Иво Райнов: Казахме на Минчо Казанджиев СТОП! Ние няма да продължаваме повече така!

13.01.2012

Вчера, по повод последното заседание на Общински съвет Ловеч и неодобреното предложение за решение за план-сметката за ТБО за 2012, съветниците от ГЕРБ и СДС дадоха съвместна пресконференция. На нея беше поканена и Корнелия Маринова – председател на местния парламент.

Не искам да коментира кой и защо нагнетява напрежение, заяви Маринова. Това, което правя аз е, да подписвам решения, които Общински съвет е взел. След като няма решение за план-сметката, разбира се, че не мога да подпиша такова. Факта, че се стигна до подобна ситуация в Общински съвет означава, че съветниците си задават въпроси, означава, че на много от тях не могат да намерят отговори в материалите, които им се поднасят, каза Корнелия Маринова.

Председателят на Общински съвет Ловеч информира, че е упражнила правото си на отговор по повод публикация в един от ловешките вестници. В отговора си, Маринова е обосновала с аргументи позицията си, която като председател трябва да следва – категорично спазване на Правилника за дейността на ОбС и на всички закони, касаещи определянето размера на таксата за битови отпадъци за 2012 г., каквото предложение в ОбС така и не е постъпило.

Председателят на общинската структура на ГЕРБ и ръководител на групата съветници на ГЕРБ в ОбС Ирина Митева коментира изявленията и последните две пресконференции – на кмета Казанджиев и на групата съветници на БСП.
прес Митева заяви, че двете пресконференции се опитват единствено и само да вменят на гражданите, че общинските съветници на ГЕРБ са некомпетентни, че Председателя на ОбС не може да се справя с тази задача. Да ние сме различни, заяви лидера на ГЕРБ. Ние работим по друг начин от досегашните мнозинства в Общински съвет.

Досега не е имало демократично мнозинство, дори и по времето на Минчо Диков, категорична бе Митева. Мога да твърдя, че след дори само 4 заседания, Корнелия Маринова се справя доста добре като председател на ОбС. Това, което ние обявявахме в предизборната кампания и г-н Милко Недялков се опитва да ни вмени, че продължаваме да водим една предизборна кампания. Ние сме с гражданите и ще водим постоянен диалог, както това прави Корнелия Маринова, така правят и общинските съветници на ГЕРБ, така и нашите колеги от СДС, с които ни ще продължим да работим заедно, а също и със съветниците от ОДС, заяви Ирина Митева.

Няма никаква причина с неприемането на план-сметката Ловеч да затъне в боклуци, декларира Митева. Това аргументирано се вижда и от писмото на Областния управител Ваня Събчева.
Запознах се много подробно с всичко казано и в двете пресконференции, и там има един лайт мотив, че има едно мнозинство, което създава проблеми на Общината, каза
прессъветникът от СДС Иво Райнов. Днес прочетох, че няколко политически сили искали да скроят номер на кмета.
Първо, няма некомпетентно мнозинство, а има отговорно мнозинство, има загрижено за интересите на гражданите мнозинство, и то е нетърпимо към всеки акт, който е в ущърб на гражданите, е категоричната позиция на СДС.

Много неща бяха казани на тези две пресконференции, но беше премълчано най-важното, каза Райнов. Препъни камъка и главната причина тази план-сметка да не мине се нарича концесионен договор с някога RW, после ШЕЛЕ, после А.С.А Шеле, сега А.С.А. Този концесионен договор е неизгоден още в зародиша си и не един общински съвет е коментирал този въпрос. Като съветник през мандат 2003-2007 съм участвал в същите битки. Ще призная, че г-н Казанджиев и мнозинството на БСП са извървели изключително дълъг път в правилна посока, защото най-после, всички в един глас признават, че тази концесия е неизгодна. Само че, това е за пред хората и е класическо лицемерие. Два аргумента:

Единственият управленец, който е увеличил данъчното бреме на гражданите по отношение такса смет е Минчо Казанджиев! С негов подпис парите са увеличени с 250 000 лева на година двукратно, повече увеличени през 2007, по-малко през 2009 година. Минчо Казанджиев правеше опит за ново увеличение за 2012 година. Той ни предложи план-сметка, в която за концесионера бяха записани нови 34 000 лева. Може би се сетиха съветници на БСП, че това ще бъде поредният гаф и този път няма да бъде простена тази брутална стъпка срещу интересите на гражданите и започнаха да се чудят как да бъдат преместени тези пари, т.е. да не променяме сумата. Така не беше направена нова грешна стъпка, защото е много важно гражданите да чуят следното.

Двукратните увеличения на възнаграждението на концесионера, са направени без изричното съгласие на Общински съвет за подписване на такива анекси.
Г-н Казанджиев твърди, че когато Общински съвет е гласувал план-сметка в края на 2006 и 2009 му е дал правото да подпише анекса с тези суми. Никъде в решението на Общински съвет няма записан текст, че ОбС делегира правото на г-н Казанджиев да подпише анекс към концесионният договор. В този смисъл, Общински съвет е бил заблуден. Той е бил и заблуден с факта, че тази сума, която трябва да бъде платена е по договора. Сумата е била записана с анекс няколко месеца по-късно.
Мисля, че нашите реакции предпазиха гражданите от ново развитие в тази посока.
Категорично искам да заявя, че човек, който счита един договор за неизгоден, не подписва с такава лекота увеличение с 36%. Човек, който счита един договор за неизгоден не брани интересите на акционера повече от 8 години.

Нека г-н Казанджиев, който е заявил пред вас, че е направил невероятно много срещу този договор за интересите на гражданите да ви покаже документите, с който той е поискал от концесионера предоговаряне на тази концесионна сума.
На тази сесия имаше едно единствено предложение за преразглеждане на договора и неговата промяна в полза на гражданите, което направих аз. Това предложение при гласуване на компонентите получи достатъчна подкрепа от 18 гласа. Цялата група на БСП, която е гласувала охотно двете предходни увеличения, гласува против или въздържал се! Т.е., не прие, че трябва да защитава интересите на гражданите. Това е истината! Всичко друго са брутални лъжи!

Няма никаква опасност да се заринем с отпадъци, но дори и да се беше стигнало до такава ситуация, тя беше нужна, за да разбере г-н Казанджиев и хората, които толкова години работят срещу интересите на гражданите, че вече има едно мнозинство, което няма да прости всичко, което е ущърб на гражданското общество в Ловеч и джоба на обикновеният данъкоплатец.
Аз не прочетох в думите нито на г-н Казанджиев, нито на г-н Недялков, нито на г-жа Янкова вина. Не прочетох вина, затова защото, вината в тази ситуация основно е на г-н Казанджиев, който е позволил това увеличение и не е защитавал адекватно интересите на гражданите. Ние се опитахме да му кажем: Стоп! Повече няма да продължаваме така! И ако това не абсолютно доказателство за това, че стоим зад гражданския интерес, не знам тогава какво е. Всичко друго са твърде елементарни начини да се манипулира общественото мнение. Елементарни и непочтени.

Ние имаме подозрение, че ежегодно се събират повече пари от това, което общински съвет гласува като план-сметка. Затова в серия от питания, ще поискаме подробна информация за механизма и сумите, които са събирани от големите длъжници и всичко това ще го предоставим на гражданите.

Лично аз ще се радвам, ако не се докаже, че са събирани по-големи суми, защото другото ще бъде поредно доказателство, че се защитава друг интерес, а не гражданският.

Едно от нещата, което се каза на пресконференциите е, че не може да си мисли обществеността, медиите и съветниците, че сумата не трябва да бъде увеличавана, защото има изисквания по закона (ЗУО) чл. 71а и е. Да, там има записани суми, които всяка година трябва да бъдат плащани ако кмета не си е свършил работата, ако не е направил необходимите усилия за да бъдат намалени отпадъците. Защото ако те бъдат намалени, няма да се заплащат тези суми.

Аз питам какво точно е направено? В процеса на обсъждане на план-сметката разбрахме, че от известно време, повече от година, има подписан договор за разделно събиране с фирма ЕКО. Аз не знам дали сте видели как и къде се събира разделно, но ако се събира разделно какво се прави със събраните отпадъци. Те се карат на новото депо и се изхвърлят там. Т.е. имитира се дейност за да бъдат изпълнени изискванията на закона и наредби, а не се мисли за интереса на гражданите. Ако тази администрация продължава да не прави необходимите стъпки за да намалим отпадъците, сумите ще станат ужасяващи. За това не са виновни гражданите, за това е виновна администрацията.

Започнах с това, че става дума не за некомпетентно, а за почтено и отговорно към гражданите мнозинство. Смятам, че с това, което сме направили в първите няколко сесии, с усилията на г-жа Маринова като председател на Общински съвет, ние показахме, че ще отворим широко прозорците на Общински съвет, така че всички граждани да виждат какво се прави там и ако има нарушения, те да бъдат показани на гражданите, завърши съветника от СДС Иво Райнов.

Своето мнение изрази и съветника от ГЕРБ д-р Константин Попов.
Чувам, че сме некомпетентни и взимаме лоши решения. Аз ще ви дам факти, а вие ще кажете дали сме некомпетентни и дали решенията са неправилни, каза Попов.
Когато е подписан договора с концесионера, в града е имало между 44 и 46 000 души. При последното преброяване са около 36 000. Между 8 и 11 000 души по-малко.
 
В договора е записано, че пропорционално с вдигането на бензина и на работните заплати се увеличава цената. Сметката е проста, каза Попов. Когато се събират боклуци има количество боклуци и пари за извозване на боклуците. Нямам против, че се увеличава цената на бензина и работната заплата, но количеството боклука намаля. Това изобщо не е отчетено в сметките. При положение, че гражданите са намалели с 20%, аз питам дали правят повече боклук. При положение, че разделно събират отпадъците, дали правят повече боклук?

Ако си направим сметката, че добре събираме отпадъците и ги съберем разделно и те са по-малко, трябва да намалим парите. При положение, че боклуците са по-малко, а парите се увеличават, кажете дали сме некомпетентни, попита Попов. Ние смятаме, че гражданите трябва да плащат по-малко пари, защото генерират по-малко отпадъци.

пресОбщинският лидер на СДС Ловеч Иван Арабаджиев също изказа мнение по конфликтната тема. Той каза, че пресконференциите на кмета и неговият нов екип и групата съветниците от БСП са всъщност една позакъсняла законодателна и публична активност от тяхна страна.  Арабаджиев заяви още, че при определяне на таксата смет и гласуване на план-сметката, което е елемент от общият бюджетен процес има определени срокове и бюджетен график, който въпросната кметска администрация и групата съветници на БСП бяха изтървали.

Когато е постъпил материала за обсъждане на план-сметката, по него е липсвало предложение за такса смет. Арабаджиев обясни, че председателя на Общински съвет Корнелия Маринова най-коректно е изискала с писмо до кмета допълнителна информация, за да може съветниците да бъдат подробно запознати и да вземат най-компетентното решение. Едно от исканията е било обяснителна част, под формата на анализ, която да убеди съветниците за размера от 2 656 723 за рамка на план-сметката.

Информацията е изискана, защото план-сметката за 2012 е била драстично завишена сравнение с тази за 2011 г. Тя е трябвало да бъде анализирана и мотивирана в писмен вид. Трябвало е също да бъдат предоставени всички писма от фирмите по различните договори за да се видят мотивите защо се завишават разходите за видовете дейности. Изискано е и изпълнението на план-сметката за 2011 година, но това също не е било предоставено. Всичко това в технологичен порядък е свързано със законите, които изискват това.

План-сметката е предпоставка за определяне на ТБО, каза Арабаджиев, т.е. сумата, която е по план-сметката трябва да бъде равна на сумата, която се събира по ТБО. Един от принципите при определяне на план-сметката и ТБО е, че разходите, които извършва общината трябва да бъдат възстановени от сумите събрани от такса смет. Друг принцип е, че услугите по чистота трябва да бъдат разширявани и подобрявани и те да бъдат в такава посока, че да се подобрява качеството. Третият принцип е по-голяма справедливост при определяне на таксата, т.е. гражданите не трябва да бъдат излишно натоварвани, за да има големи финансови остатъци по такса смет, които безсмислено се събират и акумулират, обясни лидера на СДС. С това се натоварва и бизнеса и гражданите, което безсмислено.

При анонса на кмета, че ТБО няма да бъде променяна, логично е и план-сметката да не бъде променяна. Те са изчислили, че през 2014, ако се запази нивото на отпадъците, отчисленията по ЗОУ чл. 71 а и е като сума ще бъде около 800 000 лв, което неминуемо ще повиши драстично такса смет. Но философията на закона не е да натоварва и ощетява гражданите, а да принуди общините да намалят количеството на отпадъка, обясни Арабаджиев.

Тук голямата ми изненада е, че кметската администрация не предостави и един ред, приетата програма за управление на отпадъците и мерките в нея дали се изпълняват, попита риторично синият лидер и отговори, че те всъщност не се изпълняват.

Предвидено е, че ще изгради сепарираща инсталация, но няма и ред в делови порядък кога ще се бъде извършено такова финансиране и кой ще го финансира, какво ще струва.
В заключение Иван Арабаджиев изрази становище, че във всяко едно отношение, аналитичната част на план-сметката не е била мотивирана по никакъв начин, освен с договорите и защитата на фирмите концесионери. Това, че не се прие план-сметката беше откровена заявка на новият Общински съвет и рационалното мнозинство в него, че няма повече да се търпи това поведение на фирмите, каза Арабаджиев.
Лидера на сините в Ловеч оповести факт, които не е станал достояние на медиите през миналата година. По инициатива на Арабаджиев, заедно с негови сподвижници, са открили математически неточности в определяне на базата за изчисление на такса смет на много от обществените сгради и помещения отдадени под наем, както и на няколко от големите фирми в град Ловеч. Поради това се е наложило през февруари 2011 да бъде разгледана базата и се е дало едно компромисно решение, да се даде възможност на фирмите не да отчитат на база балансова стойност, а на база съдове, за да се коригира тази стойност. Така на практика са успели да намалят ТБО за училищата,  детските заведения и социалните домове, обясни Арабаджиев. Той каза, че не си е позволи да напише нито ред за това, за да не бъде обвинен в политическа атаката в предизборната година.

Най-голямото достойнство на новото мнозинство е, че то не иска да продължава инерционните процеси в работата на Общински съвет Ловеч, завърши Иван Арабаджиев.
Иво Райнов заяви, че ще внесе отново своето предложение в Общински съвет за това, да бъде задължен кмета да започне незабавни преговори с концесионера за промяна в договора в интерес на гражданите, което със сигурност означава и по-малки суми.

Корнелия Маринова обясни, че няма драми от неприемането на план-сметката. Председателят на Общински съвет обясни, че при съставянето на бюджета, в параграф 2707 се полагат планираните приходи, единствено и само от ТБО. Тази сума трябва да съотвества на разхода на всичките 4 дейности по „Чистота“. С приемането на бюджета няма никакъв проблем, средствата да бъдат предвидени, според изискванията на закона и промените в него. Няма причина да не се извършват плащанията, нито да останат боклуците на улицата, нито контейнерите да не бъдат събрани, заяви Маринова.
Хората в града са по-малко, боклуците са по-малко, логично е да плащаме по-малко, каза в заключение Константин Попов.
Иван Арабаджиев определи като „лоша практика“ разговорите на кмета и съветниците от БСП с останалите съветници да става чрез медиите. Мястото за обсъждане на тези въпроси е в Общински съвет, убеден е лидерът на СДС. Иначе, според него се излиза на „партизанска война“, а този филм не работи за никого.

Арабаджиев припомни и че на последното заседание, при обсъждането на актуализацията на бюджета, е имало в приходната част 920 000 лв, цената, която Софийска община е превела за балираните отпадъци. Там обаче е нямало разходната част, т.е. къде са отишли тези 920 000 лв, общинските съветници не са разбрали.

В заключение общинският лидер на ГЕРБ Ирина Митева беше категорична, че промяната в Ловеч вече се случва.

 

 

 

 

Павлин Иванов (www.lovechtoday.eu)

http://lovechtoday.eu/news.php?readmore=8266


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор