Позиция на ПГ на Синята коалиция относно рисковете на Държавното обществено осигуряване и политически рискове от въвеждането на високи осигурителни прагове за самоосигуряващите се

17.12.2009

 

ПОЗИЦИЯ

На ПГ на „Синята коалиция" относно рисковете за бюджета на Държавното обществено осигуряване и политическите рискове от въвеждането на високи осигурителни прагове за самоосигуряващи се лица, земеделски производители и тютюнопоризводители.

Ние, народните представители от ПГ на „Синята коалиция", изразяваме тревогата си от приетите със Закона за бюджета на ДОО минимални осигурителни прагове за самоосигуряващите се лица, земеделските производители и тютюнопоризводителите. Рязкото повишаването на минималния осигурителен доход от 260 на 420 лв. засяга десетки хиляди представители на свободните професии, дребни търговци, занаятчии, семейства, развиващи селски туризъм. Техните доходи намаляват в условията на криза.
Минималният осигурителен доход на земеделските производители и тютюнопоризводителите беше увеличен близо четири пъти, което създава реален риск от политическо напрежение. Изразяваме опасението си, че ДПС ще направи опит да използва справедливото недоволство на тютюнопроизводителите и да нагнети политическо напрежение.

Приетото увеличение заплашва да изхвърли мнозина засегнати, особено живеещите в малки населени места, в сивата икономика.
Ние от „Синята коалиция" винаги сме защитавали позицията, че самонаемането и семейния бизнес са най-сериозната възможност за преодоляване на кризата в заетостта и структурната безработица, причинена от управленията на БСП, ДПС и НДСВ. Високият осигурителен праг е непосилен за всеки стартиращ малък бизнес и не насърчава включването на гражданите, и особено на съкратените работници, в стопанския живот и в осигурителните системи.

По изложените съображения, сме убедени, че тези мерки няма да постигнат увеличаване на приходите на ДОО и ще доведат до намаляване на броя на осигурените лица и увеличаване на дела на сивата икономика.

Настояваме НОИ да извършва постоянно ежемесечно наблюдение и анализ на приходите от самоосигуряващи се лица и на броя български граждани, които внасят осигуровки по този ред. Въз основа на този анализ, ние ще направим предложение за актуализация на бюджета на ДОО в средата на следващата година и въвеждане на поносими и насърчаващи включването в осигурителните системи нива на минимален осигурителен доход за различните свободни професии и занаяти.

Очакваме управляващите от ГЕРБ в най-скоро време да започнат широки консултации за подновяване на процеса на реформи на пенсионната система. В днешния си вид тя страда от тежки дисбаланси и не осигурява нито включването гражданите в осигурителните мрежи, нито достойно съответствие между внасяните осигуровки и получаваните пенсии.

ПГ на „Синята коалиция"

 

 

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор