Д-р Ваньо Шарков: Вярвам, че българската десница е силна само обединена

09.01.2012

Insert thumbД-р Ваньо Шарков е зам.-шеф на парламентарната комисия по здравеопазване и заместник-председател на групата на десните депутати в парламента. Той е виден застъпник на твърдението, че правата на пациентите трябва да бъдат защитени със закон. Вече няколко пъти се опитва да лансира такъв, но без успех. Дали се е отказал от опитите, как гледа на идеята хората да връщат стари лекарства в аптеките само срещу касова бележка, ще има ли СДС нов лидер и как изкара Ивановден? Дартс нюз потърси депутата, който е и лекар с дългогодишна практика, за отговор на всички тези въпроси. 

 - Г-н Шарков, как прекарвате ваканцията? Първият работен ден за парламента е на 11 януари.

 - За всичко може да ти стигне времето, ако правилно организираш работата си. В този смисъл, успях да се видя с много приятели, но и да направя няколко приемни в Павликени, Велико Търново, Свищов и други общини. Просто характерът ми е такъв, че не ме свърта на едно място и не знам как изглежда скуката. Дори поскитах из Еменския каньон - едно уникално красиво място, което всеки би трябвало да види.

 - Докъде стигнахте със закона за правата на пациента? Вие сте лекар, защо преценихте, че има нужда от такъв?

 - Тепърва ще проведем срещи с представителите на пациентските организации, за да се опитаме да постигнем максимален консенсус. За съжаление два пъти в предния парламент и два пъти в този предлагаме такъв закон, но няма разбиране за неговата необходимост. В момента отделни пациентски права са разписани в различни закони и това по никакъв начин не помага на българските граждани. Най-важният елемент от лечението е доверието между пациент и лекар, а политиката през последните години с всички сили се стреми да разруши това доверие.

 - Очаквате ли той да бъде приет от мнозинството в Народното събрание?

 - Неприемането на този закон не е  полза нито на лекарите, нито на пациентите и би било проява на излишен и неуместен инат. Надявам се да бъде приет.

 - Имате идея да внесете и промяна в Наказателния кодекс, която да приравни нападенията над лекари с агресията срещу полицаи, данъчни и други длъжностни лица?

 - Когато колегите се борят да спасяват човешки живот, а пияници се опитват да отнемат техния, те трябва да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. За съжаление, през последните месеци зачестиха нападенията над медици, а колеги в парламента си затварят очите пред този проблем. Ако няма политическа воля за такава промяна, някой трябва да обясни защо данъчният е защитен, а лекарят не. Та нали не трябва да има двоен стандарт, а тук позволяваме да бъдат мачкани и унижавани и бити точно хората с най-хуманна професия.

 - Как гледате на поправката в Закона за лекарствата, според която те ще се връщат само в аптеката, от която са купени и срещу касова бележка? Много хора и организации реагираха остро.

 - По принцип подкрепям идеята хората да могат да връщат лекарствата, от които вече нямат нужда. Това обаче трябва да става при облекчени условия, а не да е почти невъзможно и да отказва хората. Предстои обсъждане и гласуване на тези промени, така че ще се чуят всички аргументи. Но едва ли има човек, който ще съхранява касовата си бележка с идеята един ден да върне лекарството, ако му останат 3-4 таблетки. Такива недомислици не само не трябва да се приемат, те дори не трябва да се предлагат. Така един ден може и кръщелното да ти искат в аптеката.

 - Вие имате ли стари лекарства за връщане?

 - При толкова лекари вкъщи сме като малка клиника с малка аптека. Нормално е!

 - Като зам.-председател на Синята коалиция в парламента ще настоявате за електронно преброяване на изборните бюлетини. Мислите ли, че ще успеете?

 - Дори да не успеем, аз вярвам, че такава промяна е нужна, защото няма да позволи резултатите да се манипулират и фалшифицират. Но през годините съм видял как всички управляващи пипат изборните закони с идеята да облагодетелстват своите партии. Може би трябва да въведем ограничението никой парламент да не променя изборния закон през последните две години от мандата си.

 - Появиха се информации, че Найден Зеленогорски щял да стане лидер на СДС преди парламентарните избори през 2013 година. Как гледате на тази версия?

 - Като на версия. Както се казва, нищо ново след отминали вече избори.

 - Ще успее ли да запази лидерството все пак Мартин Димитров на предстоящата конференция на сините тази година? Стана ясно, че има много вътрешни брожения срещу него.

 - За последните десет години сменихме шестима лидери на СДС и те бяха сменени от едни и същи хора. В чисто вътрешнопартиен план е необходимо да стегнем организациите си и да погледнем към осъществяването на политика, даваща повече възможности на българските граждани. Който и да е лидер на СДС, той е човек като всички останали и ако всички чакат единствено той да свърши всичко, няма как да се получи. Нужен ни е екип, а не поредният лидер.

 - Трябва ли СДС и ДСБ да се явят по отделно на следващите парламентарни избори, с оглед на това, което стана на вота за президент през есента?

 - Винаги съм вярвал, че българската десница е силна само обединена. Резултатите ни през последните 10 години са доказателство, че всяко разцепление е отблъсквало българските граждани. В този смисъл съм абсолютно категоричен, че Синята коалиция ще продължи да съществува и в следващия парламент.

 - Вие бяхте в делегацията, която не излетя навреме за Индия, тъй като самолетът забрави да вземе депутатите и министри. В крайна сметка каква беше причината за фалстарта и имаше ли наказания?

  - Организационни недомислици и безхаберно поведение на неизвестен за мен човек на летището. Не съм се интересувал дали има някой наказан, а и в крайна сметка не ми е работа. Това са комични ситуации и не е голяма трагедия, че тръгнахме четири часа по-късно.

 - Празнувате на Ивановден. Как изкарахте купона тази година?

 - Със семейството, близки и приятели, много телефонни обаждания и есемеси … изобщо празник. Използвам възможността чрез вас да поздравя на патерици всички именници и да им пожелая здраве, щастие и късмет, верни приятели и много усмивки.

 - Кой е най-нестандартния подарък, който сте получавали?

 - Обичам нестандартните неща, но подаръците ми са винаги стандартни. 


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 30.03.2012

Ваньо Шарков: Искаме Сметна...

В България трябва да има нова лекарствена политика, която да бъде...

thumb 28.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: ГЕРБ упра...

Важно е да се изработят механизми за провеждане на нова лекарствена...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...