Декларация на МСДС

23.05.2011
ДЕКЛАРАЦИЯ НА МСДС

Липса на държавническо усещане и незачитане на основните човешки права прозират от думите на премиера, засягащи държавните дотации на студенти

Младежкия Съюз на демократичните сили поздравява всички български граждани по случай 24 май.

За съжаление преди този празник трябва да изразим своето разочарование от крайно неудачното предложение на министър-председателя на РБългария да се задължат студентите държавна поръчка да работят у нас.
Думите в цитата: „...ако бях на мястото на министър Игнатов, щях да помисля, да се предложи дали когато една държава дотира един студент, той да може да стане и да си тръгне, без да има ангажимент към тази държава. Защо да го дотираме, вадим от парите на данъкоплатеца, за да подготвим специалист за друга държава.", са не просто неприемливи за министър-председател на държава-членка на ЕС, те за пореден път доказват липсата на сериозна политика в областта на висшето образование в България.

Правото на свободно движение на хора, стоки и капитали е фундаментален принцип на европейската общност още от 1957 година и договора от Рим и основа за съществуването на единен и отворен пазар на труда в рамките на общността. В МСДС сме искрено изненадани от това, че български премиер обсъжда сериозно възможността за ограничаване на това право.

Българската държава има само една възможност и това е да създава подходяща икономическа среда, в която студентите да виждат бъдещето си. Правителството на ГЕРБ очевидно няма програма и визия как да подобри икономическата среда и да стимулира младежката заетост, ето защо прибягва към комунистически похвати за ограничаване на една от основните европейски ценности и свободи, а именно свободното придвижване на хора. Резултатът е ясен отсега - още по-голям отлив към университети в ЕС и упадък на българското ("висшо") образование.

Различни изследвания поставят родното висше образование на последните места в ЕС. Същевременно нивото на младежката безработица в България е доста над средното за страната. Това са проблемите, върху които правителството трябва да се фокусира - как да се подобри образованието, как да се намали младежката безработица и да се създадат повече перспективи за професионално развитие на студентите в България, а също така и на тези, които завършват в чужбина и решават все пак да се върнат в България.

Ако правителството не насочи усилията си в тази посока проблемът със задържането на младите ще става все по-актуален и подобни комунистически похвати само ще задълбочат проблема.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор