Мартин Димитров: Възприемам и като моя лична мисия систематично, бавно, трудно да обединявам дясното пространство

30.08.2011
Водеща: Казваме добро утро на нашия следващ гост, това е лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров. Добро утро, г-н Димитров.

Мартин Димитров: Добро утро.

Водещ: Здравейте, г-н Димитров.

Водеща: С изборите да започнем. Това. . . като че ли тази тема ще се сгорещява и сгорещява през следващите няколко седмици. Каква цена платихте лично вие и СДС, за да го има. . . за да я има. . . за да го има формата "Синята коалиция" на местните избори в столицата?

М. Димитров: Когато има една коалиция, винаги се правят компромиси. И двете страни трябва да направят крачка в дадена посока, за да се случи една коалиция. Ние постъпихме по правилния начин. СДС запази необходимите позиции, имаме силен кандидат за кмет, Прошко Прошков, със сериозни шансове да спечели и да бъде следващият кмет на София.

Водеща: И все пак отново имаше от страна ДСБ, които. . . като че ли в тази ситуация по-хард подходиха. Имаше ултиматуми, имаше заплахи - ние самостоятелно ще се регистрираме. Как ви влияе всичко това?

Водещ: Направо заплахи си стана, да.

М. Димитров: Пак ви казвам, в една коалиция винаги всеки има претенции. Има подобен, за съжаление, и подобни разговори, но ние знаем как да решаваме такива въпроси и сме доста успешни в постигането на добри резултати от такива преговори.

Водещ: Сега, като се постигнаха резултатите, да разбираме, че не се чувствате, по израза, мисля, на Борис Марков, шефа на предизборния ви щаб, като хора, които са подали ръка, ама са искали да им я изядат до лакътя, нали така каза той?

М. Димитров: Ние затова знаем как да я подадем и кога да я подадем, за да не ни я изядат до лакътя. Но за сметка на това, може би си спомняте, след вота на недоверие Цветан Цветанов каза - ще видите какво ще ви се случи, и го каза пред парламента, на местните избори. И аз допреди 2-3 дни не знаех какво означава това, а сега взех да разбирам. На много места в страната, където СДС има кметове от 12 години, зад които сега стоят широки десни коалиции, които ще спечелят, независимо от всички щуротии и безобразия, които се опитва да прави ГЕРБ, започнаха да пречат на регистрацията на нашите кандидати. Това се вижда в Монтана, вижда се в Плевен, вижда се в други градове, като местните общински избирателни комисии, доминирани от ГЕРБ и от "Атака", буквално спряха да спазват закона.

Водеща: Как така?

М. Димитров: Много просто, много просто. Има една и съща жалба в различни общини в страната и на повечето места. . . примерно в Белослав жалбата се решава по следния начин - една партия има претенции едно съкращение да го няма, маха се съкращението и се пуска коалицията да ходи на избори. В Монтана обаче, където има същия проблем, това се превръща в причина цялата коалиция в момента да се спре и да има една ситуация, която ще видим накъде ще отиде. Но явно това е имал предвид Цветан Цветанов, като ми каза след вота на недоверие - ще видите какво ще стане. Той затова е и станал председател на щаба. Само че така е постъпвал Сталин, така е постъпвал Тодор Живков, така са постъпвали комунистите. Не бяха ли, ГЕРБ не бяха ли. . .

Водещ: Какъв паралел. . .

М. Димитров: . . . ама ГЕРБ не бяха ли демократи, не претендираха ли, че са демократи? И друго нещо ще ви дам пример. Пусната е жалба към общинската избирателна комисия в Монтана, която ако е била разгледана както е по закон, така пише в закона, проблемът отпада веднага. И знаете ли те какво са направили? Ами, не са я разгледали въобще, въобще не са я разгледали. И аз съм убеден, че това е станало със знанието на Цветан Цветанов, на други хора ГЕРБ. Тоест те са тръгнали да търсят служебна победа на местните избори по безобразен комунистически начин. И това искам да го чуят всички български граждани.

Водеща: Това са тежки думи, тежки сравнения и тежки обвинения.

М. Димитров: Тежки думи на правилното място.

Водеща: Предполагам, че имате доказателства за всяка дума, която изнасяте в националния ефир?

М. Димитров: Разбира се, за всяка дума имам доказателство. Възмутен съм и съм бесен. И призовавам персонално премиера Борисов да се обади на всички негови назначени хора в общинските избирателни комисии и да им каже следното много просто нещо - да не мерят с двоен аршин, а навсякъде да прилагат едни и същи практики, едни и същи практики, да спазват закона. Нищо друго не искам от тях, освен да започнат да спазват закона, както. . . законът трябва да се спазва. И ще ви дам още един пример, който ме възмущава. Някакви хора се събрали в Плевен и си направили коалиция "За Зеленогорски". . .

Водещ: И днешните вестници пишат за това.

М. Димитров: . . . без неговото съгласие. И общинската избирателна комисия в Плевен, доминирана от ГЕРБ и от "Атака", взели, че регистрирали за изборите тази коалиция. Е как може такова нещо? Тоест, ако ние в София сега предложим и създадем коалиция "За Бойко Борисов", без неговото съгласие, защото една такава коалиция би взимала директно гласове от ГЕРБ, щяха ли да я регистрират ГЕРБ и "Атака"? Според вас спазват ли правилата?

Водеща: Ако законът го позволява, вероятно отговорът е да.

М. Димитров: Ама законът казва следното нещо. . . има логика на закона, има дух на закона и буква на закона. Но духът на закона е следното, че очевидно това се прави, за да се крадат гласове от други хора. Затова и аз призовавам нашият изключително успешен кмет Найден Зеленогорски да си потърси правата по съдебен път, ако трябва в Страсбург. Но най-лошото е следното, най-лошото е. . . трябваше да има честни избори, да има една честна битка. Толкова ли ги е страх ГЕРБ от нас, че не искат да регистрират нашите коалиции на местните избори, толкова ли ги е страх? И го призовавам персонално премиера, търсих го, вчера му беше изключен телефонът, днес пак ще му се обадя, да бъде мъж и да излезем на избори и нека да видим кой как ще се представи. Какви са тези методи? Ами, БСП, си спомняте, това са прийоми на комунистите - да пречат на едни коалиции да се регистрират. Това са техни типични прийоми. ГЕРБ така ли ще се държат на тези избори?

Водеща: Знаете ли обаче, има и една друга логика, която би заработила в част от хората, които в момента ви гледат или ви слушат, и си казват - г-н Димитров говори така, защото знае, че няма да постигне бог знае какви добри избори, на местните и на президентските избори. . .

Водещ: Резултати, да.

Водеща: . . . и си търси оправдания, видите ли, не му регистрирали коалициите.

М. Димитров: Ето, за да. . .

Водеща: Сега за местните избори. . .

М. Димитров: Много хубаво зададохте въпроса. И за да няма никакви оправдания, хайде сега да се регистрират всички тези коалиции и тогава никой няма право на оправдания. Само че, говоря ви за Плевен и Монтана, където ние имаме кметове от 12 години, мислите ли, че някой от ГЕРБ или от БСП може да ни победи? Не. Ние ще победим, независимо от това какво ще правят тези хора. Само че не се прави така, има правила в политиката. И този, който се нарича демократ, не може да мери с един аршин в Белослав, както ви обясних, проблемът веднага отпада и се решава, и с друг аршин в Монтана. Не може да се постъпва по този начин.

Водеща: Сега само да припомня, че подобни упреци към общинските избирателни комисии преди около десетина дни отправи и Лютви Местан, заместник-председателят на парламентарната група на Движението за права и свободи. Но там в общинските избирателни комисии той виждаше друго съглашателство - между ГЕРБ, "Атака" и БСП. Доколкото разбирам, вие виждате съглашателство между ГЕРБ и "Атака".

М. Димитров: Специално за местата, за които говоря аз, виждам ГЕРБ и "Атака", но не се и съмнявам, че БСП ще им харесат подобни практики, те са. . . исторически са правили такива неща и веднага ще се включат. Така че съмнения в тази посока нямам, но за момента виждам това. Казвам ви това, което виждам. И много хубаво го казахте. За да няма съмнения и за да няма оправдания за тези избори, нека всички да се регистрират. И ще ви напомня една история. Когато Бойко Борисов беше избран за кмет на София за първи път, той не беше напуснал необходимите фирми веднага след това, за да изпълни закона. Имаше жалба от страна на представител на "Синята коалиция", която жалба, ако не беше оттеглена, можеше да доведе до много тежки последствия. Но ние я оттеглихме знаете ли защо? Колега от ДСБ я оттегли. Оттеглихме я, защото този човек са го избрали хората и трябва да бъде победен не с такива средства, а трябва да бъде победен с политическа битка на истински избори. Така постъпват, г-жо Марчева, така постъпват демократите.

Водеща: Г-н Димитров, правите сделка през телевизионния екран според мен.

М. Димитров: Не, не, казвам как се държат демократите.

Водеща: Видите ли, ние тогава оттеглихме нашата молба, бъдете добри, колеги от ГЕРБ, да. . .

М. Димитров: Не, казвам следното нещо.

Водеща: . . . си свършите работата.

М. Димитров: Не ме разбрахте, сега ще го повторя, за да няма никакви недоразумения. Демократите не правят нечестни административни спънки на избори. Не се правят такива неща. Не се пречи по административен начин. Отива се на избори, нека по-добрият спечели. Това е мъжката позиция, така се прави. Всичко друго е нечестно. Това ви казвам аз.

Водеща: Добре, разбрахме ви, ще търсим, разбира се, позицията на ГЕРБ и на Централната избирателна комисия. . .

Водещ: Мисля, че те и самите. . .

Водеща: . . . по всичко това, за което говорихте.

Водещ: . . . ще искат да се изкажат.

Водеща: Само да ви питам, Общността на демократичните сили, т.нар. ОДС-2. . .

Водещ: ОДС-2.

Водеща: Защо сключихте споразумение с тях? Значи, хем, от една страна, сключвате споразумение с тях за подкрепа, хем призовавате Стефан Софиянски да бъде така добър и да оттегли кандидатурата си за кмет на София.

М. Димитров: Това са два различни въпроса. За президентските избори има решение на нашият национален съвет, ние търсим широка дясна коалиция. Нека всички, които желаят, които харесват нашия кандидат за президент, харесват посланията, които сме отправили, да дойдат с нас. И тази широка дясна коалиция вече се оформя. ОДС също са добре дошли. Няма нужда десният избирател за пореден път да бъде поставян пред много сложен избор - кандидат на този, кандидат на друга партия, кандидат на трета партия. Хората, като ме срещнат на улицата, често ми казват: вземете се разберете, излезте заедно, за да гласуваме за вас. Специално за президентските избори около кандидатурата на Румен Христов се очертава най-широката дясна коалиция, която сме правили за последните 7-8 години. И това е една от предпоставките за добра кампания.

Водещ: Добре, но, разбира се, някои коментатори веднага заподозряха, че вие всъщност играете някаква игра, за да покажете на ДСБ, че можете да разиграете свои карти, че го правите зад гърба на ДСБ това съглашателство, да го кажем, или формализиране на отношенията с ОДС-2.

М. Димитров: Винаги съм се възхищавал на въображението на българските анализатори и на техния невероятен нюх в определени ситуации, но аз ви казах как стоят нещата.

Водеща: Дали обаче пък, ето, отново коментари добавям аз към казаното от Андрей, дали пък форматът с плюс ОДС-2 не е пътят, по който пък искате да дойдат гласовете на ДПС за г-н Румен Христов?

М. Димитров: Нищо общо няма едното с другото. Такава връзка няма. Напротив, целта е друга. Целта е, като отиде десният избирател, да не гледа кандидат на ОДС на тези избори, друг кандидат на "Синята коалиция", трети кандидат примерно на Български демократичен форум, това е една дясна формация, с която винаги сме работили. И да си каже: тези партии пак не можаха помежду си да се разберат да излязат с един кандидат, да излязат заедно, защото споменът и настроението на нашите избиратели е, че когато сме били заедно, сме печелили избори. Така че знаете ли, аз го възприемам и като моя лична мисия систематично, бавно, трудно да обединявам дясното пространство. Аз нямам конфликт с никого, това съм го казвал, откакто ме избраха за председател. Процесът на обединение е много труден, тъй като претенциите на всяка формация са сериозни. Но това е пътят дясното пространство малко по-малко да се консолидира и да си върне силата, да си върне възможностите и пак да започне да печели избори. Това е моята цел.

Водещ: Добре, г-н Димитров, на основание на какво сте толкова уверен, цитираха ви много по медиите съвсем наскоро, че единствено Румен Христов може да конкурира кандидата на ГЕРБ? Така, мисля, се изказахте, точно в този смисъл, при положение че последните социологически проучвания не му дават много голям процент.

М. Димитров: Не ги гледайте тези социологии, те са силно повлияни, да използвам тази дума. Мога да ви кажа следното нещо, вижте колко е ясно. Евентуален балотаж ГЕРБ - Кунева кой го печели? То е ясно, че го печели ГЕРБ по една много проста причина - ще бъдат извадени левите връзки на Кунева, ще бъдат. . . имам предвид нейното участие в правителството на тройната коалиция, което се свързва с БСП. Ще бъдат извадени темите с нейното участие в затварянето на III и IV блок на "Козлодуй". И оттам нататък то е ясно, който и да е. . . Между другото има следния анекдот: че ГЕРБ щели да кажат кой им е кандидатът, след като спечелят изборите за президент. Но това е друга тема. Евентуален балотаж ГЕРБ - Калфин. Ами, то тогава, дето сме вика, и ние сме принудени, щем не щем ще им подкрепяме такъв кандидат, защото, нали, президент комунист да продължим да имаме ни дойде в повече. Тогава кой може, отивайки на такива избори, първо да раздели дясноцентристкият вот, който е най-преимущественият в България? Това е нашият кандидат. Аз знам, че е трудно, не си мислете. Ние не сме наивни хора, знаем, че това е много трудна битка. Но нашият кандидат Румен Христов има предимството да е бил 5 години главен секретар на Петър Стоянов. Той познава много добре работата на тази институция. Има необходимия управленски опит. Той се е срещал с министър-председатели, президенти, крале и кралици. Работил е, бил е част от най-успешната президентска администрация и знае за какво става въпрос. Част от тези кандидати, особено този на ГЕРБ, той ще е виждал президентството основно на картинка и основно като човек, който се е разхождал пред него. Вече нека да преценят избирателите.
Разбирам и вашият подтекст - да, кандидатите популисти в последно време печелят. Но това не означава, че. . . всяко нещо има своя край.

Водеща: Г-н Димитров, вие такъв социологичен анализ направихте, че мнозина социолози може би усещат как дърпате вече килимчето под техните крака. . .

М. Димитров: Ами, то не ни остана друго. То не ни остана друго. . .

Водещ: В тази кризисна ситуация има жестока конкуренция.

Водеща: Ако Калфин така, ако Кунева срещу ГЕРБ. . .

М. Димитров: То не ни остана друго, г-жо Марчева, защото някои очевидни истини, като няма кой да ги каже, се принуждаваме ние вече да ги казваме.

Водеща: Знаете ли от две минути какво си мисля. Лъвчето на СДС е зад гърба ви и зрителите най-вероятно го виждат.

Водещ: И зад теб.

Водеща: Да и зад мен, така ли? Защо го сменяте това. . .

М. Димитров: От всички страни ни е заобиколило в момента лъвчето на СДС.

Водеща: Да, защо го сменяте това лъвче? Четох някъде из пресата, не било достатъчно кръвожадно. Защо трябва да е кръвожадно това лъвче? Толкова е симпатично, защо трябва да сменяте. . .

М. Димитров: Лъвчето не го сменяме, а го развиваме, то ще изглежда по малко по-различен начин.

Водеща: По-страшно ли ще бъде?

М. Димитров: Но сме обещали да пазим медийно мълчание по този въпрос до нашата конференция, която е на 17 септември, специално ви каня. Тогава ще видите новото лъвче, то пак е лъвче, но просто отговаря на една пораснала партия.

Водеща: Аха, пораснало лъвче. Можем ли да кажем, че лъвчето ще бъде пораснало?

М. Димитров: Казах ви повече от това, което възнамерявах в началото.

Водещ: Добре.

Водеща: Така. ГЕРБ ще градят България. Вие какво ще правите?

М. Димитров: Това, че ГЕРБ ще градят България, много ме притеснява, да ви кажа честно, тъй като, ако градежът минава през това, което ви разказах за местните избори, тежко ни и горко. Въпросът е какво ще градят. Между другото след изборите аз очаквам две неща да се случат в България и двете с негативен привкус. Едното е актуализация на бюджета, и то не защото толкова Дянков не се е справил, а защото разходната част ще бъде пробита от ГЕРБ по време на изборите. Като гледат истинските социологии, които вие не можете да видите, но те ще ги видят, те ще започнат да харчат предизборно пари, което ще пробие бюджета. Затова и тази седмица за първи път се заговори за актуализация на бюджета. А поводът беше, поводът беше. . .

Водеща: Е, председателката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова казва обратното, че няма условия за актуализация.

М. Димитров: Дано да е така, но аз имам своите съмнения. Те говориха и миналата година така, но, говоря за първия бюджет, но се наложи актуализация. И второто негативно събитие, което очаквам да се случи след изборите, е ГЕРБ след като минат тези избори да подновят преговорите за "Белене", защото са забавени единствено, по причина че смятат, и правилно смятат, че в момента това би повлияло много на местните и президентски избори.

Водеща: И все пак нещата за "Белене" стигнаха до съда. Руснаците, "Атомстройекспорт", ни съди. . .

М. Димитров: Това е за пред вас, медиите, г-жо Марчева

Водещ: . . . ние ги съдим. . .

М. Димитров: Това е за пред вас, медиите. Тези съдебни спорове не означават, че след изборите БСП и ГЕРБ заедно няма да продължат проекта "Белене", което е моето съмнение, което е пагубно за България. Но по вашия икономически въпрос. Какво в момента трябва да се направи? Имам конкретно предложение. Българският парламент с участието на всички политически партии трябва да изработи нова антикризисна програма, защото нормалният човек в България започва да изнемогва. Безработицата отива вече към 11 процента. Това говори за над 400 000 души безработни в България. Нещата отиват много на зле. И малките и средни фирми отиват все повече към фалит. И ако няма специална стратегия. . . всичките ни усилия, на всякакви политици, на всички партии, трябва да бъдат насочени да помогнем на тези хора. Иначе тежко ни и горко. Те са гръбнакът, те са най-важното в българската икономика, те плащат данъците, с които се пълни бюджетът, те плащат пенсиите на сегашните пенсионери. Малкият и среден бизнес трябва да му се помогне, иначе отиваме на много зле.

Водеща: С други думи, вие заставате зад тези, които прогнозират, че наистина ще има втора вълна на кризата и че тя ще удари България през късната есен? Такива прогнози се появиха през миналата седмица.

М. Димитров: Има такава опасност. Аз се надявам думата да не е криза, но най-малкото се очертава застой и има нужда от адекватни мерки. Вие в момента можете ли да ми кажете ГЕРБ каква антикризисна програма изпълнява в момента? Някой от вас може ли да ми каже? Защото аз не мога да ви кажа. Мисля, че и тях ако ги питате, и на тях ще им е много трудно да отговорят на този въпрос.

Водещ: Добре, наистина скицирайте накратко как да се помогне на гръбнака на българската икономика, на малките и средни фирми?

М. Димитров: Много неща трябва да бъдат направени. Първото е - никакво увеличаване на данъците. Аз искам да се подпишат всички партии под един документ, че данъчната тежест в България няма да се увеличава, да има предвидимост.

Водеща: Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите, миналата седмица, когато предавахме съвместно с "Дарик" радио, го помолихме да напише това обещание на един клипборд и той го написа - докато ГЕРБ управлява, данъците няма да се повишават.

Водещ: Няма да има. . .

М. Димитров: Той даже не е член обаче на партията. Аз се радвам, че той го е написал, обаче искам да го напише българският премиер аз. Защото знам, че в ГЕРБ. . . знам кой взима решенията. И знам, че, с цялото ми уважение към Дянков, той не може да удържи един такъв. . . Хайде да го напише Борисов на един клипборд и да напише на втория ред, че няма да допусне неспазване на закона на местните избори. Ако може тези две неща да напише, много ще се зарадвам. По-нататък продължаваме. Административната тежест. В момента малкият и среден бизнес страда от една бюрокрация, която е смазваща. И това може да бъде решено като проблем. Обслужването на едно гише, начините на плащане, да не бъде тормозен, това е другото много важно нещо. . .

Водещ: Да, вие говорите от доста време за това.

М. Димитров: И следващото много важно нещо. България трябва пак да стане перспективна дестинация за инвеститорите. Знам, че това е много труден въпрос, но неизбежен. Затова и предложихме, наша беше първоначалната идея, идеята за фискални правила, за фискален борд. Разумните хора в ГЕРБ, в лицето на Дянков, помогнаха тази идея да се реализира донякъде, но тя е до средата реализирана. Това ще помогне България да стане по-добра дестинация за инвеститорите. Но трябва да има цел политиката. Целта не може да бъде магистралите. Целта трябва да бъде да се помогне на малкия и среден бизнес да преживее кризата и застоя, който продължава.

Водещ: Иначе сами по себе си магистралите са нещо хубаво за икономиката.

М. Димитров: Да, но те не могат да бъдат основната цел.

Водеща: Към финал да вървим. Утре започва новата пленарна сесия в Народното събрание. Всъщност ще се работи ли истински, на пълни обороти, сега и по време на предизборната кампания, или според вас това ще е мъртво време за политическия сезон?

М. Димитров: Трябва да се работи. Отговорността е на партията, която е спечелила изборите, тя внася дневния ред на парламента, знаете. Но много неща могат да бъдат направени. И ви давам една тема. Монополистите така са се развилнели в България, че ако не ги поставим на тяхното място, не знам какво ще се случи накрая. Очаквам хората да излязат на протести. Предлагам две неща - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите да бъдат в изцяло нов състав и, забележете, никакви политически назначения, да влязат в тях т.нар. най-ярки представители на гражданското общество, хора като дамата, която вие ще поканите след малко, хората, които ходят по медиите с категорични граждански позиции. Те трябва да бъдат в тези комисии. Защото в момента монополистите са се разюздили и си правят каквото си искат и те виждат, че срещу себе си нямат държава.

Водеща: Министър Трайчо Трайков сезира въпросната комисия, за която говорите, именно. . .

М. Димитров: И какво стана?

Водеща: . . . за монопола на "Лукойл". . .

М. Димитров: И като я сезира, какво стана?

Водеща: Е, чака се решение. . .

Водещ: Решение.

Водеща: Той я сезира в началото на август. Кога ще излезе комисията, един господ знае. . .

М. Димитров: Г-жо Марчева, тази комисия, когато бяха поканени от нас в икономическата комисия и им зададохме въпроса колко време им трябва за анализ на пазара на горивата, те казаха - една година. Когато ви дават такива отговори, ясно разбирате, че тези хора не работят бързо и ефективно.

Водеща: Добре. Благодаря ви за това интервю. Това беше лидерът на СДС и съпредседател на "Синята коалиция" Мартин Димитров.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор