СДС иска оставката на министъра на здравеопазването

21.02.2012

Insert full sizeПресконференция след заседание на НИС на СДС

Д-р Ваньо Шарков, депутат от СДС: Министърът на здравеопазването излъга и стовари отговорността за раздадените бонуси върху системата за спешна помощ. Хората които работят в най-тежките условия в здравеопазването, получават най-мизерното заплащане, търпят мълчаливо всички критики за неудачите на липсващата здравна реформа, бяха обявени като получатели на допълнително материално стимулиране. Министърът защити чиновниците и се опита да вмени липсваща вина на спешните медици. До тях той подреди работещите в РЗИ и ДМСГ и упорито не отговаря за раздадените 2 504 618 лева чиновнически награди.

 

Унизителните 11 лева в Благоевград, 16 лева в ЦСМП Варна и 50-60 във Велико Търново и на други места, раздадени като икономии от фонд работна заплата, не са бонуси! Разплатените в края на миналата година задължения на спешната помощ не са допълнително материално стимулиране за работещите в системата. Д-р Стефан Константинов излъга, че 90% от парите раздадени като бонуси са били за спешната помощ и въведе в заблуждение българските граждани.

 

Здравният министър продължава упорито да мълчи има ли разследване предприето от ЕК по отношение на негов заместник, за създаване на монополно положение на водеща фармацефтична компания. Единствено временното му отстраняване, докато трае проверката може да бъде знак за прозрачна дейност и липса на обвързаности на по-високо ниво.

 

СДС иска оставката на министъра на здравеопазването:

 

  • заради опита за прикриване за раздадените над 2,5 милиона награди в министерството.
  • заради лъжата, че това е направено в полза на рабощите в спешна помощ.
  • заради липсата на прозрачност в разходването на средства събрани от данъците на всички български граждани.
  • заради упорития отказ да направи прозрачни паричните награди и „високите постижения”, заради които са раздадени.

 

Тежката криза в здравеопазването, унизителните заплащания в голяма част от системата, отказа от промяна в системата за специализация, липсата на мерки срещу непрекъснатото изтичане на подготвени кадри от страната и пълното отсъствие на прозрачност при разходването на финансови средства се компенсират с лъжи и прехвърляне на отговорност. Министър, който лъже не може да взема верни решения, а създава тежки проблеми и затова трябва да освободи заемания пост.

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден и от мен. Какви са резултатите до момента от темата с бонусите, която повдигна СДС? Вече има две оставки на Нели Нешева като управител на НЗОК и на Виолета Николова – директор на Агенцията по вписванията. И в двата случая заради огромни и непрозрачни бонуси. Ние виждаме една погрешна кадрова политика на ГЕРБ. Трябваше ли ние да повдигнем тази тема, за да се дръпне завесата какви средства се разпределят от администрацията? Защо ние трябваше да дръпнем тази завеса, за да стане и скандала с лекарствата? Кой до момента е прикривал този скандал? Затова и сезираме КЗК и КЗП, защото подобни въпроси не се разобличават през разговори между различни вестници, медии и журналисти, а през работа и анализи на контролните органи. Къде са били те до момента? Защо ние трябваше да повдигнем темата с бонусите, за да се види, че има проблеми с цените на лекарствата. Ние се радваме, че покрай единия въпрос стигаме и до втория и ще търсим истината и за двата въпроса. Говорейки за търсене на истината, в сянка останаха пет министерства, които изключително нахално не отговориха на въпросите на СДС какви бонуси са разпределяни в тези ведомства. И в списъка на най-непрозрачните министерства са: Министерството на труда и социалните грижи; Министерството на икономиката, енергетиката и туризма;  Министерство на културата; Министерството на регионалното развитие и благоустройство; Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Пет министерства въобще не отговарят. Ние стигаме до извода, че там са раздадени най-големите бонуси, вероятно там са най-големите проблеми, защото не дават числа. В техните отговори няма нито едно число, всичко било лични данни, тайна и нищо не можело да се разкрие. Къде е българския премиер, който ни обещаваше от 2006г. открито управление?  Пратили сме му писмо, като те не искат да отговорят, което е задължение по Конституция и съгласно Правилника на парламента, нека да отговори той? Къде е той? Нали беше най-прозрачния, нали той беше за открито управление? Ние смятаме, че тези пет министерства няма да отговорят, защото имат големи тайни за криене. Смятаме да предприемем следните действия: този път ще зададем въпроси тази седмица не съгласно нашите правомощия като народни представители, а съгласно Закона за достъп до обществена информация. И ако те отново не отговорят имаме право да ги съдим, защото не дават тази информация, която следва да бъде публична. Разговарях с програма „Достъп до информация” и адвокат Кашъмов каза, че ще заведе дела, за да излезе истината наяве. След като министерствата отказват да казват истината, след като премиера се крие от разкриване на истината ще отидем до съденото разрешаване на този въпрос, защото не е редно определени министри и институции да се чувстват над законите на България. Ще доведем нещата до край.

Въпрос: На миналата пресконференция раздадохте таблица с данни за отговорите на министерствата относно раздадените бонуси, в която липсваше министерството на финансите, както и какъв е отговора на министерството на земеделието и храните?

Мартин Димитров, председател на СДС: Министерството на финансите дадоха публичен отговор поради запитване на един от българските ежедневници, затова не участва в таблицата. Имаме отговор от Министерството на земеделието и храните и на МВР и ако този отговор е коректен откъм числа, нещата изглеждат нормално. За Министерството на земеделието имаме неофициално сигнали, които не сме проверили и затова не искаме да говорим по тях все още, но са интересни сигналите за разпределени бонуси в ДФ „Земеделие”, но не разполагаме с подобна разбивка, затова не мога да ви кажа повече на този етап.

Въпрос: В днешната преса има твърдения, че депутати от ПГ на Синята коалиция играят ролята на лобисти спрямо Огнян Донев и „Софарма” как ще опровергаете тези твърдения, като те разбира се са анонимни? Второ, можете ли да ни кажете каква е връзката между темата на СДС и бонусите, раздадени в НЗОК, и цените на лекарствата? Аз не виждам тази връзка?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Ние също не виждам тази връзка, но една медия я видя, няма да споменавам медията, но въпросът е, че това, което поставяте като тема дали имаме някаква връзка – категоричния отговор е не. Нито ние сме договаряли лекарства през 2010г., 2009г., 2008г., нито сме определяли цените на лекарствата през последните пет години, нито сме подписвали договори с доставчици на лекарства, нито сме въвеждали в състояние на монополно положение определени фармацевтични фирми на българския пазар, тъй като не сме имали минималната възможност да правим нещо подобно. Второ, покрай бонусите тръгна темата за лекарствата и ние искаме тя да бъде изчистена докрай, за да стане ясно най-после какво се случва в системата на здравеопазването. Когато се казваше, че парите на българските граждани изтичат през НЗОК и през болниците, ние казвахме, че изтичат повече през лекарства и търговете за лекарства, а не през болниците. В крайна сметка нека да се види цялата истина, затова сме сезирали двете комисии и ще очакваме техния отговор.

Въпрос: Да, но Нели Нешева твърди, че чрез изваждането на бонусите се оказва натиск заради това, че тя иска да се намалят цените на лекарствата?

Мартин Димитров, председател на СДС: Има следния много хубав въпрос – ако върху г-жа Нешева е имало такъв натиск, защо тя е чакала темата с бонусите, за да каже, че има подобен натиск. И още по-важния въпрос прочетохме в много медии информация за монопол на лекарствения пазар в България и ако я има тази тема, защо самото министерство, тя или някой друг от ГЕРБ, или правителството не са сезирали КЗК? Ако нещо не се случва според правилата, то има компетентни органи, които имат страхотен механизъм за всякакви санкции. Всеки иска да говори по тази тема, да пише статии, да дава интервюта, но никой не смееше до момента да сезира компетентните органи, които могат да излязат с решение и със санкции и могат да извадят цялата истина пред българското общество. Ето това направихме ние. От самото начало сме имали една единствена цел - прозрачност и публичност на всички тези въпроси. Да, благодарение на инициативите на СДС всичко това, което до момента стана обществено достояние се случи. Ние продължаваме, защото твърдим, че още по-интересни факти ще се случат и това се дължи на обстоятелството, че просто това управление на ГЕРБ не е прозрачно. Не е открито, както те обещаваха, а се оказва едно от най-потайните управления.

Въпрос: Г-н Димитров, в сферата на здравеопазването станаха няколко ротации – първо двама министри бяха сменени, сега е трети министър. Махнаха шефа на Здравната комисия в НС и т.н., т.е. може ли да се каже, че ГЕРБ не могат да овладеят проблема с източването на здравеопазването като това беше една от сериозните ви критики към предното правителство. Това означава ли, че ГЕРБ се опитва да изсмучи и последните остатъци в българското здравеопазване?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Първият избор, който може да се направи след толкова смени е, че липсва кадров потенциал. Това, че министри се намират по кръстовищата, това, че някой изведнъж се събужда и става министър не означава, че здравеопазването се управлява добре. Натрупаха се изключително много проблеми, които дори не намират опити за решаване. Ние продължаваме да твърдим, че един от най-големите проблеми е с изтичането на лекари и медицински сестри от България и това е заради запушената система на специализация. Имахме предложение да се осигури възможност на хората, които работят в спешна помощ, защото там е най-тежък недокомплекта на кадри, да получат разрешение да специализират каквото поискат. Това е една минимална крачка, която в момента не се случва. В НЗОК е съсредоточен изключително голям ресур и ако той няма добър контрол по неговото разходване, което виждаме, че отсъства, това единствено означава, че практиката въведена от предходни правителства да се работи в полза на фармацевтични компании продължава и сега. Затова отправяме тези две писма и затова искаме поне временното отстраняване на зам. - министъра Гергана Павлова, докато трае подобно разследване от Европейската комисия, ако има такова. Ние нямаме убедителни доказателства и не можем да представим през вас, че има такова разследване, но нека да отговорят. Не е нормално да има проверка от ЕК, която да проверява дали някой министър работи в полза на създаване на монопол на една фармацевтична компания и този човек да стои на своя пост, докато трае проверката. Това е практика, която в нормалните демократични държави не се случва.

Въпрос: Какво е отношението на Европейската комисия по този казус?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Опитахме чрез нашите евродепутати, но най-вероятно има конфеденциалност на една такава проверка, затова твърдим, че не можем категорично да го докажем.

Въпрос: Това не е ли поредното доказателство, че има практика политическите сили да се захранват не от митниците, а от здравеопазването?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Според мен има някои партии в България, които се захранват преди изборите и след като вземат властта си връщат.

Въпрос: С искането на оставката на Стефан Константинов, вие не подсказвате ли правилното решение на ПГ на ГЕРБ, която днес следобед трябва да реши какво ще става с Нели Нешева?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Опазил ни Господ да помагаме на ПГ на ГЕРБ. Те ще си вземат решение, имат си мнозинството. Циркът може да продължи през следващите дни и седмици и месеци – премиерът да иска оставка, някой да си я подаде, а след това парламентарната група да не я приема. Аз вече имах поводи да кажа, че едва ли някой ще има поводи да вярва на този цирк.

Въпрос: Досега искали ли сте оставката на министър Константинов?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Не.

Въпрос: А между дилемата Нели Нешева и Стефан Константинов?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Това е мениджърско решение. И то винаги е и двамата.

Въпрос: Има ли информация дали съпруга на Нели Нешева има бизнес отношения с Бойко Борисов в миналото?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Не мога да отговоря на този въпрос. Това е бизнес въпрос, не политически. Не сме правили подобна проверка.

Въпрос: Много се говори в публичното пространство и ПГ на ГЕРБ многократно са изразявали позиция, че е доволна от работата на Нели Нешева и затова има съмнения, че днес нейната оставка може да не бъде приета, какъв сигнал ще бъде това за вас?

Д-р Ваньо Шарков, народен представител от СДС: Моето мнение и това, което сме разговаряли с колегите е, че премиерът поиска нейната оставка не заради бонусите, а заради поведението след като бяха изнесени фактите. Не може един висш държавен чиновник да има подобно поведение.

Въпрос: Законово ли е вземането на бонуси, макар и не типично в нейния случай? Няма ли да предприемете някаква законодателна инициатива да се създадат определени рамки?

Мартин Димитров, председател на СДС: Ние не смятаме, че бонусите са нещо лошо. Напротив, трябва да има стимули за добре свършена работа на цялата администрация. Тези стимули трябва да бъдат според ясно разписани правила и самите бонуси да бъдат прозрачни. Ние си играем на криеница с управлението - питаме ги, те ни лъжат и крият. Г-жа Нешева много неща започна да казва след като ние зададохме тези въпрос. Тя преди това нямаше оплаквания, хората не я познаваха, както се казва. Всичко трябва да бъде публично. Обмисляме промяна в закона за устройството на държавния бюджет, така че да накараме министерствата да публикуват на своите интернет страници информация за подобни бонуси.

Въпрос: Г-н Димитров, защо миналия месец Съюза на демократичните сили и вие конкретно подкрепихте декларацията за възродителния процес?

Мартин Димитров, председател на СДС: Човешките права са нещо фундаментално и всеки, които си позволи да ги нарушава, независимо кой е той и по какъв повод, ние ще бъдем срещу него. Когато се нарушат правилата на определена група в обществото, утре ще се наруши на всички български граждани. Когато трябва да се пази демокрацията и свободата, СДС винаги ще бъде защитника и ще направи всичко възможно, за да опази правата на всички български граждани. Сега по същата причина и сме срещу полицейщината на Цветан Цветанов.

 

 


Tags: Мартин Димитров, Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 09.10.2012 - Велико Търново

Депутат от СДС иска държава...

Парламентарната група на сините ще поиска от Конституционния съд д...

thumb 23.07.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: БСП, ДПС и ГЕ...

Според депутата вотът е изсмукан от оценките в доклада и за това де...

thumb 22.06.2012 - Велико Търново

Станислав Благов: С Ваньо Ш...

"Тук съм, защото без СДС няма демокрация. Ваньо Шарков е гаранция з...

thumb 23.05.2012

Депутатите на СДС защитиха ...

Складовете на едро няма да бъдат закрити. По инициатива на депутати...

thumb 16.05.2012

Мартин Димитров: СДС не вле...

Пресконференция на подалия оставка председател на СДС Мартин Димитр...

thumb 15.05.2012

Националният съвет на СДС о...

Националният съвет на СДС реши да не участва в Синята коалиция с ДС...

thumb 10.05.2012 - Кюстендил

Лидерът на СДС призова Симе...

Председателят на СДС изрази надежда финансовия министър да е бил по...

thumb 10.05.2012

Мартин Димитров: Популизмът...

Това, което трябва да се направи оттук нататък е здрава коалиция м...

thumb 08.05.2012

Найден Зеленогорски: Стреми...

Проект за коалиционното споразумение в рамките на Синята коалиция с...

thumb 08.05.2012

България няма нужда от горс...

СДС ще гласува против поправките в Закона за горите, заяви на прес...