Парламентарна дейност

Костадин Марков: Как се разрешава произвол със закон

12.05.2015

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата и новите глоби от 50 до 200 лв. за паркиране на определени места. До дни текстовете ще влязат в сила. И е въпрос на време да им берем плодовете – гражданите във всекидневието си, а политиците – на местния вот. И “дяволът” не е в размера на глобите и кой ще печели от паркиране, макар че дебатите в залата “избягаха” там.

Какво се прие:

Големите глоби ще важат за паркиране в “паркове, градини, детски площадки и тротоари”. Размерът – дали ще е 50 или 200 лв., ще е по усмотрение на контролиращите органи. Без ясни критерии докъде могат да се разпрострат в творчеството по налагането им.

Няма нито мотив, нито оправдание някой да се разхожда с автомобил по алеи между катерушки и пясъчници. За паркиране в паркове и на детски площадки глобата може да е и 1000 лв. и това не е проблем.

Глоба обаче ще има и за паркиране в “градини”. Седем години бях заместник-кмет и никъде в правния мир не срещнах дефиниция що е то “градини”. Остава да гадаем дали законодателят има предвид градините, в които хората си гледат доматите, градинките пред блока, детските градини... В урбанизацията има термин “зелени площи” - ако това беше записано в закона – нещата щяха да са по-ясни. Зелените площи също се делят на две – реализирани и нереализирани. В градовете има огромни пустеещи територии, които по градоустройствен план се водят “зелени площи”, но на практика именно те поемат голяма част от автомобилите, за които няма изградена инфраструктура. Ако под “градини” се има предвид “зелени площи”, то може в наредби общините да определят кои площи са реализирани и кои – не, а оттам и къде паркирането е забрането и къде – позволено.

При “тротоарите” е дискусионен размерът на глобата. Не може да искаш от гражданите по 200 лв., защото са спрели на “тротоар”, при положение че градовете са пълни с площи, които по градоустройствен план са “тротоар”, но там има максимум бордюр. Няма плочи, няма нищо. Нямаш моралното право да искаш 200 лв. глоба, щом държавата и общините години наред не са направили кой знае какво, за да осигурят места за паркинг. Трябва първо да си създал условия - да си изградил наземни, подземни или каквито щеш паркинги. Пък тогава – глобявай. Иначе къде да се дянат колите – да се изпарят ли? Нека има глоби за паркиране на тротоари, но в разумни размери и по ясни правила.

Но най-големият проблем е, че законът е написан така, че контролните органи да правят каквото си искат. Да си измислят какво е “градина”, да претендират, че пустеещо пространство е “тротоар” и от позицията на силата да решат дали глобата да е 50 лв., 200 лв. или изобщо да няма глоба, дори да си в нарушение. Когато законът позволява широко тълкуване, той създава предпоставки за произвол. Глобата може да зависи от ситуацията, от симпатията или... от това склонен ли е “нарушителят” да си плати “под масата” например 100 лв., за да не го глобят с 200 лв. Това е само пример, но, уви, реалистичен, защото в закона има недомислици.

Източник:в. "Труд"


Tags: Костадин Марков, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...