Мартин Димитров: СДС работи за силно и демократично управление в България

03.04.2009

 

Пресконференция след заседание на Националния съвет на Съюза на демократичните сили

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. Благодаря ви за внимание и се извинявам, че закъсняхме с пресконференцията, но имахме важни и дълги въпроси за обсъждане на заседанието на Националния съвет на СДС.

Както виждате всички слухове за разваляне на коалицията между СДС и ДСБ се оказаха неверни. Напротив, оттук нататък Националния съвет на СДС и всички организации на нашата партия ще направим всичко възможно за максимално добро представяне и постигане на възможно най-висок резултат на предстоящите парламентарни избори. Ясно си даваме сметка, че без тези усилия не можем да съставим демократично управление.

Днес бяха номинирани нашите кандидати за Европейските избори. Отделяме особено голямо внимание на тези избори, защото убедително представяне на тях отваря вратата за добро представяне и на парламентарните избори. Имаме много достойни кандидати и един от тях е до мен - г-жа Надежда Михайлова, за чиито достойнства в момента не е необходимо да говорим. Но наред с нея има още достойни кандидати за европейски депутати. Още повече, че водачът на листата е от СДС и това ще даде необходимата тежест и авторитет на партията в обединението, което формирахме.

Относно коалиционната политика нямаме намерение на всяка цена да разширяване коалицията. Да, ние сме за широко обединение, ще търсим тези възможности, но не безпринципно и на всяка цена. Поканили сме доста партньори, имаме преговорен екип, но това не трябва и не може да се случва при всякакви условия. Присъединяването на други партньори трябва да стане по взаимно съгласие и изгода, обединени от общата полза - постигане на силно и демократично управление в България.

Днес на заседанието на Националния съвет, по предложение на колеги, бе гласувано да не се явявам на вътрешни избори, което се превърна в тема за спор. Да ви кажа честно, аз за себе си не съм взел това решение, тъй като трябва да балансирам между два фактора. От една страна искам да се явя в район срещу Станишев, Сидеров, не искам да казвам срещу Бойко Борисов, нека бъдем с него. От друга страна аз съм първият председател на СДС пряко избран на вътрешнопартийни избори и все още обмислям възможността как да съчетая двете цели. От една страна да избера сблъсъка със силните водачи, от друга страна как това да стане, тъй като трябва да посоча район, в който да се явя на вътрешнопартийни избори. Следващите дни ще намеря баланса на тези цели.

Беше гласувано и базовото разпределение на местата в листите за национален парламент между СДС и ДСБ, но това по никакъв начин не затваря възможността за сключване, както вече ви разясних, с трети партньори. Не се затваря и преговорния процес между СДС и ДСБ до толкова, доколкото ние ще търсим максимално добро представяне на коалицията на следващите европейски и парламентарни избори.

Първият ми въпрос, искани ли са оставки днес на заседанието на Националния съвет и вторият ми въпрос е дали партията ще остане консолидирана след всички тези процеси, които се наблюдават?

Мартин Димитров: В демокрацията са важни няколко неща. От една страна е правото на избор, всеки има право на избор. Досега СДС правеше избор в каква посока и с кого да върви, при положение, че тези решения вече са взети и е построена конструкцията, която смятаме за най-важна и са взети тези решения на Национален съвет, оттук нататък трябва да бъдат изпълнявани. Аз съм убеден, че отговорното поведение е в името на обществения интерес - да се обединим, да си подадем ръка в СДС каквито и различия да сме имали, за да постигнем резултат, който да гарантира демократично управление. Знаете ли, хората на улицата ме питат - кога ще ги обедините онези СДС -та и ще направите ли така, че онези разбойници и онази мафия да не е на власт. Това очакват хората от нас. Добрата новина е, че ние работим точно в тази посока, за да спазим тези очаквания и да формираме кабинет, като това трябва да стане с ГЕРБ, няма с кой друг.
Относно искане на оставки, няма гласувано такова решение. Имаше предложения за разширяване на преговорния екип, но лично аз смятам, че е нужно по отношение на преговори с трети партии, като беше взето решение, че преговорния екип си върши добре работата и дори увеличихме срока като дадохме допълнителен мандат за водене на преговорите с трети партии.

На днешното заседание повдиган ли е въпроса за оставки на представители на СДС?

Никога не бихме си позволили да си помислим дори да изключваме хора, които са недоволни от определен политически акт. Единственото, което беше взето като решение е Контролния съвет да се занимае с тези съдебни жалби, които се правят с цел саботиране на СДС. То не е ново, но днес просто беше обсъдено и на Национален съвет. Всички тези жалби, които се подават с цел да бъде забавен процеса на регистрация на новото ръководство, не ги приемам и смятам, че са обикновен саботаж.

Найден Зеленогорски: Основният мотив да бъде предложено председателят на партията да не се явява на вътрешнопартийни избори е, че той вече се е явявал на вътрешни избори в СДС и за него са гласували всички членове на партията. Тези вътрешни избори за кандидатите за народни представители ще се провеждат по области, така че не можем да сравняваме това да се явиш в дадена област или район в София с явяване на вътрешни избори в цялата страна със значителната подкрепа на всички членове на СДС в България. Т.е.уставът е спазен, няма драма, защото г-н Димитров има възможно най-високия резултат, постигнат на тези вътрешни избори. А що се отнася до това дали някой има страх или не, нека да ви кажа, че г-н Мартин Димитров е издигнат и в Пловдив, и в Плевен.

Г-н Димитров, нямате ли усещането, че изпускате тази партия?

Знаете ли, ще ви кажа нещо абсолютно искрено. Най-лесното решение беше да тръгнем сами на тези избори и то щеше да бъде посрещнато с възторг с пълна консолидация вътре в СДС, но нямаше да доведе до демократично управление в България. Аз смятам, че понякога в живота трябва да се правят трудни ходове, да се взимат трудни решения и човек търпеливо и с достойнство трябва да го обяснява на хората, те ще го разберат. Това, което виждам в СДС е следното - дайте ни малко време, хората ще ни разберат и вътре ще ни подкрепят. Имаме нужда от малко търпение и доверие, нещата ще се получат. Благодаря ви за вниманието.

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор