Парламентарна дейност

Изказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков по време на дебатите за бюджета НЗОК

08.12.2011

Insert thumbИзказване на народния представител от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков по време на дебатите за бюджета НЗОК

 

Ваньо Шарков: Уважаеми колеги,

 

Предложението, което ние сме направили, касае един от принципите в сферата на здравното осигуряване – принципът парите, събрани от здравноосигурителни вноски, заплатени от служителите или работодателите, както и тези, които се заплащат от държавата, да отиват за лечение на българските граждани, които са здравноосигурени, а не за лечение на български граждани, които са здравно неосигурени, по една или друга причина загубили своите здравноосигурителни права. В този смисъл е и нашето предложение – да няма трансфер от бюджета на Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването в размер на 100 млн. лв. за заплащане на медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия – забележете, осигурявани от Министерството на здравеопазването през 2011 г., записано дословно. Смисълът на това е във факта, че в България по данни на Министерството на финансите към края на месец октомври има 1 млн. 930 хил. български граждани, които са здравно неосигурени, в смисъл загубили своите здравноосигурителни права в един или друг момент.

Когато от здравноосигурителните вноски, събрани от българските граждани, се трансферира част към Министерството на здравеопазването и с тази част се заплащат и лечебни дейности на български граждани, които не участват в солидарния модел на здравното осигуряване в страната, то какъв е стимулът на тези 1 млн. 930 хил. граждани, дори един от тях да започне да плаща своите здравни осигурителни вноски или да възстанови своите здравноосигурителни права, след като може да попадне в групата на тези, за които плащат другите и той да получава медицинска помощ на гърба на хората, които са добросъвестни вносители на своите здравноосигурителни вноски?!

         Затова според нас този трансфер от 100 млн. лв. е лъжа към хората, които си плащат здравноосигурителните вноски. Това е измама от страна на съставителите на бюджета, с която се казва на добросъвестните платци: „Вие можете и да не плащате, защото от онези, които са си платили, Вие можете в един момент да получите необходимата Ви медицинска помощ, тъй като тези средства отиват в Министерството на здравеопазването”. Как да убедим останалите хора, които добросъвестно си плащат здравноосигурителните вноски, че трябва да продължат да го правят?! Към кого е насочена тази еквилибристика на числа и кой има полза от нея?! Според мен българските пациенти нямат никаква полза от тази игра с числа.

Затова предложението ни е този трансфер да го няма. Министерството на здравеопазването както е плащало тези дейности, лекарствени продукти и медицински изделия през 2011 г., да продължи да го прави и през 2012 г., а трансферът от 100 млн. лв. да отиде в сферата на болничната помощ, където ситуацията е най-тежка. Благодаря. (предложението не е прието)

 

 

(реплика относно предложението, касаещо заделянето в бюджета на средства за ваксини за Национална програма за профилактика на рак на маточната шийка)

 

Ваньо Шарков: Уважаеми колеги!

 

Нашата парламентарна група ще подкрепи предложението в тази му част, която касае заделянето в бюджета на средства за ваксини за Национална програма за профилактика на рак на маточната шийка.

Парламентът наистина има нужда от консенсус по създаването на Национална програма за профилактика на рак на маточната шийка. Такава национална програма не може да бъде създадена, ако няма определено финансиране за нея и то заложено в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Затова ще го подкрепим. Благодаря Ви. (предложението е прието).

 

 

( изказване относно текстовете в бюджета на НЗОК за т.н. направления за лекар – специалист)

 

Уважаеми колеги,

Това е текстът, в който става дума за всички онези, които не са в Комисията по здравеопазването. Това са текстовете, в които става дума за така наречените направления. Така наречените направления, които от години – определянето им първоначално бе като регулативни стандарти, когато беше времето на управление на НДСВ, след това – когато дойде времето Касата да определя броя на назначаваните специализирани медицински дейности, както и стойността за прогнозните диагностични дейности и така нататък. Това е онзи член в ежегодния Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който спъва работата, както на лекарите, които работят в системата, така пречи и на пациентите да имат един нормален, реален достъп до специализираните медицински дейности, както и до медикодиагностичните изследвания.

Всяка година в тази пленарна зала от 2002-2003 г. се говори за това, че Касата еднолично определя както броя, така и стойността, че няма преговори, че няма договаряне с професионално съсловните организации, и че тези стойности, както и броят им, пречат за нормалното здравеопазване в Република България.

Ние предлагаме думата „броят” да бъде заменена с „прогнозния брой” на базата на историческите данни за това какъв е бил броят в предходните години, дали той е бил достатъчен за нормалното обслужване на българските пациенти и за нормалната работа на българските лекари.

По-нататък в текстовете ще видите, че думата „прогнозния” на няколко пъти е приемана както в прогнозните бюджети, така и в прогнозните дейности. В крайна сметка, мисля че нищо страшно няма да се случи, но считам, че при гласуването на тези текстове е имало определен страх от страна на хората, които са бюджетари и текстовете са съобразени повече с финансовата, а не със здравната страна.

Призовавам всички да гласувате тези текстове, защото те са от полза предимно на българските пациенти и гарантират по-добър техен достъп до повече здравни услуги. Благодаря ви.

           

(реплики)

 

Ваньо Шарков: Уважаеми колеги от управлението на тройната коалиция, така да кажа, защото не виждам господин Адемов, д-р Сахлим е тук: не четете предложенията на всички. Думичките „репродуктивно здраве” отпаднаха, няма ги накрая. Няма да се плаща с пари през Касата. Вижте какво е предложено от колегите и какво е прието в крайна сметка.

Крайният текст на комисия гласи: „медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия”. А текстът, който казва: „дейностите по репродуктивно здраве” са отпаднали. Това – едно, защото Вие непрекъснато повтаряте: „Какво ще се случи с фонда?”. Но тук трябва да е министърът, за да отговаря, а не аз да отговарям на въпросите ви.

Второто, което искам да Ви кажа, е следното: няма как, госпожо Манолова, министърът да се отчита на Касата, защото неговият заместник е шеф на Надзорния съвет на Касата. Как си представяте министърът да се отчита пред заместник-министъра как е изхарчил парите?! Хайде сега, недейте да говорите смешни работи! То цялото това нещо е смешка, но не може по този начин да се търси отговорност. Той е отговорен и трябва да внесе наистина отчет за това как се изпълнява бюджета на Министерството на здравеопазването. Ние сме му предлагали в предните бюджети.

 

 

 

 

 

(изказване относно текстовете в бюджета на НЗОК, касаещи въвеждането на електронна здравна карта)        

 

 

 

Ваньо Шарков: Уважаеми колеги!

Тук в текстовете, които ни се предлагат в § 10, има три основни неща, които правят най-силно впечатление.

Първото, че на практика ангажиментът за въвеждането на електронната здравна карта като един от основните механизми за контрол върху разходите в сферата на здравеопазването – плащането от страна на Националната здравноосигурителна каса, отпада като ангажимент за въвеждане от 1 януари 2012 г. За всички е ясно, че това при липсата на техническо задание няма как да бъде осъществено от 1 януари 2012 г.

Затова нашето предложение беше, да запишем в текста, че след 1 юли 2012 г. електронната здравноосигурителна карта ще бъде въведена и тя ще удостоверява здравноосигурителния статус на българските граждани. Идеята да се запише предишният текст, който въвеждаше електронната здравноосигурителна карта от 1 януари, както и това, което ние правим като предложение да влезе от 1 юли, е, да се даде стимул на Министерството на здравеопазването да работи и проведе необходимите процедури по осигуряване на необходимите инструменти за създаването на електронната здравноосигурителна карта. Готов съм да приемем, дори да запишем – от 1 януари 2013 г., за да е ясно, че ще има някаква крачка напред в реформирането на българското здравеопазване. Отхвърляйки обаче този текст, явно вие се отказвате дори от думите на премиера, който каза, че електронната здравноосигурителна карта е най-важната стъпка в реформирането на българското здравеопазване. Не разбирам причината, поради която го правите. Ако искате да се откажете от тази най-важна стъпка в реформирането на българското здравеопазване, излезте и го заявете, но не го правете по този начин. (предложението не е прието).

Второто, което искам да кажа, е по отношение на текстовете, които се въвеждат с § 19п, който се създава с точка „в”, в който се казва, че: „През 2012 г. договор по чл. 59, ал. 1 не могат да сключат новосъздадени лечебни заведения за болнична помощ, които за първи път са получили разрешение по чл. 47 от Закона за лечебните заведения...”.

Уважаеми колеги от ГЕРБ, това нещо го правеше тройната коалиция, само че тогава минаваше през системата за акредитация. Лечебни заведения, които са акредитирани преди по-малко от една година, нямаха право да сключат договор с Касата. Така беше и затова протестираха много от новосъздадените лечебни заведения. Сега се прави през лечебни заведения, които са получили разрешение за дейност, преди по-малко от една година.

Виждате ли, в случая не е водещо качеството на оказваната медицинска дейност в това лечебно заведение, не е водещо дали там ще има качествена медицинска техника и апаратура, дали хората, които работят там имат необходимите специалности и дали те са професионалисти. Водещо е – кога е създадено. Ако в това новосъздадено лечебно заведение, получило разрешение през последната една година, съгласно изискванията на закона от Министерството на здравеопазването, то може да събере в себе си най-добрите специалисти в Европа и вие му казвате, че хората, които отиват да се лекуват там, ще трябва да си плащат, макар да са здравноосигурени. Това им казвате! На най-доброто лечебно заведение – само, защото е ново, в него ще трябва да си плащат здравноосигурените пациенти?!

Освен това текстът противоречи и на Конституцията. Погледнете чл. 19 от Конституцията и ще видите, че всички са равнопоставени. (предложението е приет, а текста на МС – отпада).

След това правя предложение за редакционна поправка в окончателния текст на § 19р, ал. 1, където е казано, че: „Лицата по чл. 40а, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г. и не са подали предварително заявление, могат да подадат заявлението в срок до 31 декември 2012 г.”. Става въпрос за българските граждани, които живеят повече от 183 дни в годината в чужбина. Те са освободени от правото да плащат в България здравноосигурителни вноски, защото се осигуряват в друга страна – членка на Европейския съюз. Следващото изречение обаче казва: „Към заявлението, лицата прилагат доказателства за датата на напускане на страната.” Ако това лице напуска страната с автомобил, отива в страна – членка на Европейския съюз и минава през Гърция, Румъния, или дори през Сърбия, където може да влезе с лична карта, не може да представи никакво доказателство за това, че е напуснало страната.

Моето редакционно предложение е: към заявлението лицата да прилагат декларация, с която да декларират. За неверни данни по декларацията, те носят съответната отговорност съгласно българското законодателство, тъй като не могат да приложат доказателства.

Необходимо е на практика и в ал. 2 да се запише, че заявлението и декларацията се подават в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Благодаря ви!

 


Tags: СДС, Ваньо Шарков

Още по темата

thumb 04.02.2017

Костадин Марков: Местните с...

„При подреждането на листите с кандидат-депутати няма да има парти...

thumb 25.05.2016

Парламентаристи от 43-тото ...

Народният представител от СДС и зам.-председател на ПГ на РБ Борисл...

thumb 18.05.2016

Румен Христов се срещна с х...

Механизмът на управление на оперативните програми и усвояването на ...

thumb 27.11.2015

Костадин Марков: Ограничава...

Изказване на депутата от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марк...

thumb 11.06.2015

Румен Христов: Протестът на...

Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен...

thumb 05.06.2015

Румен Христов с лекция на т...

Лекция на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и хр...

thumb 15.05.2015

Костадин Марков: Промени в ...

Искат да забранят на служители в общините да проектират обекти общи...

thumb 12.05.2015

Костадин Марков: Как се раз...

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата и новите ...

thumb 24.04.2015

Костадин Марков: Отпаднаха ...

Народният представител от Реформаторския блок и зам.-председател на...

thumb 09.03.2015

Приемни на народния предста...

Народният представител от Реформаторския блок и зам.-главен секрета...