Владимир Кисьов: Ще очертаем приоритетите, ще напишем това, което считаме, че трябва да се случва в следващия програмен период

09.11.2012

Insert thumbИнтервю на представителя в Комитета на регионите  и общински съветник от СДС в София Владимир Кисьов за БНР, Програма "Хоризонт", "Преди всички"

Водеща: Групата на Европейската народна партия в Комитета на регионите ще има днес заседание в София под мотото "Големите градове - генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентоспособност в регионите". От българска страна ще участват министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и домакинът на срещата, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и всички български представители в Комитета на регионите. Сред тях е и общинският съветник от СДС в София Владимир Кисьов. Имаме връзка сега с него. Здравейте.

 

Владимир Кисьов: Здравейте, добро утро.

 

Водеща: Знаем вече, че градовете и тяхното развитие стават приоритет в следващия програмен период, готови ли сме обаче в България да използваме финансовите инструменти на Европейския съюз в подкрепа на едно устойчиво градско развитие?

 

Вл. Кисьов: Аз мисля, че в максимална степен се прави сега подготовка, особено за финансовата рамка, за която говорим, 2014-а - 2020-а. И от изключителна важност е да бъдат, в момента да се отстоява и позицията за бюджета за този период, защото, знаете, големи са дискусиите за намаляване на бюджета, а намаляването на бюджета би станало единствено и само намалявайки средства от някои от фондовете. Много се говори за намаляване средствата по кохезионния фонд, който е от изключителна важност и за нашето бъдещо развитие, защото кохезионният фонд е фондът за сближаване. И тук трябва да се настоява, особено от представителите на местната власт, които са най-силно заинтересовани за изравняване и сближаване на развитието на отделните населени места и регионите, които вече прескачат и имат и трансгранично измерение. Така че това е основна задача, която се. . .

 

Водеща: Задача, с която обаче закъсняваме ли?

 

Вл. Кисьов: Аз не бих казал, че закъсняваме. Ние ще очертаем приоритетите, ще напишем това, което считаме като. . . че трябва да се случва. Ще закъснеем, както обикновено, сто процента с подготовката на проектите, което е било винаги слабост. Защо, на какво се дължи тази слабост? Защото не се градят кадри на местно и регионално ниво, като изключим столицата София, където е концентрирана много експертиза и по-лесно става подготовката. . .

 

Водеща: Но не навсякъде, а в София.

 

Вл. Кисьов: Но в отделните общини, това има своята причина, затова защото говорим за децентрализация, а децентрализацията за нея се говори преди избори колко е важна, колко е основна за развитието на градове и региони, отделните общини, и после, който спечели изборите, гледа да концентрира максимална политическа и финансова власт.

 

Водеща: Господин Кисьов, как гледате на факта, че проектите на общините вече няма да се конкурират, няма да се състезават, както беше до този момент, за да се стигне до тяхното финансиране, а ще се договарят пряко и може би ще печелят тези, които са готови най-рано.

 

Вл. Кисьов: Въпреки всичко винаги съществува, конкуренцията съществува в самата подготовка и които са готови, това е пак един вид конкуренция. Прякото договаряне също има своя смисъл, затова, защото иначе знаем, че има някой път ограничение от централни правителства, не само в България, а в цяла Европа. Това е проблем от много години, затова се настоява толкова много от местните власти и позицията на Комитета на регионите е за децентрализация и повече средства, адресирани директно към общините, така че това също е предизвикателство за следващите години. То е свързано и с една друга тема, която коментираме много, за прозрачността на разходваните средства. Тази прозрачност може да се осъществи само тогава, когато още от самото начало, от момента на набелязване на приоритетите, в самото проектиране и изпълнение на проектите участва в максимална степен гражданското общество, участват хората, които живеят в отделните общини, нещо, което не се случва и не е реалност в пълен смисъл на думата до ден днешен.

 

Водеща: Казахте, че това пряко договаряне ще бъде в полза на общините, но смятате ли, че няма да се стигне до предпочитание по политически принцип, което пък ще ощети част от общините.

 

Вл. Кисьов: Аз затова говоря за тази прозрачност, която трябва да има и която трябва всички граждани... всичко да е публично, нещо, което твърдя, че до ден днешен не се случва.

 

Водеща: Добре, благодаря ви за този анонс към събитието, "Големите градове - генератор на растеж, икономическо развитие и конкурентоспособност в регионите". Чухме Владимир Кисьов от СДС - София, представител на местната власт и делегат в Комитета на регионите.


Tags: Владимир Кисьов

Още по темата

thumb 21.05.2014

Владимир Кисьов: Дори малка...

Участие на члена на НИС на СДС в предаването на ТВ Европа "Под Лупа"

thumb 24.01.2014

Владимир Кисьов: Това е на...

За негативния доклад на ЕК, който получихме, сме си виновни самите ...

thumb 20.09.2012

Такса смет - според квадрат...

Част от данък общ доход да се връща в общините, заяви още общински...

thumb 22.07.2012

Владимир Кисьов: Оказва се,...

Интервю на Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ на България с ЕС...

thumb 19.04.2012 - София

Владимир Кисьов: Напусналит...

Визитка: Роден е през 1947 г. в София. Завършил е Висшия машинно-...

thumb 19.04.2012

Владимир Кисьов: Трябва да ...

Аз съм на мнение, че трябва да има обновление на поколенията. Ние т...

thumb 03.11.2011

Владимир Кисьов: Не съм дов...

Интервю на общинския съветник от СДС Владимир Кисьов за предаването...