Мариана Даракчиева: “НС на СДС излезе с декларация, с която изразяваме нашата тревога от обедняването на българите"

23.03.2012

Управлението на БСП, НДСВ и ДПС изроди и провали възможностите за развитие на здравеопазването с бездействие

 

 

Вестник „100 Вести” - 23 март 2012 г., гр. Габрово

 

МИНКА МИНЧЕВА

 

На последното си заседание Националният съвет на СДС даде доста негативна оценка на управлението на страната. Какви са мотивите и доколко те са повлияни от наближаващите парламентарни избори, за които все по-често се говори, репортер на вестник „100 вести“ разговаря с Мариана Даракчиева, областен председател и член на НС на СДС

 

- Г-жо Даракчиева, на последния Национален съвет СДС даде доста негативна оценка на управлението на страната. Какви са мотивите?

 

- Националният съвет на СДС излезе с декларация, в която ясно и точно изразяваме нашата тревога от обедняването на българите и хаоса, който цари в много важни сфери, каквото е здравеопазването, например. Нашата оценка е, че правителството на ГЕРБ е оставило управлението на държавата в ръцете на монополите и картелите, които поддържат високи цени и унищожават малкия и средния бизнес. Цените на природния газ, бензина и дизела гонят нови рекорди. Независимо от опитите на управляващите да създадат друго мнение в обществото, ние сме категорични, че те толерират монополите.

 

- По какъв начин?

 

- Като наблюдават високите цени на горивата, храните, лекарствата. В края на миналата година управляващите успяха да приглушат общественото недоволство от услугите, които предлагат мобилните оператори. Оказва се обаче, че телекомите чрез различни механизми продължават да подновяват автоматично договорите с клиентите си. В същото време безработицата расте и всеки ден по неофициални данни всеки пети българин остава без работа. Все повече българи преминават под прага на бедността и мизерията се превръща в ежедневие. А управляващите не предлагат решение на тези проблеми, а се плъзгат по пистата на популизма. Извинявайте, но да обикаляш по магазините, за да следиш цената на яйцата или цените на другите стоки, като пенсионер по време на „Жан Виденовата криза“, си е чиста проба популизъм. И още един факт, толкова прокламираната от ГЕРБ реформа в областта на здравеопазването се превърна в пълен погром. Налице е липса на достъпно за българите здравеопазване, а лекарствата се плащат с публични средства на двойни и тройни цени.

 

- Преди да Ви попитам, какво предлага СДС за решаването на тези проблеми, искам да Ви задам друг въпрос и искам максимално откровен отговор. Че в здравеопазването има проблеми, това го виждат всички - и пациенти, и медици. Но не използват ли политиците тази болна за обществото тема, за да трупат политически дивиденти, вместо да търсят начини за решаването на този проблем, който не е от сега?

 

- Това е така и нашият народен представител д-р Ваньо Шарков назова политика, който използва здравеопазването за партийни цели, и то лични. А зад неговите аргументи застана ръководството на СДС.

 

- За кого става въпрос?

 

- Става дума за президента Георги Първанов, който силно нескопосано замеси здравеопазването в тяснопартийното си боричкане кой да води БСП. Даването на съвети, каквито той си позволи да направи в тази сфера, след два поредни мандата и десетгодишно пренебрегване на на всеки опит за нормализиране на системата, може да е партийно угодно, но е неморално и безпринципно. Георги Първанов и бившият премиер Сергей Станишев загубиха моралното право за здравето на българските граждани, защото с нищо не доказаха за 10 години, че имат някаква визия и стратегия за здравеопазването. Нещо повече, БСП има голям принос за тенденцията лекари и медицински сестри да напускат страната. Според СДС политиците в управлението на страната през последните 10 години от БСП, НДСВ и ДПС изродиха и провалиха възможностите за развитие на здравеопазването с бездействие и

липса на кадрови потенциал. Признак на немощ и безпринципност е да се опитваш да си реформатор, единствено когато си загубил властта.

 

- Но и СДС е извън властта?

 

- Но точно СДС стартира реформата в здравната система на България и съветският модел беше заменен с европейски, подчинен на принципите на солидарност и съпричастност. Тогава БСП под ръководството на Първанов беше против, а правителството на Жан Виденов искаше лекарите и медицинските сестри да продължат да са партийно зависими. Днес и Първанов, и Станишев се опитват да яхнат недоволството на лекари и пациенти от продължението на собствената им политика, реализирана през управлението на ГЕРБ. Те трябва да отговорят: Къде бяха, когато правителството на НДСВ и ДПС, и с участието на БСП, направи ДДС върху лекарствата от 0% на 20% и кой спечели от това? Какво направиха за два мандата цените на лекарствата да не облагодетелстват бизнеса за сметка на болните граждани? Защо три години нямаше Национален рамков договор, който да гарантира здравната помощ за българските граждани? Защо специализацията на българските лекари стана по-достъпна в Гърция и Германия, а в България е невъзможна? Защо спешната помощ бе превърната в най-непривлекателното място за лекари и медицински сестри? Защо онкоболнитео съдиха здравното министерство по време на управлението на Първанов и Станишев? Все въпроси, на които по-

литиците, които участваха в управлението на страната през последните 10 години, трябва да отговорят преди да дават политически оценки и съвети за здравеопазването. А ние питаме: Защо, след поредица от законодателни инициативи на СДС, ДСБ и Синята коалиция все още няма Закон за правата на пациентите?, и с това изпреварвам Вашия въпрос - защо ние си позволяваме да даваме политически оценки на тази важна за българите сфера, каквато е здравеопазването.

 

- Да се върнем на декларацията на НС на СДС,с която вие оценявате, че правителстото на ГЕРБ „толерира монополите“ и

това „води към обедняване на българите“. Какво предлага СДС, за да се прекрати тази тенденция?

 

- Смятаме, че е необходимо незабавно приемане на нова регулаторна политика, която да прекъсне тенденцията държавата да защитава монополите от конкуренцията. Предлагаме също да се приемат промените в Закона за конкуренцията, внесени от СДС и Синята коалиция, с които се цели ограничаване на монополите – точно определяне на пазарното понятие за господстващо положение, както и изготвяне на системни анализи от страна на Комисията за защита на конкуренцията в секторите, в които предприятия имат монополно или доминиращо положение. От СДС смятаме, че Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за регулиране на съобщенията не изпълняват задълженията си пред българските граждани и затова настояваме за смяна на ръководствата и съставите им. Да се облекчи вносът на горива, което ще създаде условия за конкуренция на пазара и ще доведе до поевтиняване цените на бензина и дизела. Правителството да поиска мандат от парламента за параметрите, в които да бъде подписан новият договор за доставка на природен газ за България. Ние от СДС смятаме, че ще бъде успех, ако доставната цена на природния газ се намали с поне 20%. Да се изработят прозрачни механизми за ценообразуване на медикаментите от Министерство на здравеопазването и Министерски съвет да осигури достъпни цени на лекарствата за всеки български гражданин. Ние настояваме още за проверка и санкции за мобилните оператори, ако не спазват новите промени в закона и възпрепятстват прекратяването на договорите и преноса на номера.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор