Такса смет - според квадратурата

20.09.2012

Insert thumbИнтервю на общинския съветник от СДС в София, Владимир Кисьов  за в-к "Труд"

- Г-н Кисьов, според Европейската комисия начинът, по който София определя такса смет, е несправедлив, но общината все още не е излязла с предложения за промяна на методиката. Как според вас такса смет може да стане по-справедлива?

- Това е услуга и колкото и да е трудно, таксата трябва да е справедлива за гражданите. В момента тя се изчислява на база данъчна оценка, а за различните райони на София данъчната оценка е различна. И колкото ти е по-скъп имотът, толкова повече плащаш за смет. А двете неща нямат общо едно с друго, тъй като такса смет не е данък. Когато се прави данъчна оценка на имот, се взема предвид квадратура, височина, железобетон и пр. и се използват коефициенти за увеличаване на стойността, когато има подобрения. Така за различни части на София може да има над 4 пъти разлика в оценката на имот с една и съща квадратура. Давам пример - за едно жилище от 100 квадрата в идеалния център се плаща данък сгради около 600-700 лв. и такса смет от порядъка на 500 лв. на година. А за имот със същата площ в друга част на града данъкът е около 150 лв., а таксата - 120 лв. Това е абсолютна несправедливост. Тогава, когато си безсилен и не можеш по друг начин да направиш методиката за такса смет, трябва да се стъпи на квадратура на жилищата. Това ще е стъпка напред в посока справедливост.

- Т.е. вие предлагате такса смет да се определя на база само квадратура и промил, без данъчна оценка?

- Не може данъчната оценка да е водеща. Ако днес извършвате сделка с имот, трябва да отидете при нотариуса с актуализирана данъчна оценка, което значи увеличение. Щом се вдигне данъчната оценка, се вдига автоматично и таксата смет за следващата година. И има парадокси за жилища с една и съща квадратура, в един и същи блок да се плаща различна такса смет. Затова, ако се иде на квадратура, ще е по-справедливо.

- Така за едни и същи по квадратура жилища ще се плаща еднакво, независимо в кой район са. Колко ще е таксата за апартамент от 100 кв. м, например?

- На някои места със сигурност ще има завишение на такса смет, на други - намаление. Но няма да е 500 лв. на едното и 120 - на другото.
Има и друга несправедливост. В центъра на София има много офиси, където работят консултанти, адвокати и сдружения с нестопанска цел. Защо те ще плащат като юридически лица в пъти повече? Наскоро бяха при мен двама адвокати от кантора в центъра: помещението, в което работят, е голямо, но те на ден изхвърлят по няколко смачкани листа хартия, 2-3 кутии от сок, а плащат хиляди левове.

- Тогава трябва да промените методиката и за такива офиси.

- Да. Юридическите лица могат да сключват договори за едната компонента - сметосъбиране и сметоизвозване, която е 33% от цялата такса смет. Но това няма да намали значително сумата. Не е намерено решение за малкия и среден бизнес. Защо да плащат тогава, когато не изхвърлят отпадъци?

- Среща ли идеята ви за такса смет според квадратурата подкрепа от ГЕРБ?

- Не казвам, че това е съвършеният начин, но е пример за по-голяма справедливост. Следващата стъпка е с декларации на притежателите на имоти за живеещите в тях. Тогава обаче е нужен по-силен контрол. И който декларира, че в жилището му живее един човек, а при проверка се окажат 3-ма - 4-ма, трябва да бъде жестоко санкциониран. Тъй като всичко почива на правила и ред. Няма ли ги, никога нищо няма да се случи.

- Т.е. първото ви предложение е за плащане на квадратура, а второто - на брой жители.

- Да. За да не увисне общината в събирането на такса смет, първата стъпка е с квадратурата, а втората - начин за изчисляване спрямо броя на живеещите.
Трето - на места все още се събира такса в крайните райони, макар и там да няма кофи за боклук. Защо трябва да караме хората да плащат, щом не ползват тази услуга? Цената в максимална степен трябва да отговаря на количеството изхвърлени и третирани отпадъци.

- Кога ще внесете тези предложения в общинския съвет?

- Първо искам да видя какво ще направят кметицата и администрацията по въпроса. И сега да внеса предложението си - не съм убеден, че то ще може да задейства в началото на следващата година. Но ако не видим методика от мнозинството за по-справедливо определяне на такса смет, в близките месеци аз със сигурност ще внеса предложенията си.

- За какво друго общината е длъжник на столичани според вас?

- За историческите ценности. Много неща се разкриха напоследък, но е голямо престъпление, че при амфитеатъра, който се намира до Младежкия театър, не почват отчуждителни процедури и разкопки. Един от приоритетите, за които съветниците от СДС ще се борим, е да покажем на Европа и света как в центъра на София се намира един от най-хубавите и добре построени амфитеатри в региона.

- Като говорим за справедливост, смятате ли, че общинските съветници трябва да продължат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона", при положение че цените за гражданите се вдигнаха?

- Аз бих задал контравъпрос. Вчера във финансовата комисия гласувахме възнагражденията за асистентите за независим живот - около 500 лв. на месец. Редно ли е да се произнасят и да вземат отношение по въпроса общинските съветници, които са с по 150 лв. възнаграждение на месец? В Закона за местното самоуправление е казано, че кметът и председателят на общинския съвет трябва да осигурят условията за работа. Когато дойдем в общината или в някоя от централните сгради, където има "синя" и "зелена зона", трябва ли ние да почнем да пускаме SMS на всеки час? Ами ако работата продължи 5-6 и дори 8 часа, това означава ли, че трябва да излизаме и да си махаме колите? Има неща, които са абсурди. Тези, които работят в градския транспорт, имат карти за цялата градска мрежа - на тях да обясним ли, че когато не са на работа, трябва да си дупчат билети? И служителите на фирми с офиси в центъра имат осигурени паркоместа "Служебен абонамент" или паркинг.

- Според вас заплатата на общинските съветници е ниска. Колко трябва да е тя?


- За съжаление в тази държава говорим за децентрализация и относителна самостоятелност
на местната власт, а по един начин без всякаква мисъл и разсъждение депутатите гласуваха и възнаграждения, които въобще не отговарят на труда на съветниците. Това го няма никъде по света. По никакъв начин няма обяснение защо един общински съветник получава под минималната работна заплата в държавата, или под средната работна заплата в общината. А общинските съветници са заети целодневно, длъжни са да носят отговорност и всички граждани очакват това от тях.

- Според вас какво трябва да се направи, за да има по-голяма децентрализация?


- Във всеки случай районните кметове трябва да имат по-голяма самостоятелност. Ако си спомняте, Бойко Борисов, когато бе кмет на София, казваше, че ще настоява част от данък общ доход да отива в общините. Ние разполагаме с инструменти, които биха могли да увеличат приходите, но някои от хората вече нямат възможност да плащат по-високи данък сгради и такса смет.

- Но откакто Борисов е премиер, сякаш се позабрави тази идея за връщане на ДОД в общините.

- Затова казвам - трябва да имаме по-прясна памет. И трябва да се отстоява: 10% ли, 15% ли ще бъде, но сума от данъка трябва да се връща в общините. Самият факт, че в София се създават условия за икономическо развитие, означава, че по някакъв начин трябва да се връщат част от парите в града. За да се осигуряват условия за бизнеса. Идват още по-тежки години. Твърди се, че няма да вдигаме цените за пътуване в градския транспорт, а горивата скачат. Нужни са нови приходи, каквито може да донесе връщането на процент от данък общ доход в общината.

- Говори се, че новото ръководство на СДС ще работи за ГЕРБ.

- Това го говорят хора, които или не мислят, или искат да създават интриги. Ако новото ръководство би работило за ГЕРБ, щяхте да го чуете от него или от членове на партията. В СДС има приоритети и тогава, когато - особено за местното самоуправление - се вземат решения, свързани с реализацията им, предложенията на ГЕРБ ще бъдат подкрепяни. А тогава, когато решенията са срещу гражданите, ще получават сериозна критика. Не може да си играем на управляващи и опозиция всеки ден, ако това е срещу интереса на гражданите.

- А на национално ниво?

- По същия начин ще стоят нещата. И оттук нататък всеки нормален партиен член трябва да се съобразява, че ние сме две партии, членки на Европейската народна партия. Това означава, че и теоретически, и практически част от политиките, които биха се реализирали, трябва да имат една и съща посока. Може да има нюанси и различия в инструментите за реализация. И когато се реализират такива, които съвпадат с нашите политики - защо да не се дава подкрепа. И обратното - тогава, когато ние инициираме нещо, би било редно да получаваме подкрепата от мнозинството, което не се случва всекидневно, а много рядко.

- Ще има ли дясна коалиция за парламентарните избори?

- Обикновено коалиции се правят след изборите. Как СДС специално ще се явява на следващите избори - има достатъчно време да се обсъждат нещата. На последния национален съвет се взе решение и ръководството започва разговори с всички присъстващи в политическия спектър относно бъдещото развитие на България и за реализация на нашите собствени приоритети.

Владимир Кисьов е роден на 30 септември 1947 г. в София.
Завършил е Висшия машинно-електротехнически институт, специалност "Радиотехника".
1997-2001 г. - зам.-министър на промишлеността, на външните работи и главен преговарящ на България с Европейския съюз в кабинета на ОДС.
2003-2007 г. - председател на Столичния общински съвет.
В момента е общински съветник от СДС.


Tags: Владимир Кисьов

Още по темата

thumb 21.05.2014

Владимир Кисьов: Дори малка...

Участие на члена на НИС на СДС в предаването на ТВ Европа "Под Лупа"

thumb 24.01.2014

Владимир Кисьов: Това е на...

За негативния доклад на ЕК, който получихме, сме си виновни самите ...

thumb 09.11.2012

Владимир Кисьов: Ще очертае...

Интервю на представителя в Комитета на регионите и общински съветн...

thumb 22.07.2012

Владимир Кисьов: Оказва се,...

Интервю на Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ на България с ЕС...

thumb 19.04.2012 - София

Владимир Кисьов: Напусналит...

Визитка: Роден е през 1947 г. в София. Завършил е Висшия машинно-...

thumb 19.04.2012

Владимир Кисьов: Трябва да ...

Аз съм на мнение, че трябва да има обновление на поколенията. Ние т...

thumb 03.11.2011

Владимир Кисьов: Не съм дов...

Интервю на общинския съветник от СДС Владимир Кисьов за предаването...