Готов е проектът за КТД на служителите в „Топлофикация – Перник” АД

23.02.2012

 Insert thumb

След няколко месеца на преговори между различните синдикални организации със структури в пернишката Топлофикация с убедително мнозинство на общото събрание на работниците беше избран проектът за колективен трудов договор на Николай Драгомиров, председател на Съюз на енергетиците в България, и Ясен Кацаров, председател на Национален професионален съюз.

Хронологията на преговорите започва през ноември, когато Драгомиров и Кацаров предоставят своя проект на Георги Трохаров, председател на НСФЕБ към КНСБ, за преглед и одобрение. Няколко дни след това Трохаров заявява, че не желае да участва в преговори по КТД с общ проект, като обяснява, че е подготвил своето участие с нов проект съвместно с Румен Танев председател на ФЕ към КТ „Подкрепа”. През следващите месеци представителите на КТ „Подкрепа” и КНСБ демонстрират открито нежелание да се стигне до общ проект за колективен трудов договор.

Така се стига до прилагането на чл. 51а (3) от Кодекса на труда, който гласи, че когато синдикалните организации не могат да представят общ проект, работодателят сключва колективен трудов договор със синдикалната организация, чийто проект е бил приет от общото събрание на работниците и служителите с мнозинство повече от половината от неговите членове.

На 14 февруари 2012 г. се провежда общо събрание, като от 54 делегата присъстват всичките 54. След разисквания и дебати събранието избира проекта за КТД, внесен от Николай Драгомиров и Ясен Кацаров, с убедително мнозинство – 45 гласа „за”, 6 гласа „против” и 3 гласа „въздържали се”.

Потърсен за коментар, Николай Драгомиров сподели, че така и не е разбрал с какви мотиви колегите му от КТ „Подкрепа” и КНСБ са избягвали съвместни действия. Важното според него е, че служителите на „Топлофикация-Перник” АД са избрали да се доверят на Съюза на енергетиците в България и на Националния професионален съюз за своя колективен трудов договор и че при преговорите с работодателя, които ще последват, техните интереси ще бъдат защитавани по най-добрия възможен начин.

Инж. Николай Драгомиров оглавява Съюза на енергетиците в България от 2010 г. Той е на 36 години, семеен, с две деца. Работи в „Топлофикация” от 1996 година, през 2002 г. завършва магистратура по електроника в Техническия университет в София. В момента се занимава със семеен бизнес и е общински съветник в Перник от коалиция „Обединена десница“.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор