Мартин Димитров: Необходимо е българската икономика да стане по-силна и конкурентноспособна

22.07.2011

Изказване на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров по време на разискванията относно препоръките на Европейската комисия по Националната програма за реформи на България 2011 г. и Конвергентната програма на България 2011 - 2014 г.

 

Уважаема госпожо председател,

Господин премиер,

Господа министри,

Уважаеми  дами и господа!

Каква е целта на всички тези доклади и препоръки на Европейската комисия? Целта не е да има емоционални дебати в парламента, целта не е да има подмятания между отделните политически групи, целта е да се види какво по-добро може да бъде направено в резултат на тези констатации. Тоест какви идеи за подобряване на положение в България могат да бъдат казани днес в тази зала. Това трябва да бъде целта на дебата.

За съжаление до момента чух твърде малко, почти нищо, като конкретни идеи за работа оттук нататък. Затова ще концентрирам моето изказване в 4-5 конкретни предложения, които могат да направят българската икономика по-конкурентна и да я направят по-силна, включително България да започне да излиза по-категорично от кризата.

Първото нещо - трябва да насочим огромни усилия като парламент и като правителство за подпомагане на малкия и среден бизнес, колеги! Вместо това, правителството, а и представители на ГЕРБ се изкушават да налагат нови и нови тежести върху малкия и среден бизнес.

Давам ви конкретен пример за нещо, което трябва да отпадне, а именно свързването с данъчните на всички магазинчета, дори и най-малките. Такова нещо в целия Европейски съюз, има само в Сърбия. Такава политика трябва да има за рисковите сектори и за по-големите предприятия. Не можете да накарате „Плод и зеленчук" или обущарница да бъдат директно свързани с данъчните - конкретен пример на нещо, което не трябва да се случва. Поздравявам министър Дянков, който отложи това решение, поне за март 2012 г., но тогава ще настане сериозен проблем, ако все пак едно такова решение се случи.

Целият Европейски съюз прави следното нещо - осъществява подобна връзка за рисковите сектори - акцизни стоки, рискови подсектори и така нататък.

Втори пример - закъснява връщането на ДДС. Това кара много малки и средни предприятия да бъдат в тежко финансово състояние. Тук трябва да бъдат взети спешни мерки това да не се случва и да има ясно и честно третиране, особено на малките и средни предприятия.

Монополистите стават все по-силни и срещу себе си нямат държава, колеги! Комисията за защита на конкуренцията е напълно беззъба. Това, което мен ме притеснява, е, че една комисия, създадена от бившето правителство, доминирано от БСП, се оказва удобна като персонален състав на сегашното управленско мнозинство. Тази комисия в края на м. юли, очаквам - аз очаквам, подчертавам, да излезе с доклад, в който да каже, че на пазара на горива в България няма господстващо монополно положение и че няма никакви проблеми, които да бъдат решавани. Ако спешно не бъде подменен изцяло с нови честни хора съставът на тази комисия, няма да има истинска битка с монополистите, няма монополистите да бъдат поставени на тяхното място. Това се очертава като удобна ситуация както за миналото правителство, което назначи този състав на Комисията за защита на конкуренцията, но се оказа в удобно положение сегашното правителство.

Ако не бъдат взети спешни мерки тук, монополистите ще продължат да правят това, което си искат и ви давам конкретен пример. Питат ме хората всеки ден защо пада международната цена на петрола, а бензинът и дизелът в България не поевтиняват. Много е просто - защото най-вероятно има господстващо монополно положение. Заради това няма да падат цените на горивата в България, докато нямаме истинска Комисия за защита на конкуренцията.

Следващото конкретно нещо, ще направя само конкретни предложения. Еврофондовете. Аз симпатизирам на усилията на министър Дончев, той наистина се опитва да направи нещо. Но искам да ви предупредя, колеги, че ако няма цялостна и сериозна промяна на модела за работа с тези еврофондове, включително нов начин на райониране на България и това не стане веднага след местните и президентските избори, не се положат усилия в тази посока, каквото и да се опитва министър Дончев, резултатите няма да бъдат добри. Да, ще отчитаме някакъв растеж, но той може да успокоява хора, които не разбират наистина за какво става въпрос. Естония вече усвоява над 80% от европейските фондове! Към края на периода, господин Дончев, ще достигнат...

И последното нещо, което искам да кажа. „Европлюс" не бива да бъде приеман по начина, по който беше предложен и ще има шанс за предоговаряне. Благодаря.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор