СДС – София предлага отмяна на забраната за проучване за наличие на шистов газ

05.02.2012

Пресконференция на СДС - София, 05. 02. 2012

СДС – София предлага отмяна на забраната за проучване за наличие на шистов газ

Участници: Иван Сотиров, Лъчезар Тошев, Владимир Кисьов, Борислав Бориславов, Радослав Абрашев

 

Според лидера на СДС – София, Борислав Бориславов, който през 1997 г. водеше студентските протести срещу правителството на Жан Виденов, 4 февруари е датата, на която хората позорно изгониха БСП от властта.

До 4 февруари се стигна благодарение на хората, които бяха на улицата и е нахално тогавашни политически лидери да си приписват заслуги за тези събития.

Бориславов отправи питане към бившите президенти Стоянов и Първанов, както и към тогавашния лидер на СДС, Иван Костов, дали на 4 февруари 1997 г. е постигнато тайно споразумение за отказ от реално търсене на отговорност за виновниците за икономическата катастрофа в България при управлението на БСП?!

По основната тема на пресконференцията, СДС – София настоява Съюзът на демократичните сили да заеме категорична позиция за отмяна на забраната за проучване за наличие на шистов газ. Да изиска от правителството, в кратък срок да бъде представен анализ за въздействието върху околната среда от метода „хидравличен фракинг”, който се използва в България при проучване и добив на газ през последните 50 години. За нас, подчертаха те, правото на информираност и познание за суровинните залежи, с които разполага България са изконно право на всеки български гражданин. Науката и изследванията не могат да бъдат забранявани! Самата информираност за това, с какви енергийни запаси разполагаме, е аргумент за нашата енергийна независимост и национален суверенитет и за снижаване на цените, по които внасяме газ от други държави.

Въпросът е жизнено важен в ситуация на криза и очаквано повишение на цените на парното, горивата и на други продукти за крайните потребители, които се формират основно от цената на газа.

Няма нито едно солидно експертно становище срещу проучването за шистов газ. Напротив: становищата на всички водещи експерти в тази област, включително на Геофизическия институт към БАН и на Минно-геоложкия университет са в подкрепа на проучванията.

Участниците в пресконференцията изтъкнаха, че основният интерес на Газпром не е свързан с българския пазар, който е незначителен за обема на тяхната реализация, а за реализацията на руските геополитически интереси. Очевидно е, че Газпром изпълнява роля, която изпълняваше съветската армия.

Водещ за България, за българското правителство и институции трябва да е националният интерес. В този смисъл Правителството, Парламентът и Президентът трябва да са водещи в този дебат, а не pr-агенциите на чуждите добивни компании.

Народният представител от СДС, Лъчезар Тошев заяви, че ще внесе в Парламента предложение за отмяна на решението за проучване и за предоставяне на подробен доклад-анализ за въздействието върху околната среда и здравето на гражданите на метода „хидравличен фракинг”.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор