Електронни медии

ГЕРБ не прие парите от депутатските глоби да отиват за лечение на деца

14.12.2011

Insert thumbГЕРБ отхвърлиха предложението на Синята коалиция парите от глоби на депутатите да отиват във Фонда за лечение на деца, вместо да се връщат обратно в бюджета. Макар че предложението бе поставено два пъти на гласуване по време на парламентарното заседание в сряда, мнозинството на ГЕРБ гласува “против“ и “въздържал се“.

 При първото гласуване “за” бяха 62 народни представители, “против” гласува един, 65 -ма се въздържаха. “Гласувайте по съвест, а не заради някаква партийна дисциплина. Да въведем практика, която всяко следващо Народно събрание да го е срам да отмени“, призова колегите си Ваньо Шарков от СДС. При повторното гласуване предложението бе отхвърлено с 57 гласа "за", 10 “против” и 64 “въздържал се”.

 Предложението на Синята коалиция бе парите от глоби да се превеждат на фонда на всяко тримесечие. Така, по изчисления на сините, на три месеца ще се превеждат около 35 000 – 40 000 лева.

 “Имаше партийна задача от г-жа Фидосова депутатите от ГЕРБ да гласуват "въздържал се". Все пак десетима депутати от ГЕРБ гласуваха "за", а останалите “против“ и “въздържал се“. Подобно гласуване е абсолютно безсмислено, защото парите от глобите се връщат обратно в бюджета в края на годината“, коментира пред Mediapool депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. Той заяви, че през следващата седмица отново ще внесат предложението.

 

Идеята на Синята коалиция парите от глоби да отиват за лечение на деца е още от лятото, когато правителството сложи лимит фондът да отпуска до 180 000 лева за лечение на дете. Мотивът бе, че така бюджетът на фонда ще може да се разпредели между повече деца. Това срещна сериозно обществено недоволство, защото децата, нуждаещи се от скъпо лечение в чужбина, са с тежки диагнози, при които всяко забавяне може да бъде фатално. А лимитът принуждава родителите на болни деца да предприемат кампании за събирането на останалите средства, нужни за лечението, което изисква време и невинаги дава резултат.

 В опит да демонстрират воля за решаване на проблема, ГЕРБ решиха да дарят на фонда 1.2 млн. лева от държавната си субсидия. Благородната инициатива дойде две седмици след като стана ясно, че партийната субсидия на управляващите е нараснала с 4 000 000 лева, заради пренасочени към формацията пари на независими депутати.

 Лечението на българи в чужбина беше издигнато като приоритет в началото на мандата лично от премиера Бойко Борисов, който тогава заяви, че му се “къса сърцето“ да гледа как се събират пари за лечение и дори обяви готовност да изтегли кредити, за да плаща за скъпите операции.

Mediapool


Tags: Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 06.06.2012

Ваньо Шарков: Изборът на ек...

За по-висока събираемост на здравно-осигурителните вноски, е по-доб...

thumb 17.05.2012

Д-р Ваньо Шарков: Повече не...

Парламентарната група на "Синята коалиция" ще се запази, защото н...

thumb 09.05.2012

НС отхвърли предложение на ...

Народните представители отхвърлиха предложението на заместник-предс...

thumb 04.05.2012

Депутатът от СДС д-р Ваньо ...

Да се криминализира нападението над медицински лица, такава промяна...

thumb 17.04.2012

Д-р Ваньо Шарков: Дълговете...

В голяма степен увеличаването на задълженията на болниците в послед...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

От СДС ще настояват да не б...

Помощните училища и учебните заведения за деца със специални нужди ...

thumb 02.04.2012 - Велико Търново

Ваньо Шарков: Прокуратурата...

За изминалите десет години българската държава е похарчила за проек...

thumb 30.03.2012

Ваньо Шарков: Искаме Сметна...

В България трябва да има нова лекарствена политика, която да бъде...

thumb 28.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: ГЕРБ упра...

Важно е да се изработят механизми за провеждане на нова лекарствена...

thumb 27.03.2012

Д-р Ваньо Шарков: Буди недо...

Фирма на Моника Янова е спечелила обществена поръчка за информацио...