18 партии подписаха Обществения договор за свободен и демократичен избор

22.01.2009

 

Общественият договор за провеждане на свободен и демократичен избор в България, предложен от девет граждански сдружения и подкрепен от още над 25 неправителствени организации, беше подписан от представители на 18 политически партии. От страна на СДС общественият договор бе подписан от Любен Петров, член на НИС на СДС


Гражданските организации са страна по договора като Гражданска коалиция за свободен и демократичен избор.
Учредители на Гражданската коалиция са асоциация "Прозрачност без граници", институт "Отворено общество" - София, Българско училище за политика, Европейски институт, "Зелени Балкани", Институт за пазарна икономика, Център за икономическо развитие, Център за либерални стратегии.
Договора днес подписаха Мая Манолова от БСП, Цветан Цветанов от ГЕРБ, Огнян Герджиков от НДСВ, Четин Казак от ДПС, Екатерина Михайлова от ДСБ, Николай Свинаров от БНД, Любен Петров от СДС, Петър Стоянович от коалиция Движение "Напред" /ВМРО, ЗНС, "Гергьовден"/, Йордан Нихризов - БСДП, Мария Капон - Единна народна партия, Анастасия Мозер - "Обединени земеделци", Николай Камов - политическо движение "Социалдемократи", Яне Янев - "Ред, законност и справедливост", Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи, Николай Иванов - Обединен блок на труда.
За осигуряването на честни, демократични и прозрачни избори за 41-во Народно събрание и за членове на Европейския парламент договорът предвижда политическите партии да въведат адекватни финансови санкции за организаторите на купуване на избирателни гласове, които имат възпиращ и превантивен ефект (на стойност между 150 000 - 200 000 лева), да се направят промени в изборното законодателство, предвиждащи преброяването на бюлетините да се извършва в регионални преброителни центрове (а не в секционните избирателни комисии).
Според договора трябва да се въведе законово задължение всички рекламни материали на участващите в изборите кандидати, политически партии и коалиции да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.
Предвижда се също въвеждане на вътрешнопартийни правила за нулева толерантност към купуването на гласове в предизборната кампания, институционализиране на Гражданската коалиция като орган на независимо наблюдение на предизборната кампания и на изборния процес, създаване на публичен регистър на дарителите на предизборни кампании, достъпен за граждански контрол в реално време.
Според договора всички дарения и разходи, свързани с предизборната кампания на стойност над две минимални месечни заплати, следва да се извършват по банков път, да се въведат санкции за политическите партии, коалициите, независимите кандидати и инициативните комитети, които не са представили в срок финансови отчети или отчетите им не са пълни, да се създаде специализиран орган с компетенции за извършване на фактическа проверка за съответствие на декларираните приходи и реално извършените разходи по предизборната кампания.
Сред ангажиментите на Гражданската коалиция за свободен и демократичен избор според документа са да осъществява гражданско наблюдение за изпълнение на поетите в обществения договор ангажименти и да информира българските и европейските граждани и институции за резултатите от наблюдението, да организира застъпническа кампания в полза на законодателни, организационни и административни промени с цел гарантиране свободата и законността на следващите парламентарни избори, както и да предоставя на компетентните институции необходимата експертиза.
Договорът влиза в сила от датата на подписването му. Подписалите договора парламентарно представени политически партии се задължават да осигурят необходимото технологично време за осъществяване на предвидените законодателни промени, се посочва в документа.
Представителите на БСП и ДПС изразиха несъгласие срещу създаването на регионални центрове за преброяването на гласовете, които според тях създават допълнителна опасност за фалшифициране на изборните резултати, както и срещу
институционализирането на Гражданската коалиция, тъй като всички неправителствени организации трябва да са равнопоставени.
Коалицията е отворена за всички граждански формации, посочи Огнян Минчев от инициаторите.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор