Мартин Димитров: От СДС сме силно обезпокоени от тайните договорки, които министър Петър Димитров направи преди десет дни в Русия

01.04.2009

 

Мартин Димитров: От СДС сме силно обезпокоени от тайните договорки, които министър Петър Димитров направи преди десет дни в Русия. Става въпрос за договаряне на заем от руската страна за 2 милиарда евро и предоговаряне на договора с Газпром за доставка на природен газ. И при двете действия парламента не е упълномощавал правителството. И двете действия са част от мащабна корупционна схема в основата, на която стои тройната коалиция. Те ще загробят дългосрочно България през последните 20-30 години и излизане от този сценарий няма. Замислете се дали е нормално два месеца преди края на мандата на правителството Петър Димитров и Станишев да правят договорености, които ще водят до финансови задължения през следващите двадесет години. Договорености, които следващото правителство няма да може да покрие като разходи и плащания. Това се прави с цел България да стане 17-та република на Русия и да бъде тотално енергийно зависима от нея. Българските граждани разбраха какво означава енергийна зависимост, когато стояха на студено и разбраха какво означава да бъде спряно кранчето. Сега правителството вместо да си вземе урок от тази ситуация иска да доведе България до една задънена улица, от която няма излизане. Зависимостта да бъде дългосрочна и тотална.

Ние от СДС настояваме и ще поискаме изслушване на министър Петър Димитров в парламента. Нека да има мъжеството и куража да дойде и да отговори на неудобните въпроси.

Знаете, че премиерът Станишев продължава да бяга от дебат с нас, така че нека поне Петър Димитров да дойде в парламента и да отговори на въпросите.

Искам да ви припомня, че с колегата Сотиров бяхме инициатори на изваждане на показ през обществото на договорите с Газпром. Сега отново на тъмно се предоговаря цената на газа, така че тя да нарасне и чуваме слухове, които могат да се окажат верни, цената на газта да се обвърже с тази на петрола. Това ще натовари с допълнителни плащания българския народ, които ще бъдат актуални за следващите 10 години.

При това положение единственото разумно решение е сегашното правителство да спре договарянето на тези проекти. Ние ще направим всичко възможно да ги възпрем и да ги откажем от тези безумни действия.

Иван Сотиров: Спомняте си, че ние многократно от СДС и опозицията сме поставяли въпроса за обосновката на проекта АЕЦ "Белене", защото ние многократно сме заявявали, че ние не сме против ядрената енергетика, но този мега проект се прави на тъмно без никаква обосновка и без да е част от националната енергийна стратегия и не е в контекста на европейската енергийна стратегия. И Румен Овчаров и Петър Димитров заявяваха, че има огромен инвестиционен интерес и че се надпреварвали западни банки да инвестират в него. Сега в потвърждение на нашите опасения се потвърждава, че единственият, който е готов да инвестира е руската страна. Къде отидоха всички онези сериозни европейски финансови институции, които се натискаха да участват в този проект. Фактът е, че нямат интерес е доказателство за изгодността на този проект, непрозрачността, при която се прави в последния момент, няколко месеца преди изборите и това е поредното загробване и разпродаване на България под масата. Затова ние не само настояваме за непрозрачност и изслушване от страна на управляващите за параметрите на проекта, но и за ясна и категорична позиция на опозиционните партии по този проект.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор