Парламентарна дейност

Костадин Марков: Промени в ЗУТ блокират работата на общините

15.05.2015

Insert thumbИскат да забранят на служители в общините да проектират обекти общинска собственост и инвестиционни проекти

Поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ) ще блокират работата на администрациите и бизнеса, алармира бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков.

Става дума за поправки,  искани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  и инициирани от Камарата на архитектите в България. Измененията целят да отпадне законовият  текст, който позволява на служителите в общинските администрации, имащи  проектантска правоспособност да могат да изработват служебно проекти за устройствени планове за държавни  и общински поземлени имоти на територията на общината, за изграждането на обекти общинска собственост,  и инвестиционни проекти.

По време на заседание на парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство, на която Марков е член, депутатът заяви, че в тази си част законът  не трябва да бъде променян.

 „Ако бъдат приети предлаганите промени,  то на всяка администрация ще се наложи да наема външна проектантска фирма, която да извърши необходимото проектиране. По сега действащата разпоредба на ЗУТ проектиране,  свързано с  промяна на планове за общинска собственост,  с оглед прекратяване на съсобственост с физически лица, делба на съсобствени имоти или пък най-честата хипотеза привеждане в съответствие на плана за регулация с действащата кадастрална карта,  общинските служители изготвят проектите служебно. Това на първо място спестява много технологично време,  както разбира се и средства от бюджета на съответната община.  Ако бъдат приети промените за най-малката корекция на действащите планове, които уреждат общинска собственост,  ще следва да се избира външна проектантска фирма, което пък е свързано с допълнително оскъпяване на услугата, както и със  забавяне  във  времето”, каза Марков.

По думите му, това ще доведе до проблеми и със  забавянето на сроковете по оперативните програми на ЕС.

„Практиката е показала, че при реализацията на един ВиК обект например, се налага привеждане в съответствие на планове за  регулация, които за бързина и акуратност се извършва от общински служители, в рамките на трудовото или длъжностното им правоотношение. Хората искат бързина при реконструкция на канализацията и водопровода на тяхната улица. Една малка корекция на трасето по време на строителството ще доведе до минимум 6-месечно закъснение на обекта”, каза Марков.

Според него, искането за  отпадане на записания в сегашния вид на закона текст е неправилно, защото от подобна поправка ще спечелят частните проектантски фирми, но оперативността в работа на администрациите на практика ще бъде блокирана, а от това ще бъде засегнат и бизнеса.


Tags: Костадин Марков, СДС

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...