Владимир Кисьов: Напусналите ДСБ - в СДС 2012

19.04.2012

Източник: в. "Труд"

С общинския съветник от СДС в София ВЛАДИМИР КИСЬОВ разговаря ВАЛЕНТИНА ПЕТКОВА

- Г-н Кисьов, какво е вашето обяснение за решението на четиримата, които напуснаха партията на Иван Костов? Сред тях е и Прошко Прошков, с когото вие се състезавахте за кандидаткметския пост на “Синята коалиция” в София?

- Случилото се е резултат от вътрешен конфликт между две поколения в тази партия. ДСБ е несъстоял се проект и това е естествен процес. Тези млади хора - амбициозни и разочаровани от това, че в ДСБ не се случва нищо и че няма политика, която да им дава шанс за бъдеща кариера, в добрия смисъл на думата, ги накара да напуснат. А когато в една партия стартира процес на ерозия, той ще продължи. Ще има още напуснали.

- Ще остане ли тенденцията бивши хора на ДСБ да търсят място в бъдещата партия на Меглена Кунева?

- Политическото формирование на г-жа Кунева все още е неясно. Учудва ме защо някои от тези млади хора с десни идеи са се затичали точно там. След като тя се е доказала в други правителства и времена и носи негативите на управлението на тройната коалиция. От гледна точка на морал и манталитет аз не уважавам хора, които сменят една партия с друга. След като изповядваш едни идеи, трябва да се бориш в собствената си партия и със свои съмишленици.

Затова бих призовал тези млади, а и по-възрастните, които не са доволни и напускат ДСБ, да дойдат в СДС, където биха били добре приети.

- И какъв ще е мотивът им, след като вече са напуснали СДС?

- Водачите на ДСБ дължат отговор защо се случи отцепването от СДС и създаването на нова партия. Тези, които го направиха, продължават да не отговарят на този въпрос. И защо след това трябваше да се прави изкуствено събиране на СДС и ДСБ в “Синята коалиция”? Днес не е ли по-нормално да говорим за СДС 2012-а, защото сега сме 2012 г. Така както футболните отбори прибавят важна година към името си.

- Имате предвид някакво обновление на СДС?

- Имам предвид връщане на хората в СДС. Срещам се с членове на СДС и ДСБ в цялата страна и виждам, че не се различаваме във вижданията си. По места те работят заедно, без никакви различия. Тези, които сега напускат ДСБ, не е ли по-смислено да бъдат сред нас. Изповядваме еднакви ценности и идеи и можем много да допринесем за бъдещето ни развитие. Убеден съм, че те няма да намерят своето място в други партии. Първо, защото самите партийци се отнасят критично към тези, които идват от друга партия. Второ, и обществото не приема цветарки и прелетни птички. Така не се изгражда траен авторитет.

- Това означава ли, че “Синята коалиция” ще изчезне с приключването на този парламент?

- Аз не бих употребил такива думи. Ако “Синята коалиция” беше силна, в последните години нямаше да има толкова малко депутати и представители в местната власт.

Често обвиняват софийската организация, че не е подкрепяла “Синята коалиция”, което не е основателно. Ние сме изразявали становище, че е по-добре да се явяваме на избори самостоятелно и продължаваме да го твърдим. Но когато се взе решение за общи кандидати на “Синята коалиция”, ако не беше софийската организация, нямаше да има и тези резултати. А и единствено в София има по-чиста формация на “Синята коалиция”. Навсякъде в страната има много сложни комбинации на явяване на изборите.

- Разговаряли ли сте с Прошко Прошков? Той би ли дошъл в СДС?

- С Прошков нямаме особени различия. Независимо от разликата в годините ни, мислим по един и същ начин.

Аз съм на мнение, че трябва да има обновление на поколенията. Ние трябва да присъстваме до по-младите, които са по-активни. Нека те заемат ключовите места. Нещо, което всички говорят, но никъде не се случва. Особено в ДСБ, където водещите лица са едни и същи. За разлика от СДС. Ето Мартин Димитров е представител на младото поколение. Ние сме твърдо зад него и това трябва да е ясно. Но и той трябва твърдо да стои зад нас. Въпрос на взаимност.

- Д-р Николай Михайлов твърди, че Иван Костов крепи “Синята коалиция” и ако се оттегли, тя ще рухне?

- Николай Михайлов не е човекът, който може да критикува, защото той беше един от преките съветници на Иван Костов при отцепването му от СДС. Той беше патерица при създаването на ДСБ и знае много от вътрешните им проблеми, защото е участвал в структурирането им. А и не виждам по какъв начин и с какво Костов крепи коалицията.

- Каква ще е разликата между онова СДС и СДС 2012?

- Последните години доказаха, че в политиката си сме били абсолютно прави. Виждате, че се наложи твърдата позиция на СДС за АЕЦ “Белене” и се стигна до правилното решение централата да не се строи. Отстояват се ценности, свързани със сигурността на пенсионерите и Сребърния фонд и т.н. Затова има нужда от СДС. А не от нови измислени партии и сбиритоци, които говорят за десни ценности. И които митарстват из страната и водят разговори със структурите на СДС.

- Кого имате предвид?

- Имам предвид формацията на Меглена Кунева. Още не мога да запомня сложното й наименование - Граждани на България или България на гражданите. Та те се срещат с хора от нашите структури, които са читави и върху които може да се гради.

- Изсмукват ваши хора?

- Работи се упорито по този въпрос. Но аз бих попитал, къде бяхте до този момент, г-жо Кунева? Толкова години като министър, комисар и участник в политиката имахте шанс да работи за гражданите и за България. Защо не го направихте?

- Мнозина, които се дръпнаха от СДС, през последните години не намираха своята дясна партия, която да ги представлява. Тях как ще върнете?

- Тези хора, които не отиват да гласуват, казват: ако СДС беше се явил сам на избори, щяхме да гласуваме и да го подкрепим. Те не искат ДСБ, защото никой не им дава отговор на въпроса - защо те напуснаха СДС?

- Можем ли да говорим за провал на ДСБ?

- Провалът да си го коментират в партията. Провал за дясното беше отцепването на ДСБ от СДС. Защото това отслаби цялата десница. Фактът, че младите излизат от ДСБ, говори че този проект не е успял. Когато нещо е лично, то не може да получи дълготрайна подкрепа. Затова и личните проекти се провалят. СДС е доказал , че не е еднолична партия.

- В СДС има ли опасност от отлив?

- Почти изключвам знакови фигури да напуснат СДС и с лекота да си сменят фланелката и сложат наколенки на някой друг.

- Освен вас кои други биха работили за идеята СДС 2012? Примерно Надежда Нейнски?

- Тя ратува за СДС, но в момента говори в подкрепа на “Синята коалиция”. Не знам дали се вижда с Костов, както се говори, но фактът че от редиците на ДСБ и от Надежда Нейнски се чуват едни и същи думи по отношение на бъдещето на “Синята коалиция”, говори, че има сближаване помежду им. Те смятат, че СДС трябва да има координационен съвет и структури, както преди създаването на СДС като партия. Но защо трябва да правим отново такива репетиции?

Всички, които претендират, че сме представители на автентичното дясно и сме участвали в този процес, трябва да подкрепяме по-младото поколение, което иска да бъде заедно.

- Като Мартин Димитров?

- Ние сме доказали че сме партия, която не ратува на един и същи човек, на един и същи фюрер. Не сме партия на човека, а на общността. Мартин Димитров трябва да отстоява по-здраво тези принципи и да не отстъпва от политиките на нашата общност.

- Как общинските съветници на СДС и ДСБ работите в СОС?

- С добро разбирателство. С хората, които се отделиха от ДСБ - Ангеличин и Прошков и другите - Москов, Атанасов, Лилков, нямаме основни различия. Случва се отвреме-навреме те да получават инструкция от партията си. Докато при нас подкрепата на дадено решение, зависи от това дали е в интерес на гражданите. На нас от СДС никой не ни спуска как да си вдигнем ръката. Затова се случва да гласуваме по различен начин.

- Как виждате бъдещото си сътрудничество с ГЕРБ?

- С ГЕРБ сме в една и съща партия - в ЕНП. Това не означава, че сме еднакви. Помежду ни има различия. Но не може политиката ни да е подчинена на абсолютни крайности. В т.нар. сестрински партии трябва да има дискусии, но не и конфронтация. Трябва да се мисли , че един ден може да управляваме заедно, ако искаме в тази държава нещо да се случва. Левите партии са доказали, че не могат да го направят. Борбата е да отстраним лявото мислене и политика от десните партии.

- Социолозите прогнозират, че старата десница е на ръба на 4-те процента за следващите парламентарни избори? Вероятно и затова хора на ДСБ отиват при Кунева.

- Противопоставянията пречат. Когато хората усещат, че има жужене и неразбории между отделните партии и политици, това ги обезверява. Затова час по-скоро СДС 2012 трябва да излъчи сигнали към хората за следващите избори. За да знаят, че той ще е единственият гарант за необратимостта на процесите. Ако СДС беше управлявал още малко, реформите щяха да бъдат доведени докрай. Такъв мъчителен и дълъг преход няма в нито една от посткомунистическите държави.

Очаквам и други да напуснат ДСБ. Въпросът е да отидат в автентичното дясно, а не в псевдоструктури. Хората, от които сме получавали огромна подкрепа, милеят за СДС. Те не са безчувствени. С тях трябва да общуваш открито и да не им изневеряваш. А ако се случи - да си го признаеш. Изневярата и непочтеното отношение не се толерират. Така е и в живота.

Визитка:

Роден е през 1947 г. в София.

Завършил е Висшия машинно-електротехнически институт, специалност “Радиотехника”.

1992 г. - главен експерт в Министерството на промишлеността.

1997-1999 г. - Зам.-министър на промишлеността в правителството на ОДС.

1999 г. - Зам.-министър на външните работи.

2000 г. - Главен преговарящ с ЕС.

2003-2007 г. - Председател на Столичния общински съвет.

В момента е общински съветник от СДС.


Tags: Владимир Кисьов, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...