Ваньо Шарков: Липсва прозрачност и отчетност при изразходването на средствата от Фонда за превенция и контрол на СПИН и туберкулоза

11.03.2012

Insert thumb

Аз и моите колеги смятаме, че не е редно на фона цялата ситуация в българското здравеопазване да има хора, които работят на трудови договори в Министерството на здравеопазването и същевременно имат сключени граждански договори. Това заяви народният представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков в предаването на БНР „Неделя 150” по повод скандала с изразходването на средства от фонда за превенция и контрол на СПИН и туберкулоза. Той допълни, че харченето на едни средства по граждански договори не съответства на състоянието, в което се намира болничната помощ, която отговаря за борбата с туберкулозата. Едва ли не мога да дам като пример закриването на диспансера в Смолян, а другите затъват, някои даже са почти срутени. Това беше причината, поради която предадохме този списък на премиера и го сезирахме той да вземе необходимите мерки, за да не се повтаря подобно нещо в системата на здравеопазването в България, каза още Шарков.

 

Синият депутат припомни, че този проблем не е отскоро и в края на 2010г. финансовият контрольор по тези програми е уведомил здравния министър, че средствата от фонда се харчат без разходооправдателни документи, и заради липсата на фактури е отказал тогава да завери плащанията.

 

Д-р Ваньо Шарков отбеляза, че оценката за работата по тези програми се дава от Глобалния фонд и тя за 2009г. е, че по отношение на превенция и контрол на СПИН      спада от оценка отговаря на очакванията на оценка адекватно, но неотговарящо на очакванията изпълнение на програмите.    А по отношение на оценката за укрепване на националната програма на туберкулозата в България оценката от 2010 г. се движи между B1 и B2, което също представлява оценка неадекватно или неотговарящо на очакванията. Толкова по отношение на целите, които са постигнати, допълни той. Според него липсва и прозрачност и отчетност при изразходването на тези средства.

 

По думите му в средата на 2011 г., юни месец, има писмо в Министерството на здравеопазването, т.нар. управленско писмо от глобалния фонд, в което се казва, че има голямо забавяне както по изпълнението на програмите, така и  на отчетите към фонда. Причината е, че Министерството на здравеопазването е постигнало целите по 2 от 15 индикатора за изпълнение, а по 7 индикатора изпълнението е 0. И когато казваме, че има хора, които се трудят денонощно едва ли не, и в събота, и в неделя, аз не мога да приема, че PR на министъра може да бъде човек, който да се занимава с изпълнението на тези европейски програми. И ако трябва да я има, нека тази структура, която е в Министерството на здравеопазването, наречена дирекция "Управление на специализирани донорски програми", да получава адекватно трудово възнаграждение, а не да се занимава с раздаването на някакви суми по граждански договори, които стават известни в един момент и тогава всички настръхват срещу работата на фонда, подчерта синият депутат.

         

          

         


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 30.03.2012

Ваньо Шарков: Искаме Сметна...

В България трябва да има нова лекарствена политика, която да бъде...

thumb 28.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: ГЕРБ упра...

Важно е да се изработят механизми за провеждане на нова лекарствена...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...