Йордан Бакалов: ПГ на ОДС настоява още преди февруарския доклад на ЕК министър-председателят да бъде изслушан в парламента

28.01.2009

 

Изказване на председателя на ПГ на ОДС Йордан Бакалов,
28.01.2009 г.

Уважаеми господин председател,
Госпожи и господа народни представители,

Девети ден южната граница на страната ни е блокирана. Стотици шофьори стоят там при бедствени условия. Товарите гният в камионите, на вътрешния пазар вече се появиха новини, че хранителни стоки поскъпват заради блокадата.
И нито тези българи, които са на границата, нито другите, които ще се наложи да плащат повече, няма на кого да разчитат.
Как иначе да си обясним факта, че едва вчера министърът на външните работи предупреди да не се пътува към гръцката граница. Трябваше да мине една седмица, за да потърси някой поне правата ни на суверенна държава.
Не се сети министър-председателят за това, дори когато се видя, че България може да бъде блокирана от протестиращи гръцки фермери.
Не се сети и когато стотици българи стоят от двете страни на границата, без храна, вода и елементарни условия, без надежда, че могат да разчитат някой да защити правата им.
Не се сеща правителството и за това, че подобна блокада може да се случи само на нашата граница, без тук да има каквато и да било насрещна реакция.

Кой от това правителство ще отговори защо другите граници на Гърция са отворени и трафикът е нормален. Кой ще отговори защо само България изпада в унизителното състояние на блокиран двор, в който политиката на управляващите е по-разрушителна и от бедствията.
Няма реакция на правителството и когато монополистът ЧЕЗ се подиграва с държавата и с хората. В коя нормална европейска страна една фирма може да си позволи да тормози милиони граждани и демонстративно да не зачита законите.
Това може да се случи, само ако тази страна е България, управлявана от БСП, ДПС и НДСВ.
За какво друго говори фактът, че от одобрени общо 2 милиарда евро България е усвоила само 22 милиона през 2008 година от фондовете на Европейския съюз.
За какво говори фактът, че въпреки доклада за корупцията във властта и десетките предупреждения от Брюксел, правителството продължава да назначава за усвояването на средствата висши чиновници в явен конфликт на интереси.
За какво говори фактът, че еврокомисарят по разширяването Оли Рен отново миналата седмица потвърди наличието на политическа намеса при управлението на еврофондовете в България.
Това са доказателства за абсолютната управленска, политическа и морална несъстоятелност на тройната коалиция и нейното правителство.
ПГ на ОДС настоява още преди февруарския доклад на Европейската комисия министър-председателят на България да бъде изслушан в парламента.
- Тук, пред народните представители, да каже какви действия е предприел за прозрачното усвояване на европейските фондове.
- Да отговори защо поне средствата, които не бяха спрени на България заради корумпираната власт, не могат да стигнат до българите.
- Защо една цяла държава, със стотици хиляди чиновници, може да усвои само толкова пари, колкото е бюджетът на една неголяма българска община.

ПГ на ОДС настоява премиерът да бъде изслушан и затова защо страната ни при неговото управление, вместо да използва в интерес на гражданите си средствата от европейските фондове, се превърна в донор на Европейския съюз, който плаща членската си карта в Съюза с парите на българските данъкоплатци.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор