Костадин Марков: Ограничавате правата на кметовете и създавате предпоставки за зависимост при избора на главни архитекти

27.11.2015
 
Министерството  на регионалното развитие и благоустройството внася промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които касаят избора на главни архитекти на общините.  В първоначалния вариант на искането на министерството, кметът на съответната община се задължава  при съставяне  на Комисия за избор на главен архитект да включи в състава й не по-малко от 30% представители на две организации – Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на архитектите (САБ). В последствие комисията към парламента смекчава текста и маха квотата от 30%, но задължава да бъдат включвани  представители точно на тези две организации. 
 
„Главният архитект е пряко подчинен на кмета и е основен инструмент за провеждане на политиката му.  Отговорност за действията му носи  изцяло градоначалникът. Така че е нормално кметът на общината  да прецени начина, по който ще избере главния архитект. Включването на  организации в комисията, и то точно на тези две, създава предпоставки в бъдеще главният архитект да им е „благодарен”. Известно е, че той е длъжностното лице, което  одобрява именно проектите на членовете на КАБ и САБ. А  с промените това вече е крещящ конфликт на интереси”, заяви от трибуната на парламента народният представител от Реформаторския блок Костадин Марков. 
 
Според него промените в закона са вид лобизъм за Камарата и Съюза на архитектите, защото работата на главния архитект касае отношения и с много други браншови и неправителствени организации. Сред тях са Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите, което създава недоумение за поименното изброяване на точно две организации  в закона. 
 
„Когато се правят законови промени се цели постигане  на положителен ефект за обществото. В случая единственият резултат е създаването на предпоставки за зависимост на главния архитект от точно две организации и огорчение в мажоритарно избраните кметове, които със закон ще бъдат принудени да действат не според преценката си”, заяви Костадин Марков.  
 

Tags: СДС, Костадин Марков, РБ

Още по темата

thumb 05.11.2019

Румен Христов: Постигнахм...

Имаме 193 общински съветници, 150 000 гласа в национален мащаб, зая...

thumb 15.05.2019

СДС към Стефан Тафров: Не в...

Ще сезираме ЦИК за Вашата кражба на символите и името на СДС и непр...

thumb 10.10.2018

Младежи от СДС обсъждаха ев...

Представителите на СДС Райно Стоянов и Цвятко Толев участваха в раб...

thumb 04.10.2018

СДС обсъди с КТ "Подкрепа" ...

Поводът за срещата е заявената от СДС на ХХIII-та Националната конф...

thumb 13.09.2018

Румен Христов: Кабинетът ня...

„Виждаме, че им па́ри под краката на управляващите, промените в каб...

thumb 30.07.2018

СДС: От документа "Визия за...

„Визията за България“ на БСП вероятно ще бъде припозната и харесана...

thumb 27.07.2018

Заседание на Националния съ...

На 30 юли (понеделник) 2018г. ще се проведе заседание на Национални...

thumb 27.07.2018

Румен Христов: За нас голем...

Днес новият председател на СДС Румен Христов посети Враца, за да се...

thumb 20.07.2018

Румен Христов за бъдещето н...

Участие на Румен Христов в сутрешния блок на "Bulgaria on air"

thumb 18.07.2018

Румен Христов: Директорът н...

Чумата по дребните преживни животни е икономически значима и много ...