Мартин Димитров: Влизането на СДС в следващия парламент е извън всякакво съмнение

11.02.2009

БНТ - Денят започва - сутрешен блок

Мартин Димитров, председател на СДС 

Водещ: Твърде емоционална реч. Имате ли, между другото, господин Мартин Димитров, председател на СДС е в студиото, имахте ли становище ясно по отношение на прословутия „човешки материал"? Осъдихте ли това изказване, или го избягвате срамежливо този въпрос?
Мартин Димитров: Добро утро. Това, което е важно за нас, е следното. Има 1 млн. души наши сънародници в чужбина и отношението към тях през годините наистина не е задоволително. Затова ние от СДС положихме огромни усилия и освободихме тези хора от двойно облагане със здравни осигуровки, защото буквално на границите им беше взиман паспорта, беше им пречено да идват в България. Това отношение ги отблъсна и това за нас е важният въпрос. Всички други...
Водещ: Да, това е друга тема
Мартин Димитров: Не, всички въпроси за материали, кой какво бил, това не е важно. Важното е, че към тези хора, нашите сънародници в чужбина, трябва да има друг вид отношение и то е на уважение.
Водещ: Приемате това изказване, не го осъждате по начина, по който го осъдиха...
Мартин Димитров: Аз не смятам, че то е на място, категорично, не смятам, че то е на място, но също така смятам, че дълго време се говориха много неща и не се мина на основния въпрос, а основният въпрос е как да се отнасяме с уважение към нашите сънародници в чужбина и да направим така, че част от тях да се върнат в България.
Водещ: Добре. Друг основен въпрос, свързан със СДС. Нещо като оферта направихте, или отворихте врата, или подадохте ръка, както и да го наричаме, имате идея да се направи обща парламентарна група с ДСБ в парламента, това да е нещо като тест, евентуално проверка за съставяне на бъдещи общи листи. Имате ли отговор от ДСБ, съгласни ли са?
Мартин Димитров: Вчера имах среща с няколко социологически агенции и влизането на СДС в следващия парламент е извън всякакво съмнение. Въпросът е, че нашата задача е много по-дълбока и по-сложна от това. За нас е важно да съберем всички десни гласове, или максимално десни гласове, така че да има условия и да създаде дясно управление в България. Затова и направихме поредното си предложение към нашите колеги в дясно. Между другото, специално към ДСБ имаме още началото на миналата година предложение за обща парламентарна група.
Водещ: Да, защото и в архивите виждам, че това нещо от декември месец се предлага, но нямате отговор.
Мартин Димитров: И според нас е редно да има такава обща парламентарна група и общи действия в дясно, включително по отношение на вота на недоверие, който подготвяме.
Водещ: А защо нямате отговор? Как си обяснявате, че от декември месец предлагате и има едно мълчание? Не е ли унизително толкова пъти да предлагате нещо? Даже и „не" не казват.
Мартин Димитров: Значи, вижте, в живота, когато човек прави нещо правилно, трябва да бъде постоянен и последователен. Това е правилната насока.
Водещ: И търпелив?
Мартин Димитров: И търпелив, да. През годините се натрупа напрежение в дясно, което само навреди. Всички разцепления, които се случиха, бяха много тежка политическа грешка. Оттук нататък трябва да се търси консолидация и трябва да се направи всичко възможно за дясно управление, защото ако пак допуснем мандат БСП&ДПС, България ще бъде една забравена европейска провинция. И това не можем...
Водещ: Докога ще чакате отговор?
Мартин Димитров: ...да го допуснем категорично, просто трябва всичко възможно да бъде направено.
Водещ: Докога чакате отговор?
Мартин Димитров: Имаме разговор в парламента, включително с останалите десни партии и се надявам в кратки срокове всяка една партия да направи необходимите отстъпки и действия за консолидация в дясното пространство.
Водещ: Тази седмица, тази седмица? Кратки срокове какво значи?
Мартин Димитров: Е, сега, дайте да не ги делим на седмици, на дни, на часове и т.н.
Водещ: Защото той мандатът ще приключи, докато направите обща група и докато внесете вота.
Мартин Димитров: Не, не е така, има време за всичко. Сега е моментът да бъде внесен този вот на недоверие, тъй като правителството е на път да загуби нови европейски средства. Представете си във финансова криза да бъдат загубени милиони, които може да станат скоро и милиарди. Това е безхаберно отношение
Водещ: Ако падне правителството, ще се спасят ли средствата?
Мартин Димитров: Ами, вижте, това правителство е тотално дискредитирано. То, дето се казва, няма лицето вече да ходи в Брюксел и очевидно е, че едно дясно управление ще има пълния потенциал и нов шанс да спечели това доверие, но когато доверието е тотално загубено, когато европейският път е напълно заличен, бих казал, и когато вече никой не вярва на България в Брюксел, очевидно е, че е необходимо ново управление. Друго спасение няма. Искам да го кажа ясно и на вас, и на вашите зрители. Няма друг изход. Ако не се тръгне към ново управление, с тия хора повече нищо добро не ни чака. Казвам ви го категорично.
Водещ: Преди новото управление стои вашият опит да направите вот на недоверие, знаем това. Въпросът обаче е, дали не девалвират тези опити. Това ще е седмият, ако не греша, вот, а всъщност не консолидирате ли тройната коалиция по този начин, защото е ясно, че няма да успее този вот? Някаква символика ли се търси, да се предизвика дебат, да се предава пряко по радиото и по телевизията, какъв ще е практическият резултат и смисъл?
Мартин Димитров: Единственото, което консолидира тройната коалиция, е общата кражба, общият грабеж. Там са консолидирани, в това са се консолидирали вече 4 години. Иначе нали си говорихме с вас преди малко за правилните неща. Това правителство очевидно не става. Вотът на недоверие е най-силният политически инструмент на тези хора да им се потърси отговорност и да бъдат отстранени от властта.
Водещ: Няма да успее като гласове.
Мартин Димитров: Не се знае, аз пък ви казвам, не се знае.
Водещ: Защо мислите така?
Мартин Димитров: Ами не се знае, защото и в самата тройна коалиция има подводни вече тежки течения, тъй като...
Водещ: И НДСВ отрекоха да ви подкрепят.
Мартин Димитров: Ама вижте, трите партии в момента се опитват да си прехвърлят отговорността кой е по-виновен, кой е по-виновен за загубените милиони европейски фондове, кой е по-виновен за газовата криза, кой е по-виновен за многото неизгодни договори, сключени от Овчаров и сие. Така че този вот е задължителен и е правилният политически ход, който СДС прави в момента.
Водещ: Дори и да е неуспешен вотът, казвате, че има някаква ползи, които за вас са важни.
Мартин Димитров: Разбира се. Това е начин на търсене на отговорност, вотът на недоверие е начин на търсене на отговорност пред очите на хората и затова е правилен ход.
Водещ: Казахте, господин Димитров, че има натрупани във времето много конфликти, стари рани, имам предвид СДС, ДСБ. Между другото в профила на господин Костов смятате ли, че той отговаря на поставените от вас изисквания за тази съвкупност, която търсите - например, да не е подменял вота на избирателите? Смятате ли, че когато създаде ДСБ през 2003 г., той и група депутати бяха влезли от името на ОДС, не подмениха вота?
Мартин Димитров: Точно подобни персонализации, особено в сегашния момент, вредят на възможни общи действия в дясно. И важният въпрос е друг в момента.
Водещ: Понеже отговорът е, че не отговаря, така ли?
Мартин Димитров: Не, не, важният въпрос е друг. Важният въпрос е как заедно да вървим и към вота на недоверие, и към дясно управление и да направим всичко възможно тези хора, които провалят България в момента и днес, да си отидат и да има дясно управление.
Водещ: Но защо тогава сте поставили това условие, след като няма как да отговорят вашите евентуални партньори?
Мартин Димитров: Това е големият въпрос. Това условие е принципен въпрос. Той е насочен към всички онези хора и партии, които, включително в сегашния парламент, направиха уникалните постъпки - влизат с едни партии, влизат после във втори, после в трети, после в четвърти...
Водещ: Нали и с ДСБ беше така.
Мартин Димитров: ...после излизат сами, после стават независими депутати, после пак стават в партии. Това цялото е пълен цирк.
Водещ: Нали когато влезеш от листата на ОДС, а в рамките на едно Народно събрание, в същото Народно събрание направиш нова партия, в случая беше 2003 г. - ДСБ, подменяш вота и се случва точно това. Така стана и с царските депутати.
Мартин Димитров: Господин Николаев, не очаквайте от мен да създам ново разделение в дясно. Моята роля е да се търси консолидация. Пак ви казвам: ясно е, че СДС влиза в следващия парламент, но въпросът е, който хората очакват от нас, е следният: Как да направим така, че БСП&ДПС не само да бъдат извън властта, как да им се потърси отговорност. Защото хората ми казват на улицата следното нещо: не живеем добре, имаме нужда от помощ, не може повече така да продължава. Не са съгласни. Политиката, или правителството превърна политиката в бизнес, в защитаване на интереси на три партии. Хората бяха тотално забравени. Днес възниква въпросът как да си върнем обратно държавата. Тя беше загубена. Това е. Това е основният въпрос.
Водещ: Понеже вие самите сте поставили това изискване - да не е подменян вота, защо тогава не искате в тази комбинация, която търсите за обединяване на десните гласове, БНД например? И те влязоха като депутати от НДСВ, направиха си Българска нова демокрация. Защо има друг аршин? Защо с Иван Костов може, с Лидия Шулева не може?
Мартин Димитров: Сега с БНД ситуацията е по-лоша и по-сложна. Първо, те са били част от сегашното управление, от това правителство, което е един от най-тежките примери през последните години, това правителство, което буквално върна България назад, което ни разруши, което ни открадна европейската перспектива. Те са били част от това управление. Дето се казва, утре НДСВ и те ще напуснат тройната коалиция и ще кажат: ама ние вече сме опозиция.
Водещ: Нали искат да ви подкрепят вота.
Мартин Димитров: Те от скоро НДСВ взеха така да играят и на опозиция.
Водещ: Нали искате вота да ви подкрепят?
Мартин Димитров: Ами, по отношение свалянето на кабинета тия хора могат да ни бъдат партньори - да, по отношение свалянето на кабинета - да, но по отношение бъдещо дясно управление, бъдещо управление, не ги виждам и нямат място там. Защото, вижте, в живота и в политиката трябва да има известен морал и това е тежкият проблем в България - изчезнаха правилата, изчезна морала. Всички си мислят, че всичко е позволено - всякакви сделчици, всякакво мишкуване, всякакви такива пазарлъци. Не може да продължава по този начин! Трябва да се върне моралът в политиката. Не може по този начин да продължава.
Водещ: Ако трябва на всяка цена да се премахне това управление, както вие искате, и да се действа на общи принципи в дясно, с ДСБ, и ако нямате колизия около миналото, около подмяната на вота, защо, какъв е смисълът да има две партии, защо не обедините гласовете, като направите един обединителен конгрес, забравите старото напрежение? В момента и вашият кабинет, този кабинет на „Раковски" 134, където е бил и където беше лидерът на ДСБ, защо са две партии тогава, кому са нужни тогава?
Мартин Димитров: Този въпрос не трябва да е към мене, господин Николаев, тъй като не аз съм разделял дясното пространство.
Водещ: Можете ли да го обедините, да се слеят двете партии?
Мартин Димитров: Цялото разделение на дясното пространство, пак ви казвам, беше грешка. Оттук нататък трябва всеки да поеме отговорност и да направи...
Водещ: Поправима ли е?
Мартин Димитров: ...всичко възможно за консолидация в дясно, защото хората казват следното нещо: направете всичко възможно да имаме друго управление, да излезем от тази тежка ситуация. Много хора в момента има опасност да останат без работа. Много малки предприятия има опасност да фалират и хората имат нужда от политици, които са отговорни и в тази тежка ситуация им подават ръка. Затова не ме питайте мен защо е разделено дясното, аз не съм участвал в това.
Водещ: Не, дали бихте го обединили, дали бихте направили обединителен конгрес и да има една партия.
Мартин Димитров: Всичко възможно ще направим, това е посоката. СДС върви към консолидация в дясното пространство. Сега, за обединителни конгреси е рано да се говори, но това е посоката.
Водещ: Но не го изключвате.
Мартин Димитров: В тази посока трябва да се работи, в тази посока трябва да се търсят решения.
Водещ: Т.е. е въпрос на време да направите нужното, ако това е цената, да слеете двете партии заради това, че...
Мартин Димитров: Дайте сега да не поставяме каруцата пред коня и да слагаме всички възможни бъдещи действия. Ще ви кажа следното нещо, ще ви дам пример. Гражданите бяха забравени от сегашното правителство. Вижте, и когато дори в опозиция една партия като Съюза на демократичните сили постоянно и аргументирано поставя въпроси, като намаляване цената на газа, парното, тока, идват и резултатите. Видяхте дори една комисия, която ние шеговито нарекохме комисия за повишаване на цените, вместо за регулиране на цените, каза, че ще намали цената на газа с 11.5%, или поне ще се обсъжда такова решение. Ето зад такива идеи трябва да застанат десните партии, трябва да защитават десните партии, защото това е смисълът от...
Водещ: Ако е нужно такова обединение, извинявайте, че пак се връщам на въпроса, защо са две партии тогава?
Мартин Димитров: Ама пак ви казвам, защо на мене ми задавате този въпрос.
Водещ: Защото имате възможност да предложите да има една.
Мартин Димитров: Имайте предвид, че аз съм човек, който твърдо и последователно работя за обединяване на дясното пространство, първо, като политики, защото вижте: първо трябва да покажем, че като парламентарна група, като депутати, като политики можем да работим заедно, можем да отстояваме едни и същи цели. Не може изведнъж нещо да се случи. Никога не става изведнъж в живота. Винаги трябва да бъдат извървени определени стъпки, определен път, но посоката е тази. И въпросът е следният: питайте не мен, а тези хора, които са правили други партии, защо са ги правили. Аз пак ви казвам, за мен това не е било правилно...
Водещ: Ами, господин Костов я направи.
Мартин Димитров: ...и сега е моментът, като отговорност към десните избиратели, да се направи всичко възможно за общи действия. Това искат от нас.
Водещ: Общи листи засега. Вратата е отворена. Ако иска господин Костов да се върне в СДС, бихте го приели като член на партията.
Мартин Димитров: Всички трябва да се връщат в СДС, които искат, разбира се.
Водещ: Бисеров и Цонев, те също бяха част от ръководството.
Мартин Димитров: Е, не, не, вижте, чакайте малко сега. Бисеров и Цонев, нали затова си говорихме за сегашното управление. Те са в центъра на тази каша в момента и двамата. За тях никакво връщане. На тия хора трябва да им се потърси отговорност за работата през последните години. Значи, вижте, ако ние като политици не потърсим на тия хора отговорност за всички разхищения, които направиха. Извинявайте, ама станахме вече детективи в СДС. Не можем да разберем 1 млрд. миналата година за какво са ги изхарчили още, а имайте предвид, че ние имаме много сериозни икономисти. Още не може да разберем за какво са ги изхарчили. На такова правителство само отговорност може да се търси, включително пред съда.
Водещ: Като става дума за общи действия, имате ли коментар - едно изказване има вчера на един от вашите заместник-председатели, Пламен Радонов, че СДС ще търси, и го е предложил това на вашия форум, общи действия с „Атака". Сериозно ли е това, или просто си го е казал като лично мнение?
Мартин Димитров: За „Атака" веднага ви казвам какви могат да бъдат общите действия. По отношение свалянето на кабинета всички опозиционни партии, включително „Атака", трябва да подкрепят вота на недоверие и тука ще ги търсим като партньор - по отношение свалянето на кабинета.
Водещ: За нещо друго?
Мартин Димитров: По отношение на граденето на нов кабинет и създаването на правителство трябва да работим с партии, с които споделяме общи принципи и до момента „Атака" не отговаря тези критерии.
Водещ: Господин Радонов защо го е казал това?
Мартин Димитров: Ами, вижте, всеки има право на мнение в Националния съвет. Има 120 души там, така че предложения всякакви може да има. Освен това по отношение общите действия и вота на недоверие „Атака" има място, по отношение свалянето на кабинета.
Водещ: Но дотам.
Мартин Димитров: Но иначе управление за да е успешно, се прави с партии, с които имаш общи принципи, имаш обща идеология, за да има и резултати накрая. Когато се събере един тюрлюгювеч като сегашния, какво хубаво да стане, какво хубаво да се случи? Ето, затова не трябва да се повтарят тия грешки от миналото. Затова СДС говори толкова упорито за формата Европейска народна партия, защото виждаме там общи ценности, или които дори да не са изградени изцяло, могат да бъдат изградени.
Водещ: Накрая един технически въпрос. Прави ми впечатление, че има напрежение и в общи линии ви саботират, откакто сте избран за председател, има висяща жалба и доколкото прочетох за всяко едно подписване от ваша страна, това е важно, каквото и да подписвате и с вашите бъдещи партньори, го правите с пълномощно от предишния председател Юруков. Как ще се реши този проблем? В съда е висящ и в момента трябва с това пълномощно да подписвате всяка една крачка.
Мартин Димитров: Вижте, аз не съм избран за счетоводител, а за председател на партията.
Водещ: Но вижте, че в съда това...
Мартин Димитров: Значи, една съдебна процедура може да бъде забавена по различни начини, но въпрос за легитимността няма. Ясно има припознато ново ръководство, избрано с огромно мнозинство от партията Съюз на демократичните сили. Така че нека не търсим под вола теле. Това е въпрос на време да се случи. А иначе в политиката винаги има напрежение, винаги има различни мнения, но едно мога да ви кажа. СДС през последните години никога не е бил толкова консолидиран, колкото в момента, и това е една от причините да качваме и електорално, да привличаме хора. Мога да ви кажа няколко важни неща. Много млади професионалисти дойдоха в СДС, много нови членове привлякохме, което означава, че вървим по правилния път.
Водещ: Добре. Благодаря ви много. Мартин Димитров в коментар по актуални въпроси, свързани с дясното обединение и с бъдещи опции - къде възможни, къде по-малко възможни. Благодаря ви за участието.
Мартин Димитров: И аз ви благодаря.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор