Електронни медии

Д-р Ваньо Шарков: Какъв министър е Константинов, като не знае цените на лекарствата?!

14.03.2012

 Insert full sizeЕдин от големите проблеми през последните години не само на това управление, но и на предишното е, че няма никакво движение по реформата в здравеопазването казва д-р Ваньо Шарков в интервю за Всеки ден

Д-р Ваньо Шарков е един от най-авторитетните експерти на СДС по здравните въпроси. От 2002 до 2004 г. е директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София-област. В момента Шарков е депутат и зам.-шеф на ПГ на Синята коалиция. Бил е главен секретар на синята партия. Популярността му идва от силната му активност по здравните проблеми и казуси в политиката. Той беше в центъра на дискусията при скандала с лекарите в Горна Оряховица, а сега – по темата за бонусите. Преди дни д-р Шарков лично раздаде справка с взети сериозни хонорари в евро от здравни чиновници по програми за СПИН и туберкулоза.

Д-р Шарков, здравеопазването пак е на кръстопът. Поредният министър най-вероятно ще бъде сменен, а системата отново се тресе от скандали. Защо според вас се случва това?

Смятам, че бездействието не може да продължава. Един от големите проблеми през последните години не само на това управление, но и на предишното е, че няма никакво движение по реформата в здравеопазването. Не може Върховният административен съд да отменя наредба на Министерството на здравеопазването и после всички текстове да се появяват в Закона за изменение и допълнение на закона за лечебните заведения. Смятам, че не може да има министър на здравеопазването, който да казва, че преди 10 дни е разбрал, че има проблеми с цените на лекарствата. Министър, който обявява за виновни собствената си парламентарна група, парламентарната комисия по здравеопазването, заместниците си. При това положение няма как той нормално да изпълнява своите задължения и да мисли за здравеопазването. Защото министърът всъщност е влязъл в един оправдателен режим.

Но ще бъдат ли решени проблемите в най-трудната и закъсала система с една министерска оставка? Проблемът персонален ли е?

Надявам се да бъдат решени, надявам се да стартира най-после промяна в здравеопазването. Защото виждаме, че има една система, в която пациентите са недоволни, а от друга страна, лекарите масово напускат страната. Системата за следдипломна квалификация на новозавършилите лекари е тотално запушена и тя е запушена не сега, а от предишното управление. Но не се прави нищо, за да бъде отпушена.

Вече трети здравен министър върви към изхода на министерството. Какви качества не притежава Стефан Константинов?

Той като човек може да е добър, като професионалист може да е добър, нямам представа. Но в крайна сметка виждаме какви са резултатите. Говорим за принципи, не говорим за персони.

Премиерът въпреки всичко му даде последен шанс. Смятате ли обаче, че здравният министър може за дни да оправи положението с лекарствата и да „влезе в час”, както се изрази Борисов?

Не смятам, че е възможно да се намалят цените на лекарствата в такъв срок. И не мисля, че това зависи единствено и само от министъра на здравеопазването, защото един от компонентите, определящи цената на медикаментите, е ДДС. Тук обаче той не среща подкрепата на Министерския съвет, за да бъде намален ДДС върху лекарствата.

Г-н Шарков, след като хвърлихте бомбата с бонусите, преди дни вие лично раздадохте справка за взети допълнителни пари от здравни чиновници към програми, касаещи превенцията на СПИН. Организациите към Глобалния фонд за борба със СПИН обаче не се съгласиха с вашата справка.

Това са получени възнаграждения по граждански договор. Причината, поради която я връчихме на премиера, беше, че аз и моите колеги смятаме за нередно да работиш в една и съща институция на трудов договор и на един или повече от един граждански договор.

Всички настръхнаха при информацията, че шофьори са взимали по тези програми по над 5000 евро. Стефан Константинов пък каза, че е справедливо да ги получат с аргумента, че тези хора са превозвали денонощно тежко болни.

Ние въобще не сме се съсредоточавали върху шофьорите. Проблемът е, че министърът на здравеопазването не е осъществил необходимия контрол върху дейността на хората, които се занимават с тези въпроси. Той не е изискал този фонд да има публичност и отчетност в разходите. Днес четох информация, че 400 000 лева били дадени за издаването на някакви брошури. Ако има такива разходи и те са публични, тогава всички неправителствени организации, които работят по тези въпроси, ще бъдат наясно какво се случва. А в крайна сметка, когато някакви възнаграждения и някакви договори се сключват без публичност и отчетност на разходите, тогава всеки остава с впечатлението, че щом е скрито, значи е нередно.

Сега всички повтарят, че Законът за държавния служител ще реши въпроса с допълнителните пари и ще изчисти субективните критерии.

Всичко зависи от предложенията, които ще бъдат направени, между първо и второ четене и от окончателния вид на закона. Внесохме поправка в Закона за държавната администрация и настояваме допълнителните пари да се отразяват в интернет, за да са открити действията на администрацията.

Премиерът заяви, че ако смени Константинов, неговото място ще заеме човек „от тежката артилерия на ГЕРБ”. Вие досещате ли се кой може да бъде този човек. Сменя се вече трети министър.

Вероятно досегашните са били от леката кавалерия.

Г-н Шарков, да не би да имате покана за ваш човек, от сините, за поста? Имате силни кадри в здравеопазването, неведнъж са спрягани имена от Синята коалиция …

Не, ние не се занимаваме с тия неща и сме го казали отдавна.

Според вас какъв трябва да бъде качественият здравен министър – по-скоро мениджър или добър лекар? Преди дни финансовият министър Дянков заяви, че Константинов не е добър управленец.

При всички положения трябва да има управленски опит. Да е водил поне една клиника или отделение. За да е доказал, че може да работи в екип. За съжаление на сегашния министър не му се получава работата в екип.


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 30.03.2012

Ваньо Шарков: Искаме Сметна...

В България трябва да има нова лекарствена политика, която да бъде...

thumb 28.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: ГЕРБ упра...

Важно е да се изработят механизми за провеждане на нова лекарствена...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...