Йордан Бакалов: Криза се нарича управлението на БСП. Наличието на коалиционни партньори развива кризата до степен на национална катастрофа

14.01.2009

 

ИЗКАЗВАНЕ
НА
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПГ на ОДС
ЙОРДАН БАКАЛОВ
14 януари 2009г.

Уважаеми господин председател,
Уважаеми колеги,
Имаме законодателно предложение. Към Конституцията на Република България да приемем още един основен закон. И той да се казва „Управление при кризи на БСП". С член първи и единствен: „Криза се нарича управлението на БСП. Наличието на коалиционни партньори развива кризата до степен на национална катастрофа".
Така никой в България, в Европейския съюз или където и да е по света няма да е изненадан, когато се окаже,
- че са изкрадени парите от европейските фондове,
- че един порой може да завлече цели населени места и на никой от властта да не му пука за това,
- че една магистрала е платена пет пъти, без да е построена.
Ако приемем такъв закон, никой няма да е изненадан и когато големият шлем се окаже голям срам. - Газ в тръбите няма, народът зъзне, министърът - подписал договора, се грее по бразилските плажове, а шефът му, облякъл жилетка, студува в неотопленото кино на „Позитано" 20, където основната му битка била за втори мандат.
Нямаше да има изненадани и от това, че премиерът и министърът знаят различни числа за наличното гориво в държавата, за цената на руския природен газ и за евентуална втора тръба, която би направила страната ни поне частично независима от Русия.
Уважаеми колеги,
ако това беше филм, щеше да е комедия, макар и на ужасите. И щеше да е смешно, но то е реалност. Защото при тази реакция на управляващата коалиция, ако газовата криза беше война, страната щеше да е обявила капитулация още на 6 януари.
Ако приемем закон за управление при кризи на БСП, поне всеки българин ще е предварително информиран, че когато тази политическа сила е на власт, всяка нова криза е добре дошла. Защото принуждава хората да оцеляват в новото бедствие и дава шанс на управляващите да укрият в нея отговорността си за предишната.
Няма да се връщам в началото на мандата на тройната коалиция. Има достатъчно доказателства и през последната година за това, че всеки нов скандал е все по-голям, но достатъчен, за да заглуши предишния.
При всяка криза виждаме, че България се управлява от Коалиция на изненаданите жертви. От правителство - заложник на чужди интереси, арестувано от бедствия и кризи, с вързани ръце от политическа неспособност. От премиер, който кара щастливо спрения от движението на историята трамвай . А царят и Доган дори не е ясно къде са.
Силно се надявам, макар да не вярвам, че е възможно, управляващите да си дадат сметка, че остават няколко месеца от мандата - време, което е изключително важно за България. И да спрат да ни занимават с това предупредила ли ги е Москва, или не.
Кризата е факт. И то не само тази с финансите и природния газ. Има криза в политиката и управлението.
Основната задача на едно правителство е да е предвиди доколко страната е изложена на риск, да вземе отдалече необходимите мерки да я застрахова за този риск и да направи живота на хората безопасен, доходен и приятен.
Вместо това - както винаги, когато БСП и партньори управляват, - в края на мандата им остава една банкрутирала държава, без никакво обезпечение и едни наплашени, обеднели и студуващи хора.
Поляризация и конфликти има вътре в управляващата коалиция и тя се предава на обществото и на функционирането на държавата. Глупава политика и фатални грешки оставиха България напълно неподготвена за противодействие на кризи.
Заради жертвената поза на управляващите и циничното незачитане на законите от властта, обществото започва да се отнася с неуважение към Европейския съюз, с омраза към партньорите на страната, с абсолютно недоверие към институциите и законовите рамки на държавността.
На вас, господа управляващи, ви трябват такива избиратели - наплашени, премръзнали, изпълнени със страх и омраза.
Говорилнята онзи ден за „действията, НЕпредприети от правителството", показаха за пореден път, че не само нямате стратегия за развитието на страната, но нямате и защитна стратегия. Използвате всяка криза, за да наложите нежелана и вредна за България политика.
Краденето на пари и загубата на доверие - са двете неща, които тройната коалиция прави най-добре. Но се намирате във фактическа невъзможност, да вземете решение, по който и да било проблем в държавата.
Карате всеки българин да се чувства глупав, а плановете и мечтите му за компрометирани.
Загубихте толкова много време и пари на България, че ако бяхте кандидат за кредит, нито една нормална банка нямаше да ви отпусне и една стотинка.
Нямате не само план Б, но и план А нямате.
Затова ви предлагам: Паркирайте правителството си при трамвая на Станишев и си останете в черно-белия архивен филм, в който вкарахте народа. Гледайте си го сами - на студено, в киното на Позитано 20.
Дотогава ви предлагам за краткото време до края на тази парламентарна сесия да спрете да се правите на жертви и заложници, а да приемете реален план за защита на трудовия пазар, на националната сигурност, на образованието и здравеопазването. Да спрете да препятствате малкия и средния бизнес, а да го допуснете до все още неспрените европейски фондове.
А тук - в Народното събрание, да гласуваме политическите закони, които ще позволят на България да проведе открити и честни избори за български и европейски парламент. Избори по правилата на демокрацията, а не по сметките на тройната коалиция. Тях ги видяхме колко струват. Уважаеми господа управляваща коалиция, времето Ви изтече!

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор