Владимир Кисьов: Оказва се, че за нашата държава и въобще за тези ширини е необходим мониторинг

22.07.2012

Insert thumb

Българско национално радио, Програма "Хоризонт", "Събота 150", 21 юли 2012 г., 11.41 часа

 

Водещ: Владимир Кисьов е наш събеседник сега по повод доклада на Европейската комисия. Здравейте.

 

Владимир Кисьов: Здравейте, добър ден.

 

Водещ: Г-н Кисьов, вие бяхте заместник-министър на външните работи, отговарящ за преговорите за асоцииране на България към Европейския съюз, от 2000 година бяхте главен преговарящ, а понастоящем общински съветник в София. Съвсем накратко - пет години след началото на този мониторинг смятате ли, че има осезаем напредък в каквато и да било посока за България?

 

Вл. Кисьов: Ами, аз мисля, че вашият въпрос е риторичен, защото, ако имаше осезаем напредък, нямаше да продължава мониторингът и нямаше въобще да има мониторинг, щеше да отпадне. Така че явно, че не е осезаем, самият факт, че следващият доклад ще бъде след една година, а няма да е в края на тази година, значи не се очаква и осезаем напредък и за 2012 година. Това всичкото е за съжаление, защото всяко едно закъснение е за сметка винаги на имиджа и на рейтинга на страната, което означава, че е респективно за гражданите на България.

 

Водещ: Точно така е това, което казахте за имиджа на държавата, но знаете, че това дали ще има мониторинг или не в крайна сметка е. . . също така се договаря, вие като един преговарящ знаете, че всичко подлежи на политическо договаряне. От тази гледна точка правилна ли е позицията, каква позиция според вас би била подходяща от външнополитическа гледна точка - дали България трябва да настоява този мониторинг да отпадне, независимо от това дали вътрешно тя постига или не тези показатели. В крайна сметка смятате ли, че този мониторинг има необходимия ефект, дали той не вреди вече повече, защото всяка година публично целият свят научава, че България, видите ли, е най-корумпираната държава в Европа, вместо да помага на съответното правителство? Вече няколко правителства не постигат резултати.

 

В. Кисьов: Оказва се, че за нашата държава и въобще за тези ширини е необходим мониторинг. Това не подлежи на договаряне, защото тогава, когато една страна членка не изпълнява дадени неща, които са свързани и са част от договора за присъединяване, но и част от общата политика на евросъюза, се взимат съответните мерки. Виждате, в това число и с финансовата криза, и икономическата криза в Гърция, че те са на друг, финансов мониторинг, и друга вила е сложена на врата, което има интердисциплиниращ характер. Аз не бих искал да си представя, ако нямаше мониторинг и ако нямаше непрекъснатото настояване, какво щеше да бъде пък моментното състояние, защото въпреки всичко нещо е постигнато и е свършено.

 

Водещ: Тоест за вас тези доклади на наблюдение и оценки всяка година, които сега всъщност ще станат веднъж годишно, са все пак полезни за властите в България.

 

Вл. Кисьов: Полезни са обаче дотолкова, доколкото те трябва да бъдат ежедневно четиво и да се стреми всичко, което е заложено вътре, да бъде отстранено, в противен случай това... нали, така, този негативен имидж, който се създава, пречи за нашето членство в Шенген. Някои хора твърдят, че това никакво значение. Как няма никакво значение, когато си от втора класа страна членка, която не е членка на Шенген, със съответното петно и печат, черен печат, сложен на челото.

 

Водещ: Така е, г-н Кисьов, но членството в Шенген далеч не е толкова сериозен проблем, колкото икономическият имидж и привличането на инвеститори, а както много добре знаем, инвеститорите гледат една държава дали администрацията й е корумпирана и дали престъпността е на високо ниво.

 

Вл. Кисьов: Ама, двете, двете неща са взаимосвързани. Как искате да дойде малък и среден бизнес и малък инвеститор, аз не говоря само за големия, защото всичките говорим и за малък и среден бизнес, как да дойде той, когато страната не е членка на Шенген, което означава, че тя не изпълнява определени критерии, в това число и това, за което говорите - корупция, охрана на граници и други неща.

 

Водещ: Но логиката е такава, в присъединителния договор на България за Европейския съюз, по който всъщност последно преговаря г-жа Меглена Кунева, тази клауза за мониторинга, благодарение на която ние влязохме 2007 година, 1 януари, а не по-късно, фактически не пише в нея срок, кога приключва този мониторинг.

 

Вл. Кисьов: Тя приключва като се изпълнят всичките неща, които са заложени, като, хайде, нека да го нарека с по-меката дума, като градивна критика. Виждате, че то е осеяно с препоръки и с неща, които трябва да се свършат, които са свързани с правосъдие и вътрешен ред, с корупция, с всичките тези неща, които ... явно, че го няма този напредък, който да ни изключи от мониторинга и който да даде шанс за следващите стъпки.

 

Водещ: По тази логика, сега сме 2012 година, на базата на несвършеното от досегашните правителства може би юли 2022 година ще имаме поредния мониторингов доклад, който ще ни критикува, което означава, че в следващите десет години инвеститорите ще продължават да избягват нашата държава.

 

Вл. Кисьов: Аз не искам да бъда, аз съм винаги бил оптимист човек. Това е и една от причините да паднат и визите за България, това е и причината, за да се извърши по времето на нашето правителство цялостната подготовка за членство, ако някой е забравил, благодарение на волята и усилията, политическата воля и усилията, които бяха извършени от нас, и, разбира се, от цялото общество. Но то е въпросът да мотивираш хората да са съпричастни към това, което си свършил. Така че не искам да бъде черноглед като вас. Аз силно се надявам, че това ще стане много по-скоро, дай боже, да е 2014-2015 година.

 

Водещ: Това е вашата прогноза. Отношенията ни с Румъния, г-н Кисьов, още по време на преговорите за членство имаше една такава, нездрава конкуренция като че ли, въпреки че след това започнаха България и Румъния да работят в екип, за да могат да влязат в НАТО и в Европейския съюз. Сега фокусът на вниманието е по-скоро към румънската политическа криза там, свързана с управляващото мнозинство. Това зле ли е за нас или е добре?

 

Вл. Кисьов: Ами, не е добре, защото когато те групират с държава, която е още по-зле теб в демократичния процес, хич не е хубаво, затова защото носиш и нейните негативи.

 

Водещ: Можем ли да се отделим в мониторинга от Румъния?

 

Вл. Кисьов: Само с всеобщи усилия на управляващи и на цялото общество по изпълнение на това, което е заложено като критика в годишния доклад.

 

Водещ: Приемате ли аргумента, лансиран от министър-председателя, че трудно може да се отдели приемането на България и Румъния в Шенген, по различно време, поради факта, че трябва да се изгражда нова шенгенска граница помежду ни.

 

Вл. Кисьов: Това е вярно, като логика е вярно, затова и политическите усилия трябва да бъдат насочени към страната съседка, която е член на Европейския съюз, и тя да изпълнява тези критерии, които са ни необходими за шенгенското членство.

 

Водещ: Колко трудно ще да е това изграждане на граница, след като тя е естествена, река.

 

Вл. Кисьов: Разбира се, че е трудно, но не е необходимо при положение, че сега не съществува дефакто между нас тази граница и се опитваме да пуснем следващ мост, по-следващи мостове, както е, така, желанието и на министър-председателя, което заяви при едно от посещенията. Ако това е свързано с изграждане на шенгенска граница, се лишава от целия смисъл на реализирането на тези ифраструктури.

 

Водещ: И накрая, как тълкувате жеста, който направи ЕК на Жозе Барозу спрямо България, да направи следващия си доклад чак края на 2013 година, тоест след следващите парламентарни избори. Тук намирате ли някаква вътрешно-партийна линия по линия на европейската десница?

 

Вл. Кисьов: Ами, зависи как и какъв е прочитът, защото аз не знам защо му викате на това жест. Самият факт, че е края на следващата 2013 година, това означава, че шансовете за шенгенското членство, пълноправно, намаляват, самият факт, че няма да има ревизия на постигнатото в края на тази година и в средата на следващата, така че аз не бих го нарекъл жест това. Това по-скоро е...

 

Водещ: Смятате, че Холандия ще изчака при всички положения следващия доклад преди да свали ветото си.

 

Вл. Кисьов: Моето лично мнение е такова.

 

Водещ: Добре, благодаря ви за този коментар. Чухте Владимир Кисьов.



Цялото интервю чуйте в звуковия файл на БНР


Tags: Владимир Кисьов

Още по темата

thumb 21.05.2014

Владимир Кисьов: Дори малка...

Участие на члена на НИС на СДС в предаването на ТВ Европа "Под Лупа"

thumb 24.01.2014

Владимир Кисьов: Това е на...

За негативния доклад на ЕК, който получихме, сме си виновни самите ...

thumb 09.11.2012

Владимир Кисьов: Ще очертае...

Интервю на представителя в Комитета на регионите и общински съветн...

thumb 20.09.2012

Такса смет - според квадрат...

Част от данък общ доход да се връща в общините, заяви още общински...

thumb 19.04.2012 - София

Владимир Кисьов: Напусналит...

Визитка: Роден е през 1947 г. в София. Завършил е Висшия машинно-...

thumb 19.04.2012

Владимир Кисьов: Трябва да ...

Аз съм на мнение, че трябва да има обновление на поколенията. Ние т...

thumb 03.11.2011

Владимир Кисьов: Не съм дов...

Интервю на общинския съветник от СДС Владимир Кисьов за предаването...