СДС настоява за анкетна комисия за липсващи резерви от горива

20.01.2009

 

СДС ще настоява за създаването на анкетна комисия, която да проследи защо липсват резерви от горива, които са задължителни за време на криза. Това каза на пресконференция след заседанието на Националния съвет на синята партия лидерът Мартин Димитров. Той обясни, че са събрани необходимите 48 подписа на народни представители и ще се настоява темата да бъде включена като точка от дневния ред на парламента за тази седмица. Критично важно е да се изясни ако ги няма резервите това дали е резултат от лошо управление или обикновена кражба, както и да се потърси отговорност от всички замесени управляващи и длъжностни лица, каза още Димитров. Синият лидер допълни, че от СДС ще настояват и за ревизия на „Булгаргаз", която да покаже дали има злоупотреби и изрази надежда това да се случи съвсем скоро.
От своя страна новоизбраният главен секретар на партията Иван Сотиров подчерта, че синята партия ще настоява да се изготви единна национална енергийна стратегия, включително да бъдат преразгледани всички договори с Русия по инфраструктурни и енергийни проекти. Той допълни, че това е необходимо, защото сегашното правителство води политика на едностранна обвързаност на България и поставянето й в зависимост от Русия.
Председателят на синята партия обяви пред журналистите, че на заседанието на Националния съвет е взето решение да се започне дебат в партията, който да завърши с допитване до членовете за тяхната позиция относно бъдещите действия на СДС на предстоящите избори за европейски и национален парламент. СДС категорично застава зад идеята двата избора да бъдат на една и съща дата, допълни той. Според него това е важно, както от гледна точка на активността на изборите, така и в условията на финансова криза, защото ще се спестят средства. Не виждаме необходимост хората да бъдат карани да гласуват два пъти и то през летния сезон. Това е план на БСП и ДПС, които разчитат на твърди ядра и на ниска избирателна активност, подчерта Димитров. Той призова всички демократично мислещи хода да подкрепят идеята изборите да са на една дата.
Отворихме дискусията в СДС и тя ще приключи към март. Най-важно за СДС е правенето на политика. Партньорите трябва да подкрепят политиката на партията, а финансирането на изборите минава на заден план, каза синият лидер. Димитров подчерта, че СДС не е водило коалиционни преговори с нито една партия до момента. Той обясни, че разговорите могат да бъдат по отношение на общи и конкретни политики. Димитров даде за пример как в парламента по отношение на протестите, на газовата криза десните сили са намерили сили за общи позиции. Лидерът на СДС обясни, че на заседанието на Националния съвет са обсъждани три принципа: добронамерен тон и конструктивизъм в дясно; силно СДС, което да е потенциално готово за самостоятелно явяване на следващите избори и разговори за общи действия, базирани на конкретни политики. В заключение той каза, че най-близки до синята партия са партиите от т.нар. формат „ЕНП+".

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор