си за народни представители. „Започваме свежа и различна кампания с ясни послания”, това заяви на пресконференция в централата на СДС председателя на „Обединени земеделци” Петя Ставрева при представянето на част от водачите на листите на коалицията за парламентарните избори. Господин Кабаиванов, с какво водачите на листите на коалиция СДС се отличават от тези на другите политически партии? 
Емил Кабаиванов: Първо ние започваме на чисто. Нашите водачи в целите листи за народни представители не са участвали в приватизационни, корупционни сделки и в провалени управления. Давам пример – водача на листата в град Пловдив – д-р Георги Кръстев, водача на листата ни във Варна, който е известен юрист и същевременно човек, който по никакъв начин не е свързан с проваленото управление на Варна, а по-скоро изразител на градската квота в нашите листи. Мога да дам много примери – водачът ни в Плевен – д-р Лазарова, адвокат Марио Топчийски – водач на 24-ти МИР в София. Хора, които имат жизнения опит, успели са, но са чисти и за това имаме самочувствието да кажем, че сме по-различни от другите. 
Водещ: Всички политически партии искат повишение на доходите, искат демокрация. Предлага ли обаче СДС конкретните решения и начини за постигане на тези цели?
Емил Кабаиванов: Разбира се, ние сме направили в нашата програма имаме подготвени над 40 промени в действащото законодателство и наредбите. Но 10-те от тях, най-важните, сме ги извели като десетте стъпки, с които искаме да променим България. България се нуждае от успешна модернизация във всички сфери, това е безспорно. За това няма да мога да изброя, сигурно няма да ни стигне и времето, което сте отделили за нас, за да изброя всички мерки. Но на първо място – да задвижим икономиката. Държавата и общините трябва да се разплатят с българския бизнес, за да могат да стигнат тези пари до българските работници и те да си получават заплатите, тези, които работят във фирмите. На второ място – драстично да бъдат орязани всички лицензионни разрешителни режими, които пречат сега на бизнеса. Да бъде въведена равнопоставеност в отношенията между гражданите и фирмите и българския банков сектор. В момента силата е в банките и хората и фирмите са в неравностойно положение. На следващо място – улесняване на достъпа до европейски средства. В момента ние сме ние, а не Европейския съюз (ЕС) сме си направили такива вътрешни правила за кандидатстване и отчитане на проектите, които са с пъти по-сложни и объркващи. Примерно Италия, Германия, Франция, трябва да опростим механизма, за да европейските пари да заработят и да дадат допълнителен стимул на икономиката. 
Водещ: Обмисляте ли възможности, при евентуалното влизане в 42-то Народно събрание, какви коалиции е възможно да направите? 
Емил Кабаиванов: Ние сме ясно Дясноцентристки съюз на Демократичните сили. Още от създаването сме такива и продължаваме да бъдем. За това за нас следващото управление, което трябва да започне да осъществява тези 10 стъпки за модернизация на България във всички сфери, подчертавам, включително трябва да променим и Конституцията, и функционирането на държавните органи, та това управление трябва да бъде дясно управление. Защото лявото, тип тройна коалиция, то няма как да бъде по друг начин, тези които гласуват за БСП всъщност, трябва да са наясно, че БСП без ДПС няма да може да управлява. Така че те гласуват и за ДПС, нека да си го знаят. Но ние сме за категорично, ново, по-успешно, дясно управление, което обаче за разлика от досегашното, да зачита личните права и достойнства на всеки гражданин. И да не се увличаме, за да вкараме в затвора примерно организираната престъпност, да разпростираме репресиите над повече хора. Демокрацията е правила и законност. Ново дясно управление, за това работим. 
Водещ: Господин Кабаиванов, вътрешният министър от кабинета на Филип Димитров – Йордан Соколов, призова от екрана на една от телевизиите, преди няколко дни, десните да гласуват за ГЕРБ. Той се аргументира с факта, че нито СДС, нито ДСБ имат шанс да влязат в парламента на следващите избори. Как ще коментирате този призив?
Емил Кабаиванов: Много честно ще го коментирам и откровено. Не само господин Соколов, но чух и от двама далечни в миналото седесари, да казват – виждате ли, ние сме седесари против Костов, ама, дали сега СДС ще влезе? Това е една пораженска позиция. Който иска да помогне на СДС, да работи и да гласува за СДС. Защото без СДС няма да може да се гарантира истинско дясно управление, което да бъде в интерес на гражданите на България. 
Водещ: Вашия призив какъв е към избирателите? 
Емил Кабаиванов: Към избирателите – да знаят, че тези, които ще ни подкрепят, ще имат свой представител, десен, истински в лицето на СДС в следващия парламент. И ние ще бъдем двигател на тези промени, които ще трябва да се случат в България. 
Росица АНГЕЛОВА


Tags: Емил Кабаиванов

Още по темата

thumb 26.09.2018

Емил Кабаиванов:Местните и ...

Светослав Малинов не направи политически консултации как да гласува...

thumb 06.02.2017

Емил Кабаиванов: РБ ще бъде...

РБ ще бъде част от следващия български парламент. Това прогнозира з...

thumb 18.11.2016

Емил Кабаиванов: Политическ...

Д-р Емил Кабаиванов, зам.-председател на СДС и кмет на Карлово, в и...

thumb 13.06.2016

Емил Кабаиванов: Туристиче...

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово, в интервю за Радио "Фо...

thumb 28.01.2016

Емил Кабаиванов: Промените ...

Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово в интервю за сутрешния блок...

thumb 13.01.2016

Емил Кабаиванов: Надявам се...

Емил Кабаиванов, зам.-предесдател на СДС и кмет на Община Карлово в...

thumb 21.12.2015

Емил Кабаиванов: За местнат...

Когато влязохме в Реформаторския блок, не сме мислили, че той е коа...

thumb 01.10.2015

Водосвет по случай християн...

Днес от 18.00 часа в НЧ „Васил Левски – 1861 г.” ще бъде официалнот...

thumb 24.06.2013

СДС призовава да се участва...

Председателят на СДС Емил Кабаиванов, Гл.Секретар К. Арабаджиев и м...

thumb 16.06.2013

Емил Кабаиванов: България с...

“Това, което някои се опитваха да направят от години, вече е факт –...