Румен Христов: Обещавам да бъда деен президент, защитаващ интересите на българските граждани

03.09.2011
Румен Христов, кандидат за президент на десницата: Добър ден на всички. Преди 20 години стотици хиляди българи излязоха на улиците, заляха площадите и поискаха промяна. Излязоха тези, на които им беше писнало от комунизма, излязоха тези, които повече не искаха да живеят в тези тежки времена. Постигнахме много, получихме тяхната подкрепа, започнахме промени и благодарение на тези промени днес страната ни е член на НАТО, на Европейския съюз и на всички международни организации. Това наложи осъществяването на много тежки реформи. Благодарение на реформите, които бяха осъществени от управлението на десницата и 1991 и 1992г. и 1997-2001г. се случи всичко това, на което сме свидетели днес в България. Тези реформи, обаче, бяха много непопулярни и ние бяхме наказани от нашите избиратели. Ние платихме най-тежката цена на прехода - ние вече десет години сме в опозиция, защото свършихме важните неща, които стояха пред България.
 
Днес България отново има нужда от реформатори, България има нужда от реформи и промени. Тези промени могат да бъдат осъществени от представителите на автентичната десница и на демократите.
 
Какво постигнахме - освен приемането ни в НАТО и ЕС, свободата, демокрацията, възможността да пътуваме, падането на визите, ние не можахме да осъществим един достоен живот за българите. Днес българите живеят зле, ние сме на последно място по доходи. Хората не се чувстват достойни членове на Европейския съюз, а младите хора напускат България ежедневно.
 
Промяната започва от изборите, които предстоят тази есен, както местни, така и за държавен глава, те са много важни. Аз смятам, че ролята на държавния глава през следващите години е изключително важна и според мен, той трябва да бъде представител на десницата, защото човек със самочувствие, човек - реформатор, човек, който има желание за провеждане на реформи може да бъде човекът, който ще представлява България с достойнство. Аз имам самочувствието на европеец, най - малко, защото съм представител на средноевропейска държава по население. Най-малко, защото България се намира на важен кръстопът и от геостратегическа гледна точка е изключително важно. Най-малкото, защото България скоро ще стане външна граница за Шенген и от тази гледна точка е много важна за Европейския съюз и не на последно място ние сме 1300 годишна държава.
Аз искам българските управници, българските държавни мъже и дами да се държат достойно в ЕС. Аз искам българския държавен глава и останалите представители на властта, когато се налага да казват не, защото има теми, по които България има различни позиции, каквато например беше позицията относно Пакта „Евро +". Много ми се иска през мандата, който предстои да отделя част от времето си и смятам да го направя за подобряване на икономическата среда за развитие на малкия и средния бизнес и повишаване благосъстоянието на българските граждани. Да, държавата не осигурява работни места, това всички го знаем, но държавата може да подпомага по всякакъв начин за създаване на условия за развитие на икономиката, която в момента липсва, а оттам и за разкриване на нови работни места. Свидетел съм по време на моите обиколки, които осъществявам, вече съм бил в повече от 150 общини и близо 160-170 населени места, че българите наистина живеят много зле. Основните проблеми, които се очертават навсякъде са: висока безработица, ниски доходи и пенсии, битова престъпност и високите цени, налагани от монополите.
 
Политиката, която ще водя, ако стана държавен глава на Р България - заявявам, че тя ще бъде пробългарска. Политиката няма да бъде нито проевропейска, нито проруска, нито проамериканска - тя ще бъде пробългарска. Тя ще бъде достойна, защото както ви казах преди малко, аз живея със самочувствието на достоен европеец.
 
Тези хора, за които стана дума в началото днес живеят най-зле. Като че ли промените, които постигнахме се сведоха освен до покриване на политическите критерии, наложени ни от запада, до трансформацията на комунистите в капиталисти. Хората- демократи, които поискаха промените днес наистина живеят най-зле. Ние сме техни длъжници, те заслужават реванш в добрия смисъл на думата и ние ще им го дадем.
 
Водени от всичките тези идеи, от необходимостта за промяна на България - ние успяхме да постигнем най-широкото дясно обединение от 1997г. насам и аз благодаря на всички колеги, които са застанали зад мен, затова, че подкрепиха моята кандидатура.
 
Обещавам да не ги разочаровам! Обещавам да не разочаровам българските демократи и българските десни избиратели! Обещавам да бъда деен президент, президент, който ще защитава интересите на всички български граждани.
 
Мартин Димитров, председател на Съюза на демократичните сили: Добър ден и от мен. Надявам се и ние всички очакваме, че от днес започва промяната в България. Нужда от промяна има. Все повече се отдалечаваме от това, което начерта като посока на развитие СДС в началото на 90-те години. Все повече се отдалечаваме от тези ценности, за които се борихме през всичките тези години. България се превръща в полицейска държава и много хора се правят, че не го забелязват. И ако сега не дадем решителен отпор на тази тенденция нещата ще отиват от зле към по-зле. Ще дойде момент, когато на подобни пресконференции, на които няма да има толкова много журналисти, защото някой ги е спрял. Ще дойде момент, когато много кметове няма да могат да се явят на избори, защото някой ги е спрял. Ще дойде момент, когато хората няма да могат да протестират свободно, защото някой ги е спрял. Ще дойде момент, когато ще се строят атомни централи, които не са необходими, защото няма да има кой да спре тези хора. Нуждата от промяна е спешна и аз съм убеден, че кандидатурата на Румен Христов, широката дясна коалиция, която направихме е начинът да постигнем тази промяна. Но не се лъжете. Тя ни е необходима сега. Тази битка не трябва да бъде подценявана и пропускана. Тази промяна ни е необходима сега и на терена има само един истински десен кандидат за президент - Румен Христов.
 
Аз благодаря на хората от СДС, които отказаха да бъдат кандидати на ГЕРБ, защото се правеше опит за такава подмяна. Благодарение на техния отказ има само един истински десен демократ на терена и аз съм убеден в неговата победа.
 
Петя Ставрева, председател на Обединени земеделци: Здравейте. Идва време за много важен избор. На 23 октомври българските граждани ще могат да направят избор между статуквото и промяната в президентската институция. Избор между демократичната алтернатива и деградацията на ценностите и политическия морал. Познавам г-н Румен Христов като принципен и последователен политик, който през годините остана лоялен на демократичната кауза. Той може да превърне президентската институция в реален фактор на българския политически живот. На 23 октомври приканвам земеделците, демократите да излязат и да направят разумния избор като гласуват за кандидата за президент на Р България на обединената десница и на обединените земеделци - г-н Румен Христов. Успех!
 
Жаклин Толева, председател на ПП „Български демократически форум": Уважаеми дами и господа, ПП „Български демократиченски форум" е респектирана от възможността да сътрудничи за единение на десницата. Единственият начин в политиката да си върнеш загубеното е взаимодействието с всички, които го искат. Затова и ние сме се стремили към политически партньорства, които водят до последствия, надхвърлящи рамките на едни конкретни избори. Такова е политическото ни партньорство със Съюза на демократичните сили и с останалите партии в дясното пространство, защото нашите ценности са общи и нашата цел е една - да овластим реалната десница като опонент и срещу метаморфозирала бивша БКП и срещу популизма и ако щете и срещу политическия нихилизъм. Това е едната причина, за да се присъединим към тази коалиция, а другата безспорно е преценката на личността на г-н Румен Христов - личност, която показа, че е надскочила социалната си и политическа принадлежност и има визията на държавник, който да доведе България до национално мощна, социално справедлива и просперираща страна. Успех, г-н Христов!
 
Иво Цанев, председател на Координационния съвет на Общността на демократичните сили: Добър ден на всички. Взимам думата като представител на Общността на демократичните сили, като човек, който в лично качество е работил за една силна десница, която управляваше България в периода 1997-2001г., като човек, който изстрада разцеплението на десницата и като човек, който в момента работи за създаването на една обединена, нова, голяма десница и затова ще ми простите, ако малко се вълнувам. Още със своето учредяване, ние от ОДС си поставихме две основни цели: първата, да направим всичко възможно десницата в България да бъде обединена и единна. Втората е да продължат реформите в нашата страна, които за съжаление спряха през 2001г. Реформи, от които всички ние имаме нужда като български граждани. Реформи, които, ако бяха продължили в периода 2001-2011г. щяхме да сме забравили средни заплати от 300-400 лв., пенсии от 150 лв. и щяхме да сме забравили тези неща, които в момента се случват в нашата абсурдна държава и да градим неща, които трябваше да се случат още в началото на нашите демократични промени. Това е и основния проблем в момента в нашето общество - липсата на реформи. Ние заставаме с открити сърца и открита визия пред вас, за да кажем едно - време е реформите да продължат. Време е представителите на реформаторското мнозинство на десните и центристките партии, които не са управлявали България от десет години да продължат тези реформи, за да дадем възможност на българския гражданин да остане да живее в България. Да дадем възможност на нашите деца да имат реализация в България, за да дадем възможност на нашите родители спокойно да изживеят своите старини. Затова днешния ден за нас е изключително ценен, важен и стратегически от гледна точка на бъдещата обединена нова десница. За всички нас тук, благодарение на председателите на партии, които всички вие познавате, благодарение на г-н Румен Христов, които се оказа обединяващото звено на тази нова обединена десница през следващите седмици и месеци ще се опитаме да ви покажем, че имаме възможност да продължим реформите и предоставяме програма за развитие на България, която да не бъде в рамките на един мандат, а програма за десетилетия напред. Днешният ден за нас е съдбовен за нашето общество. Съдбовен за всички нас и нека да си пожелаем успех. Убеден съм, че обединената десница ще бъде силна.
 
Захари Петров, председател на РДП: Добър ден и от мен. Радикал-демократическата партия участва в номинацията на г-н Румен Христов, участва в предварителните избори и ще го подкрепим в дългия му път към президентството, не само с разум, но и със сърце. Благодаря ви!


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор