Мартин Димитров: СДС е в основата на това дясно обединение

13.03.2009

 

Пресконференция на председателите на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов, след подписване на споразумение за общо явяване на избори за европейски и български парламент и единна политика в 41-вото Народно събрание.

Найден Зеленогорски, председател на НИЩ на СДС: Уважаеми дами и господа, днес ще подпишем споразумението между Съюза на демократичните сили и Демократи за силна България за общо явяване на избори за Европейски и национален парламент и единна политика в 41-то Народно събрание. Споразумението ще бъде подписано от г-н Мартин Димитров, председател на СДС и от г-н Иван Костов, председател на ДСБ. След подписване на споразумението те ще направят изявления и след това ще отговарят на вашите въпроси.
Мартин Димитров, председател на СДС: Здравейте на всички. Смятам, че поличбата е добра, тъй като взех тази химикалка от ДСБ, което е добро начало. Знаете, че хората в миналото са си разменяли вещи в знак на доверие, за да потвърдят дружбата си. По-важното е, че това, което правим е сериозно и дългосрочно. То има за цел не просто следващите парламентарни и европейски избори, а постигане на демократично управление в България. Днес, сме най-близо, откогато и да било през последните месеци до едно демократично управление. Ние от СДС постигнахме това с цената на компромиси, знаейки, че съединението прави силата, както пише на една сграда недалеч оттук. Съединението прави силата и то ще позволи тройната коалиция да не бъде на власт, да й бъде потърсена отговорност и България да бъде управлявана по един демократичен начин. Нашата цел е това обединение да работи заедно и на следващите избори оттук нататък и да постигнем максимално добра работа заедно. Благодаря ви.
Иван Костов, председател на ДСБ: Аз ще добавя само, че България очевидно не можа да вземе геополитическия завой и да се отдели от своето минало и да влезе в европейските и атлантическите организации по един достоен начин. Затова нашите чувства са отново такива, каквито бяха преди много години. Очевидно мисията на десницата не е изпълнена и страната се нуждае от възстановяване на европейската кауза, от завършване на реформите и сега съвсем ясно се вижда, че слабостта на автентичната десница е голямо зло за нашата страна. Трябва да направим всичко възможно и това са първите стъпки да възстановим силата на тази десница. Това ще направи страната много по-стабилна и няма да позволи да се извършват тези безобразия, които виждаме в момента. Ние имаме надежда, че ще съумеем заедно да се отворим към други партньори и ще направим голямо дясно обединение, което да бъде истински и постоянен полюс в българската политика, защото виждаме, че в България се появяват партии, които изживяват периоди на възход и след това следват бърз упадък, гонейки популистки обещания, техният живот е кратък. Ние никога не сме правили това и вярваме, че по убедителен начин ще възстановим силата на десния полюс на българската политика. Това ще бъде само за доброто на страната.
Въпрос: Аз имам по един въпрос и към двамата лидери. Г-н Димитров, очевидно е, че почти цялата парламентарна група на ДСБ е тук и е очевидно, че вие нямате почти никаква подкрепа от вашата парламентарна група, дори от нейния председател. Явно имате вътрешна опозиция, а ще ви трябва подкрепа, когато започнете да редите листите, как ще се справите?
Г-н Костов, какъв е личния ви компромис да стиснете ръката на лидера на СДС Мартин Димитров и да подпишете това споразумение?
Мартин Димитров, председател на СДС: Напротив, в тази зала има много представители на СДС. Точно от парламентарната група са по-малко, наистина, защото вършат и друга работа. Имайте предвид, че подкрепата за тази политика в СДС е сериозна, защото ние гледаме в бъдещето, а погледа отправен към бъдещето се прави с цената на необходимите компромиси. Това, което се случи в СДС стана пред цялото общество и така трябва да се прави оттук нататък. Ние взехме нашето решение публично и отворено. Имаше сериозен дебат, но едно виждам оттук нататък, дори хората, които имаха своите различия, дори хората, които не подкрепиха тогава сега ще бъдат с нас и ще работят за тази коалиция. Имайте предвид, че заради някакви камъчета не може да се провали цялата кола.
Искам да благодаря на колегите от СДС, че успяха да мислят държавнически, да превъзмогнат личното и да погледнат към бъдещето. Това не е лесно да бъде направено, защото е имало много ситуации, когато това не е могло да се случи. Именно СДС е в основата на това дясно обединение и искрено работим за него.
Иван Костов, председател на ДСБ: Моят отговор е кратък, аз не правя никакъв компромис да стисна ръката на г-н Мартин Димитров. Искрено се надявам, че процесите в СДС ще се развиват в тази посока, в която тръгнаха след неговото избиране. Ако тези процеси вървят в тази посока ще се окаже, че не сме направили компромиси да се явим заедно на тези избори.
Мартин Димитров, председател на СДС: Няма да позволя на никого, било то представител на политическа партия или на друга организация да говори срещу хора от СДС, независимо от техния избор, защото съм сигурен, че партията СДС ще работи за тази коалиция, за това обединение и за демократично правителство. Заедно с всички сили, в това не се съмнявайте. Виждам, че много хора се стреснаха от обединението, което се случи, те се уплашиха. Вижте дори реакциите на някои знакови медии. Има страх, защото объркахме плановете. Те бяха подредили новата коалиция - БСП, ДПС или Движение „Напред". Знаем, че затова ще има емоции, но всичко това, което правим е за добро.
Иван Костов, председател на ДСБ: Аз искам да се обърна към всички хора, които са били против това споразумение в Демократи за силна България. Нека знаят, че колкото по-добре решим задачата да създадем силна коалиция в дясно, толкова по-сигурно е, че БСП и ДПС няма да бъдат в управлението. И обратното, всеки оттук нататък, който продължава да бъде срещу тази коалиция практически работи за това Станишев и Доган да продължат да управляват страната. Тези думи звучат много категорично, но са истина.
Петър Москов, председател на НИЩ на ДСБ: Въпросът ви е обобщаващ и някак си съдържа целия драматизъм на това, което правим. В момента аз не гледам на г-н Шарков като на депутат от СДС, а на г-н Малинов като депутат от ДСБ, аз гледам като на хора, които са тръгнали и работят в обща посока, т.е. не правя това разделение и се надявам и вие да на го правите в бъдеще.
Въпрос: Кои ще са съпредседателите на тази коалиция?
Мартин Димитров, председател на СДС: От разговорите, които сме водили досега по отношение представителство спрямо трети партии и разговори с тях, нашата идея е тази отговорна и трудна задача и емоционално обвързваща да бъде поета от г-н Петър Москов и г-н Найден Зеленогорски, а по отношение представителство пред ЦИК и различни администрации това ще са двамата председатели на партиите.
Въпрос: Кои други формации ще се присъединят към СДС и ДСБ и имали спорни партньори?
Мартин Димитров, председател на СДС: Ние от СДС имаме категорична позиция за неучастието на БНД. Оттам нататък с другите партньори трябва да бъдат водени открити и откровени разговори.
Иван Костов, председател на ДСБ: Досега от наша страна не е имало никакви ограничения, ние желаем да влязат в коалицията колкото се може повече партии от дясно-център. Разбира се, ако прочетете внимателно споразумението ще разберете, че по отношение на лицата те трябва да отговарят на записаните в него критерии и ще държим на това. Иначе нямаме избирателно отношение и няма да налагаме вето.
Въпрос: Какво ще се случи в Каденабия?
Иван Костов, председател на ДСБ: Ние се постарахме това, което искаме да се случи преди Каденабия.
Въпрос: Как ще се казва новата коалиция?
Мартин Димитров, председател на СДС : На този въпрос, още нямаме категоричен отговор, но работим по темата и се надявам председателите на двата щаба между другото, докато си почиват да мислят и по този въпрос. Вие също може да помислите.
Въпрос: Смятате ли, че ще бъде вдигнат прага за влизане в парламента за коалиции?
Иван Костов, председател на ДСБ: Нашето голямо опасение е, че всички вие и ние от опозицията, за съжаление, бяхме баламосвани в парламента една година, че има сериозни намерения за промяна в изборното законодателство с цел да се прекрати купуването на гласове и изборния туризъм. Жалко, че се поддадохме на това баламосване. Много съжалявам, но всички сме жертви, включително и неправителствени организации, за съжаление паднахме в капана на тройната коалиция, която, както се вижда няма никакви намерения да прави поправки в изборното законодателство.
Въпрос: Защо на петък - 13-ти подписахте споразумението ?
Мартин Димитров, председател на СДС : През целия ми живот този ден ми е носил късмет, така че по инициатива на СДС.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор