Мартин Димитров: ГЕРБ не изпълни обещанията, които даде, когато дойде на власт

21.02.2011

 

Мартин Димитров, председател на СДС: Добър ден на всички. На днешното заседание на НИС на СДС обсъдихме различни теми, но най-важната е назначенията на Петко Сертов и Елеонора Николова. Това за нас е жест към Октопода, както беше формулирано от ГЕРБ, и на второ място е жест към БСП. Зададохме ясния въпрос - означава ли това, че БСП влиза като коалиционен партньор в правителството? И не получавахме ясен отговор до вчера, когато ни беше даден ясен отговор от министър Цветанов, който на ваш въпрос каза, че след изборите са възможни всякакви коалиции, включително това означава и с БСП. Т.е. новата линия и политика на ГЕРБ е коалиции с БСП. Борбата с корупцията като ресор в правителството вече е ресор на Петко Сертов и на БСП. Спомняте си как в онова правителство на НДСВ и ДПС, БСП участваха неформално с министри, сега положението е същото - участие на БСП в управлението на ключови позиции. За нас това е много обезпокоително, но така се дават отговори на много ключови въпроси. Изглежда, че ценностно БСП е по-близо до ГЕРБ или ГЕРБ е по-близо до БСП, отколкото от останалите партии. Явно цената е да се спрат атаките и компроматите срещу кабинета, явно това е цената на сделката, която беше направена, но тя е грозна. Знаете ли защо е грозна? Защото противоречи на всички обещания, дадени от ГЕРБ до момента. Обещаваха борба с престъпността, обещаваха разкриване на далаверите на Тройната коалиция, обещаваха справедливост и възмездие. За съжаление всичко това свърши. Всички тези обещания е ясно, че няма да се случат. Казвам го с болка и съжаление, но с Петко Сертов начело, а това означава със Станишев, тези обещания няма да се случат. Съжалявам за всички демократи, които гласуваха за ГЕРБ на последните избори, но те ще останат разочаровани. Съжалявам за тази пропусната възможност България да направи крачки напред.

Борис Марков, председател на НЩИ: Националния щаб на СДС, както обявихме през изминалата седмица, извършва мониторинг на изказаните тези и обещания от политици и политически партии. Ще представяме пред вас както съвпаденията, т.е. спазването им, така и разминаването - политическите спекулации, манипулации или обикновени лъжи.

Повод за днешното ни изявление е формирането на национален щаб на партия ГЕРБ. На събитието, което ознаменува неговото създаване, бяха представени тези, които будят недоверие, безпокойство или най-обикновено разминаване между думи и дела.

Бяха обявени критериите на политическа партия ГЕРБ за издигане на кандидати за кметове и общински съветници за предстоящите местни избори. Два от тези критерии бяха документ за психично здраве и такъв за непринадлежност към структурите на ДС. И докато този, касаещ психичното здраве на кандидатите, напълно разбираме колегите от ГЕРБ и техните проблеми, то втория, относно принадлежността към репресивните структури на ДС създава усещане за непоследователност и политическа спекулация. ГЕРБ отзоваха посланици принадлежащи на ДС, но не отстраниха тези, които са депутати, областни управители, висши държавни служители. Дори напротив, продължават тези назначения. Последния пример е назначаването на г-н Петко Сертов за шеф на новосформирана държавна агенция, само няколко дни преди на заявят публично своите критерии. Забелязваме и следващото разминаване, кандидатите за кметове и общински съветници не могат да бъдат лица свързани със службите, и нито дума за кандидата за президент! Той може ли? Или направо казано чрез пропускането на такъв критерии, той ще е сътрудник на ДС.

На второ място. Беше ни съобщено, че председателя на изборния щаб, г-н Цветанов, няма проблем да е кандидат за президент. Въпроса, който ни вълнува нас е друг, а именно: Може ли господин Цветанов да е министър на вътрешните работи и едновременно да организира изборите за партия ГЕРБ? А въпроса, който трябва да вълнува всички български граждани е: 58 хил. Служители на МВР ще бъдат ли застъпници на ГЕРБ по време на провеждането на местните и президентските избори.

Обръщаме се към Министъра на отбраната г-н Аньо Ангелов. Г-н Ангелов, не приемайте позиция в предизборния щаб на ГЕРБ. Не го правете, защото, ако и армията отиде заедно с полицията да организира избори, ще убиете демокрацията в България. В държава, в която армията и полицията управляват, целия народ е в опозиция.

Надежда Нейнски, евродепутат от СДС: Добър ден и от мен. Сега след темите за СРС-та и сигурността, аз искам да ви запозная с една инициатива на СДС, която връща отново към големия дебат за икономиката, за финансите, за заплатите на хората и въобще за икономическата ситуация в страната. Утре в 10.00 часа в зала „Изток" на Народното събрание Синята коалиция организира кръгла маса на тема „Фискална дисциплина - гаранция за икономическата стабилност на Европа". В България специално за форума ще пристигнат председателят на Комисията по бюджети в Европейския парламент Ален Ламасур, както и евродепутатите - членове на комисията Ласло Сърджан от Унгария - докладчик по Бюджет 2010г. и Салвадор Гарига от Испания - координатор на ЕНП. От българска страна са поканени членове на правителството, членове на бюджетната и икономическата комисия към парламента, експерти, представители на бизнеса. По време на тази кръгла маса ще бъде представена и дискутирана с нашите гости идеята на Съюза на демократичните сили за въвеждане на фискален борд. Вие знаете, че това е система от правила, която ограничава правителствата да харчат прекомерно. Тази инициатива на СДС е в пълен синхрон с тенденцията в Европейския парламент за обсъждане на рестриктивни мерки за намаляване на бюджетните дефицити, към финансови икономии. Тема, която беше изключително актуална по време на приемането на бюджета за 2011г и се радвам, че аз и моите колеги ще имаме възможността да участваме в една голяма дискусия, от която зависи не само националния бюджет и националните перспективи за България, знаете, че се обсъжда и новата финансова рамка. Ще имаме възможност да обсъдим и мерки, които ще бъдат благоприятни за икономическата ситуация в България и в някаква степен ще подпомогнат ситуацията със сложното положение, в което се намират всички български граждани.

Въпрос: Г-н Димитров смятате ли че изискването кандидатите на ГЕРБ да не са свързани с ДС и това  да не важи за кандидатурата им за президент е свързано с възможността г-н Цветанов да се кандидатира, за когото излезе такава информация че е бил свързан със службите?

Мартин Димитров, председател на СДС: Да, ние смятаме, че това изискване да го няма за кандидатурата за президент  означава, че поне потенциален кандидат, а вероятно и актуалния кандидат на ГЕРБ ще бъде сътрудник на ДС. Това нас няма да ни учуди, защото ГЕРБ един ден атакуват агенти на ДС, на другия ден назначават такива. Те казват така не могат да бъдат кметове но могат да бъдат президент, не могат да са посланици, но могат да бъдат министри, могат да бъдат областни управители, депутати. Няма ценности в ГЕРБ нали виждате. Разбирам за г-н Петко Сертов, че също е бил сътрудник на ДС, а те сега го назначават. Да ви кажа честно виждал съм много демагогия в българската политика, но това идва в повече.

Въпрос: Защо се стигна до тук с борбата с организираната престъпност виждаме едно отстъпление, според вас кое накара управляващите да направят този рязък завой?

Мартин Димитров, председател на СДС: На заседанието на НИС обсъдихме и изразяваме опасението, че ГЕРБ загуби битката с престъпността и започна да влиза в уговорки с определени кръгове. Това е голямото ни безпокойство. За съжаление компроматите явно засегнаха тежко правителството и то започна да търси сделки и договорки.

Въпрос: Казахте, че БСП е влязла във властта чрез Петко Сертов, защо според вас Станишев каза че не припознава г-н Сертов като кандидатура на БСП?

Мартин Димитров, председател на СДС: Според вас какво да ви каже Станишев, че влиза във властта чрез г-н Сертов, няма да ви го каже. Когато беше правителството на НДСВ и ДПС, Станишев и БСП пак участваше във властта, но ако ги питате те бяха най-яростната опозиция. Забележете в най-важният ресор борбата с корупцията, личният човек на Станишев който създаде ДАНС вече е там. Най-близкият човек на Станишев става водач на борбата с корупцията. Вече като става въпрос за борбата с корупцията освен Борисов ще питаме и Станишев какво е постигнато до момента. Единственото възможно обяснение е сделка с неясни очертания и противоречи на всички възможни обещания, които ГЕРБ дадоха преди изборите. Нашият кредит на доверие, който дадохме на този кабинет е вече тотално изчерпан.

Мартин Димитров, председател на СДС: Това, което е важно за нашите структури - дори не сме поставяли забрана за коалиции с БСП, защото това е очевидно. Колкото до ГЕРБ - свободата, която е традиция за структурите я даваме, но моят съвет към тях е по отношение на ГЕРБ е да не правят коалиции с ГЕРБ по простата причина, че в момента сме в ситуация на разпад на ценностите. Някой трябва да е пазител на тези ценности и ако сме заедно, би било много странно изтълкувано от българските граждани. А те имат свобода, но съветът, който аз им давам е да не правят такива коалиции, да направят общи действия с десните партии, които ще бъдат много сериозен фактор, надявам се, на следващите местни и президентски избори.

Въпрос: Госпожо Нейнски, в ЕНП знаят ли тези неща, за които говорите и как реагират?

Надежда Нейнски, евродепутат от СДС: Естествено, че ги знаят, още повече, че те ги знаят не през нас, има достатъчно много начини за информиране, особено за една държава, която е член на Европейския съюз. Искам да кажа две неща в тази връзка. Първо, дебатите и коментарите, които протекоха по Шенген и по докладите, които засягат България. Докладите са публични и се коментират в Европейския парламент. Фактите в докладите са популярни сред членовете на Европейския парламент и на всички европейски институции. Европейските медии се занимават с България и следят процесите в нея и това е нещо нормално, тъй като България, бидейки част от Европейския съюз и нейната сигурност е пряко съотнесена към сигурността на Европейския съюз. В тази връзка, понеже много често ми се поставя въпроса, ако критикувате ГЕРБ значи сте с БСП ще кажа, че това е една теза, която е много дълбоко оборима и ще ви дам един много конкретен пример. Във Франция и Германия правителствата са десни, но те се противопоставиха на ранното приемане на България в Шенген поради факта, че държавата според тях не е достатъчно подготвена и не отговаря напълно на техническите критерии. Тоест, има една истина, която не може да бъде политически и партийно оцветена. Дали се подслушва или не в България е факт, който могат да го коментират и леви и десни. Истината трябва да се назовава. Аз смятам, че в България през годините има дефицит на назоваване на истината. И СДС заедно с нейните партньори ще бъде политическата сила, която ще назовава истината, независимо, че тя може да бъде неудобна и за ГЕРБ, независимо, че те се представят за дясна политическа партия. Неслучайно използвам думата представят, защото те са член на ЕНП, но последните събития поставиха много голяма въпросителна върху тяхната идентичност. Членуването в една семейство не става само с политически документи, но и с привързаност към ценностите - ценностите за човешките права и демокрацията не са ценности на левите или на десните, те са ценности на Европа и затова и по дебата за СРС-тата се изказаха всички политически сили и независимо, че се отнася за дясно правителство, мнението на всички по отношение недопускането на нарушаване на човешките права беше абсолютно категорично.

Мартин Димитров, председател на СДС: И накрая, имаме въпрос към Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Да кажат предварително, за да информираме българските граждани, точно в кои общини смятат да управляват с БСП. Те си представят нещата по друг начин - да минат изборите и тогава да се договарят с БСП. Не, питаме предварително, искаме списък с общини, в които ще управляват с БСП, за да информираме българските граждани, пък те, ако гласуват за коалицията ГЕРБ-БСП, тяхна воля. Но да го знаят предварително. Не е честно това, което казва Цветанов - след изборите с всички ще се договорим. Не, предварително - в кои общини с БСП ще управляват заедно. Благодаря за вашето внимание.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор