Изборът на Димана Йосифова за инспектор към Висшия съдебен съвет е симптом за управлението на ГЕРБ

29.03.2012

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СДС

относно избора на Димана Йосифова за инспектор към ВСС

Изборът на Димана Йосифова за инспектор към Висшия съдебен съвет е симптом за управлението на ГЕРБ. Освен това показва и вече видимо съглашение между ГЕРБ и БСП, ДПС, АТАКА и група независими депутати за едно бъдещо управление. Вече виждаме как през 2013 г. партията на Борисов ще управлява с БСП,  ДПС  и АТАКА.

Ние от СДС продължаваме да недоумяваме как управляващото мнозинство се реши да издигне кандидатурата на Димана Йосифова, която в свое съдебно решение си позволи да дава политически оценки. Тя отказа регистрацията за участие на СДС в изборите през 2009 г., а Върховният касационен съд отмени решението й с остри мотиви, които оспорват обективността и професионализма й.

Не ни изненадва обаче това, че тя беше предложена на важния пост от депутатите на ГЕРБ – Ивайло Тошев и Светослав Тончев, станал известен в този парламент с „поправката Мери Джейн”. Не знаем как двамата господа от управляващото мнозинство са решили да се спрат на избора й за инспектор, когато самата Димана Йосифова е била подложена на проверка от Инспектората заради множество жалби по нейни съдебни решения. Дори Инспекторатът на Висшия съдебен съвет е препоръчал на близката приятелка на министър Цветан Цветанов – Владимира Янева, председател на Софийски градски съд, да следи работата на Димана Йосифова, защото била „предпочитан съдия” при разглеждането на определени дела. Към съдия Йосифова е било отправено дори искане за снемане на имунитет и разследване за корупция.

Управляващите от ГЕРБ проявяват системна упоритост да предлагат компроментирани личности за инспектори към Висшия съдебен съвет. На скамейката на кадровика на ГЕРБ в съдебната система Цветан Цветанов се нареждат все по-скандални играчи – партийно верни и контролируеми. След бившия вече инспектор Цони Цонев, подал оставка заради медиен натиск, сега беше избутана и Димана Йосифова. Ако това са „честните съдии”, с които Цветанов си говори всеки ден по телефона – признание, изречено от самия него, то ние от СДС виждаме завършената кадрова окупация на ГЕРБ в съдебната система.

Ние от СДС ще информираме посланиците на всички европейски държави за избора на съдия Димана Йосифова за инспектор към Висшия съдебен съвет.

Питаме и това как предлаганите от ГЕРБ компроментирани лица ще оздравят съдебната система и каква реакция може да очакваме от европейските институции и партньори? Как такъв избор ще укрепи авторитета на Инспектората към ВСС и съдебната система?

След случилото се днес очакваме всичко това да бъде отразено и в мониторинговия доклад на Европейската комисия в областта на вътрешната сигурност и съдебния ред.   

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор