Мартин Димитров е новият председател на СДС

22.12.2008

 

Мартин Димитров бе избран за председател на СДС на първите преки вътрешнопартийни избори, обяви на пресконференция в централата на СДС председателят на Комисията по вътрешнопартийни избори г-н Владимир Кисьов.

На пресконференцията присъстваха Мартин Димитров, Румен Христов и досегашният председател на СДС Пламен Юруков, който пожела успех на новия председател.Според Владимир Кисьов на втория тур избирателната активност е била още по-висока в сравнение с първия,а именно 76, 4%. За Мартин Димитров гласувалите на втория тур са 4605, а за Румен Христов 2957 от членовете на СДС.

Пламен Юруков: Добър ден на всички. Първо искам да благодаря на всички членове на СДС за високата избирателна активност, знаете, че на двата тура гласуваха около 75%. Да благодаря на комисията за вътрешнопартийни избори в лицето на нейния председател г-н Кисьов за добрата организация и затова, че тези избори се превърнаха в истински празник за СДС. Всичко от организационна гледна точка протече нормално, без излишно напрежение и резултатът е един приповдигнат дух, една мобилизация на СДС.
Спомняте се преди почти една година аз заявих, че трябва да се направят две основни неща, за да може СДС да оцелее като самостоятелно съществуваща партия.
Първо, беше промяна на структурата, което минава през промяна на устава, т.е. СДС наистина да стане демократична партия. Ние сменихме устава и проведохме първите преки избори за ръководство. Това обаче е първата стъпка, оттук нататък самото управление на партията, начина на взимане на решения, изборите на по-долните нива трябва да бъдат продължение на доброто начало, което поставихме. Когато се заговори за пряк избор на председател се постави въпроса дали по този начин не се концентрира прекалено много власт в този, който бъде избран мажоритарно. Отговорът ми и тогава и сега е един и същ - прекият избор означава повече отговорност, в случая отговорност към всеки член на партията. На тези два изборни тура, ние не избрахме главен секретар, а избрахме председател, който да ръководи една наистина демократична политическа организация. Аз съм радостен и от това, че в лицето на Мартин Димитров, който положи много усилия по изработването на новата платформа на СДС, се вижда едно продължение на това, което през последните 8-9 месеца правихме заедно.
Другото добро нещо, което се случи е, че лицата на СДС се увеличиха с още едно, имам предвид г-н Румен Христов, който някои ваши колеги нарекоха новия син лъв. По този начин ветрилото на представителност на публично-популярни лица на СДС се увеличава.
Затова отново ще благодаря на всички, на двамата кандидати, които проведоха толерантна кампания. Пожелавам успех на новия председател и на новото ръководство на СДС да поведат успешно партията към изборите за европарламент и избори за 41-Народно събрание.
Казвал съм не веднъж - България има нужда от едно ново управление, едно добро управление. Положителната практика, която наложихме в СДС с тези преки избори - избраните да бъдат отговорни пред членовете на партията ни искаме да пренесем и в държавата и чрез промяна на избирателната система народните представители , които са избрани да бъдат отговорни пред гражданите, а не пред партийната централа, която реди листите. Успех, Мартине, ние сме в СДС и ще работим с още повече усилия и енергия за бъдещето на промяната, за бъдещето на дясноцентристките ценности.
Владимир Кисьов, председател на НИКВИ: Първо, искам да поздравя двамата участници в надпреварата за нормалното и човешко поведение. Само седесари могат да се държат по този начин по време на предизборна кампания. Лично за мен беше малка изненада, че на балотажа избирателната активност беше с една десета по-висока. На първия тур имахме 75,3% избирателна активност, а на втория тур - 76,3%. Във всички общини изборния ден започна навреме и ще повторя, че тази активност силно ме радва, защото така се доказа, че това, което се говори за СДС не винаги е вярно. СДС е живо и всеки един член иска да участва във вземането на решенията. Има примери за една община, в която не дадохме право на една секция да се проведат изборите, защото си гласуваха със собствени ксерокопирани бюлетини, което показва, че тези хора искат да са част от този процес. Това е урок за нас, за в бъдеще по от рано да се вземат всички мерки, за да не остане разочарован човек, че не е могъл да бъде част от тази надпревара. Искам да поздравя лично и Мартин Димитров за избирането му за председател на СДС. Официално резултатите и решението на комисията ще бъдат оповестени утре на официалния сайт на партията след като пристигнат всички оригинални протоколи. До момента са пристигнали 80% от протоколите, а 20% са пристигнали копия по електронен път, като досега не е имало разминаване между оригиналите и копията.
Искам да обобщя, като кажа, че разликата в гласовете, дадени за Мартин Димитров и Румен Христов е 1 597. Двамата са получили различна подкрепа в различните области, като Мартин Димитров е получил по-голяма подкрепа в големите градове в това число и София, от където обикновено идва най-голямата абсолютна сума като подкрепа за СДС, поради това, че е най-голямата организация. От всичките 217 секции само в една не се е излязло да се гласува - Макреш, Видинско. В заключение от 9 918 по избирателни списъци са гласували 7 581, 7 579 са действителните бюлетини, 21 са недействителните бюлетини. От действителните бюлетини 2 977 са гласували за Румен Христов и 4 581 за Мартин Димитров.
Мартин Димитров, новоизбрания председател на СДС : Добър ден и от мен. Искам да благодаря на медиите за проявения интерес към вътрешнопартийните ни избори. Вие направихте тази кампания прозрачна и привлякохте интереса на хората, за което сме ви благодарни. Искам да благодаря и на комисията. Ако комисията за провеждане на вътрешнопартийни избори на СДС се занимаваше с българската администрация, нямаше да се загубят половин милиарда лв. европейски фондове, просто защото има ред и дисциплина. Това показва и капацитета на СДС, имаме хора, които знаят как се върши работа. Затова и провеждането на тези избори се оказа една много успешна инициатива. Понеже г-н Кисьов спомена как е гласувано в отделните региони, оттук нататък аз приемам, че всички са гласували за мен. Няма да ги деля на тези гласували за мен и за другите кандидати.
Много е важна консолидацията в нашата партия, подавам ръка на всички и ще работя за създаването на силен екип и силна общност вътре в СДС. Започваме стъпки към промяната, знам че нямам комфорта на 100-те дни, които обикновено се получават, когато хората са избрани. Трудната ситуация в страната налага приемането на бързи мерки и силен старт през 2009г. Ние наистина нямаме никакво време за губене.
От януари месец започваме срещи с различни съсловия, както многократно чухте в моята кампания, най - активните хора в България - средната класа, не са политически представени. СДС отива да ги чуе и да работи за тях. Това са лекари, учители, малък и среден бизнес, свободни професии и др. Знаете, че в момента има протести на фермерите, хората протестират, защото не получават това, което им е обещано. Това, което е записано като договореност с Европейския съюз, просто защото някой не си е свършил работата. Оттук нататък СДС ще защитава интересите и правата на тези хора.
Искам да благодаря на председателя на нашата парламентарна група, г-н Йордан Бакалов, който още преди месеци започна тази политика в СДС - на конкретните, прагматични решения в полза на активните хора. Такава партия в България няма. Тези хора не гласуват, защото нямат своето политическо представителство. Това представителство ще бъде Съюза на демократичните сили, ние ще помагаме и ще решаваме проблемите на тези хора. Именно поради това, ще видите, как подкрепата за нашата партия ще нараства оттук нататък. Пътят е единствено нагоре и надясно.
През януари ще започнем и син референдум - ще питаме по конкретни политики всички наши членове и симпатизанти, те ще могат да участват. Практиката на преки избори, на участие, на вслушване в гласа на хората в СДС ще продължи и ще бъде задълбочена. Тяхното мнение ще се чува по различни политики, като каналите за това ще бъдат разнообразни. Не случайно в моя екип голяма част от хората са специалисти по комуникации по Интернет. Това ние наричаме син референдум. Когато хората усетят, че техния глас е чут, че те участват, това ще отвори пътя много хора да подкрепят СДС.
Говорейки за коалиции, ни ще искаме да се спазва принципа на конкуренцията, всеки да си спечели мястото в избори. Знаете, че това е записано и в нашия устав. Депутатите от СДС ще бъдат определяни чрез гласуване. Хората трябва да подреждат листите, а не апаратчиците. Това ще върне доверието към СДС, ще накара хората да бъдат активни, да участват и да знаят, че техния глас има значение, че те решават кой да бъде техния депутат и той носи отговорност пред тях. И ако те не са доволни от него следващия път той няма да е депутат или общински съветник. Тази пряка отговорност за нас е ключова и тя ще бъде в основна част от моите действия. Няма да позволя на нито една друга партия да се меси в работата на СДС. Това е моята категорична позиция, защото имаше много спекулации по този въпрос. Ние ще взимаме екипно решенията си, ще се вслушвам в Националния изпълнителен съвет, разбира се Националният съвет е органа, който взима окончателните решения, но нито една друга партия въобще да не си мисли, че има лостове за влияние в СДС.
Очаквайте СДС да бъде приятната изненада на 2009г. Партията, която ще събуди хората, ще им подаде ръка. Партията, която ще спечели симпатиите на десните избиратели през 2009г. Партията, която ще бъде в основата на следващото дясно правителство.
Румен Христов, кандидат за председател на СДС: Използвам случая да благодаря на всички, които гласуваха на тези избори. Разбира се да благодаря и на тези, които гласуваха за мен. Поздравявам г-н Мартин Димитров за избирането му за председател на Съюза на демократичните сили и както не веднъж заявих аз признавам изборните резултати. Неведнъж съм казвал, че за мен СДС е кауза и в тази връзка аз ще работя за неговата консолидация. Ще работя за връщането на неопетнените хора, които по една или друга причина не са с нас. Ще работя да привлечем за членове на СДС млади хора и жени, защото дамската част не е много добре представена при нас. Няма да допусна с влиянието и хората, които ме подкрепиха да има каквато и да е външна намеса в Съюза на демократичните сили. Също така ще отстоявам моята теза, която беше подкрепена от около 3 000 души в страната, за съвместно явяване на предстоящите избори с други партии от автентичната десница, защото много искам Съюза на демократичните сили заедно с представители на автентичната десница да бъдем непреодолим фактор при формиране на следващото правителство. Смятам, че това, което беше направено през този месец е добре за Съюза на демократичните сили. Видяхме воля за победа в очите на нашите хора и това трябва да продължи. Благодаря за вниманието и още веднъж успех на господин Мартин Димитров.
Въпрос: Следващите избори, според мен, ще зависят в голяма степен от хората, които не са гласували досега, какво е вашето послание към тях? И втори въпрос имате ли някаква идея за търсене на отговорност от коментираните членове на сегашното правителство?
Мартин Димитров: Г-н Кожухаров, освен, че е журналист на свободна практика е и автор на доста книги за корупционните практики в България. Посланието към тези хора може да бъде само едно и то е - СДС започва на чисто. В ръководството на СДС няма хора, които да бъдат обвързани по някакъв начин със съмнителни лица, сделки т.н. Тази промяна на чисто е основното търсене и искане на хората, което предизвика и резултата на тези избори. Смятам, че тази позиция на чисто е напълно различна от тройната коалиция, управляваща България, която ни забърка в какви ли не проблеми и скандали. Смятам, че с това можем да върнем обратно хората към политиката.
Относно вторият ви въпрос, СДС ще престане да се занимава със себе си, както беше през последните, не искам да говоря за периоди, но имаше такива ситуации. Ние ще се отнесем и ще се занимаем изключително с проблемите на хората. Уверявам ви, че от такава партия, и вие имате нужда, и вашите колеги, и България има нужда, защото такава партия няма. Няма партия, която прагматично да помага да решава проблемите на активните хора. Когато ние го покажем и се видят резултатите, види се мотивацията и се види искреното сърце това да се свърши, аз смятам, че подкрепата за СДС ще бъде много сериозна.
Въпрос: Ще се коалирате ли с някоя друга политическа партия в дясно за следващите избори?
Мартин Димитров: Това е любимият ми въпрос. Между другото, ако сте чели „Фауст" на Гьоте, там пише следното „всеки следващ въпрос има просто решение и то е грешно". Така стоят засега и нещата с коалициите. Ще работя за силно СДС, за партия, която ако реши да се яви самостоятелно на европейските и на парламентарните избори. Вече на Национален съвет, заедно с колегите, ще решим какво да правим и какво окончателно решение да вземем за явяване на следващите избори. В момента ще бъде много прибързано да се направи подобен ход, но важното е следното - моята задача и затова хората са ми гласували доверие е СДС да бъде силно и да може да се яви самостоятелно, ако Националния съвет реши. Затова ще работя аз и екипа, който ще направим и който ще бъде много сериозен.
Въпрос: В момента, в който Иван Сотиров декларира подкрепа за вас, той поиска категоричната Ви оценка за бившите седесари, които отново идват в ПГ на ОДС , имам предвид господин Софиянски и има ли място за обединение на СДС с ДСБ?
Никога не съм крил, че с Иван Сотиров работим заедно, но не сме близки приятели. Също така никога не съм крил моята позиция по този въпрос, именно разцеплението на десницата беше тежка политическа грешка. Но също така, моето различие с Иван е, че аз не смятам, че голяма част от времето на СДС трябва да бъде посвещавано на този въпрос. След даването на оценка, ние трябва да дадем проект на хората за бъдещето, защото те имат реални проблеми. СДС трябва да има ясна и категорична позиция и ние трябва да помогнем на хората. Смятам, че моя добър приятел Иван Сотиров ще ме подкрепи в това усилие.

 

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор