Мартин Димитров: Синята коалиция се откроява като новата дясна алтернатива в България

17.10.2010

 Интервю на председателя на СДС Мартин Димитров в предаването на БНР "Неделя 150".

Водещ: Добър ден на лидера на СДС, съпредседател на Синята коалиция и председател на Икономическата комисия в Народното събрание (НС) Мартин Димитров.


Мартин Димитров: Добър ден.


Водещ: Гледах ви с министър Симеон Дянков, но не разбрах, бюджетът си остава в НС, няма да бъде изтеглен, така ли?


Мартин Димитров: С бюджета никога не знаем какво ще стане до последния момент. Но на този етап така се развиват нещата. Това, което най-много ни притеснява, е, че ще увеличават осигурителната тежест, нещо, което не е правено в последните десет години и е много лош сигнал за България.


Водещ: Това увеличение на осигурителната тежест ще минава ли през Народното събрание, май не?


Мартин Димитров: Говоря специално за пенсионните осигуровки, които не са увеличавани, защото здравните бяха увеличени. Разбира се, че ще мине през Народното събрание. Надявам се там през един сериозен дебат да успеем да убедим повече колеги, че такива неща не трябва да се правят.

Водещ: То тогава бюджетът ще закъснее, защото ще има много дебати за здравния бюджет и за здравните проблеми, пенсионните. Ето това увеличение с 1.8, което може би днес следобед ще бъде решено тристранно.

Мартин Димитров: Аз продължавам да твърдя, че това е много обезпокоително. Между другото, самите бюджети на Здравната каса и на Националния осигурителен институт (НОИ) още не са внесени в Народното събрание, има го само т. нар. Републикански бюджет. Което е извън правилата, защото според тях трябва да се внесат трите бюджета заедно.


Водещ: Казахте ли това на министър Дянков?


Мартин Димитров:
Казахме го в парламента. Миналата седмица имаше специално наше изявление, с което поискахме трите бюджета, както е по закон, да се гледат заедно, а не да се правят някакви експерименти.

Водещ: Добре. Ако не се поправи бюджетът и например остане това увеличение от 1.8 за пенсионните вноски, как ще гласувате за бюджета?

Мартин Димитров: Ние имаме много сериозни възражения към този бюджет. Ще изчакаме с окончателната позиция до момента, в който видим и двата други бюджета - на Здравната каса и на Националния осигурителен институт, както ви казах, но възраженията ни са много сериозни. Аз не мога да си представя ние да подкрепим този бюджет в този му вид. Но окончателната позиция ще бъде взета, когато се видят всички параметри, тъй като в момента е несериозно, част от данните ги няма, аз ви казвам позиция. Нали разбирате, че това би било несериозно. Но възраженията са факт и са ни много сериозни.

Водещ: Продължавате да сте против специализираните съдилища?

Мартин Димитров: Във вида, в който са предложени на първо четене, те нарушават гражданските права, тъй като са за определен кръг лица, а не за определен кръг престъпления. Разбирате ли каква е разликата?

Водещ: Да. Не знам дали сте слушали в това предаване Искра Фидосова или не можахте?

Мартин Димитров: Не, не можах да я чуя. Знам, че има промяна в позицията на ГЕРБ. Надявам се, че те ще възприемат нашия подход - да бъде за определен кръг престъпления, което е много по-принципно и много по-приложимо. Ако тази промяна бъде направена, нещата ще изглеждат по-приемливи.

Водещ: Готвите ли се за избори, г-н Димитров?

Мартин Димитров: Аз съм предупредил партията, веднага след като минаха парламентарните избори, като видях цялостната работа на това правителство, аз не изключвам в никакъв случай предсрочни избори и съм предупредил ръководството на СДС, ние се готвим за избори от доста време насам.

Водещ: Заедно се явявате, не с ГЕРБ, а с ДСБ?

Мартин Димитров: Синята коалиция е един добър проект, защото на хората им писна от деленето вдясно от едни различни противоречия. Затова, това, което правим оттук нататък, събираме отново дясното пространство. Дори според мен ще увеличим партиите в Синята коалиция.

Водещ: Синята коалиция плюс, така ли?

Мартин Димитров: Да. Синята коалиция плюс. Забелязвате ли, че вече в България има една нова дясна алтернатива и това е Синята коалиция. Ако до вчера се мъчеха да казват, че такава алтернатива няма, вече днес се вижда, че такава алтернатива има и е показателно...

Водещ: Е, това ще се види в пленарна зала и за бюджета...

Мартин Димитров: И в пленарна зала, навсякъде ще се види. Между другото, имаше избори вчера в малки населени места, в села. Отиваме на балотаж в две села - в Русенско и във Врачанско. Знаете, че СДС е партия, която е силна в градовете по принцип. Фактът, че в няколко села отиваме на балотаж, показва наистина добра кондиция.

Водещ: А Синята коалиция плюс - на различни избори на различни места ще включва различни плюсове? Например ВМРО. Кой друг?

Мартин Димитров: Е, нормално е това. Не се учудвайте, тъй като партии като ВМРО, като „Новото време", като „Гергьовден" на различни места имат структури, на други нямат. Няма как да ги вземем там, където нямат структура. Това не е и необходимо такова нещо. Затова сме дали свобода на местните структури, специално за местните избори, да проявят една гъвкавост и да направят такава местна коалиция, която ще доведе до най-добри резултати. Между другото, това е за местните избори, за президентските вече форматът е друг. Там се надявам да направим наистина широко дясно обединение. Време е България отново да има десен, силен президент, защото двата мандата на Първанов бяха тежко изпитание.

Водещ: Вие имате ли десен силен президент или сега го търсите?

Мартин Димитров: Ще обявим имена, когато му дойде времето.

Водещ: Добре, без имане, имате ли го?

Мартин Димитров: Ще го имаме.

Водещ: Добре. Да завършим с това, с което започнахме. Ние започнахме предаването с проблемите на здравеопазването, но бюджетът - имате много забележки, това се разбра. Препоръки?

Мартин Димитров: Най-много ни притеснява, освен осигурителната тежест, че като цяло се спират реформите. Имам чувството, че ГЕРБ ще правят опит да добутат някак си до следващите местни и президентски избори. Но вече дори в бюджета не се говори с думите реформи, има ги само на едно-две места. В здравеопазването като че ли се спира реформата. В пенсионната система извън вдигането на осигуровките, като че ли истинска реформа няма да има. Това е най-голямото ни безпокойство. Ние затова имаме конкретно предложение към правителството - да дойде премиера с две странички, не с повече, с ясни идеи за реформи...

Водещ: Къде да дойде - в Народното събрание?

Мартин Димитров: В Народното събрание. Да представи пред Народното събрание кратка концепция за реформи, да поиска подкрепата на всички ПГ, да се направи дебат пред цялото общество.


Водещ: Кога да стане това - преди бюджета ли?

Мартин Димитров: Аз го съветвам преди даже да се приеме бюджетът, това да стане през следващия месец, за да може да стане ясно на обществото какви реформи ще се правят. Ето вие сте един човек, който следи целия дебат в България. Ако сега ви питам извън осигуряването на осигурителната тежест ГЕРБ какви реформи ще правят, не може да ми отговорите. И те не могат да ми отговорят. И тях да ги питате, и те не могат да отговорят.

Водещ: Нали имаше 60 и няколко точки?

Мартин Димитров: От тези 60 и няколко точки почти нищо не се изпълни. Ако тези точки не са актуални, вече питаме - ако това не е актуално, кое е актуално. И понеже няма нищо актуално, заради това да дойде премиерът, без 60 точки, а с нещо кратичко, простичко, за което да се поиска подкрепа и да е ясно какво правим.

Водещ: Две странички, казвате.

Мартин Димитров: Да, две-три страници.

Водещ: Добре. Да ви питам ли, понеже Яне Янев ще предлага в Народното събрание анкетна комисия за Цветан Цветанов - вашето отношение.

Мартин Димитров: Всеки политик, който е обект на такава атака, сам трябва да изчисти името си. Това е задача на Цветан Цветанов. Аз няма да коментирам повече. Но той трябва сам да изчисти името си.

Водещ: След телевизионната среща, това беше вчера, събота, не искате оставката на Симеон Дянков, въпреки че не харесвате бюджета?

Мартин Димитров: Стана ясно от тази среща, че министрите, които харчат, са други, министрите, които увеличават своите бюджети постоянно, са други и причината за тези вторични дефицити не е точно във финансовото министерство. Това искам хората да го знаят и затова го казвам по този категоричен начин. И ако така продължава този хроничен дефицит, 2011 година ще бъде една изключително, изключително тежка година.

Водещ: По-тежка от 2010 година?

Мартин Димитров: Затова предупредих и вчера, че не изключвам пак в един момент премиерът да предложи повишаване на ставката по ДДС, което вече ще бъде пагубно за България.

Водещ: Не го изключвате това?

Мартин Димитров: Не, не го изключвам.

Водещ: И прогнозирате 2011 по-тежка от 2010 година, така ли?

Мартин Димитров: Да, прогнозирам 2011 година много, много трудна година от бюджетна гледна точка. Дано икономиката малко от малко да започне да расте, за да се види някаква светлина в тунела.

Водещ: Благодаря ви. Мартин Димитров, лидер на СДС, председател на Икономическата комисия.


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор