Обръщение на Националния съвет на СДС към българските граждани по случай 20-години от създаването му

07.12.2009

 

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ
НА
НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА СДС

7 декември 2009г.


Преди 20 години - на 7 декември 1989 г. беше създаден Съюза на демократичните сили като израз на надеждите на милиони българи да променят политическите и обществените отношения и геополитическата ориентация на държавата. Нашата партия се роди не просто като амбиция на група свободомислещи граждани, а и като израз на мечтите и стремежите на поколения българи, чиито идеи винаги са били свързани с демократичните и европейските ценности на цивилизацията. СДС фокусира в себе си не само политически и държавнически отговорности, но и волята на най-интелигентните, най-можещите, най-активните и най-пострадалите от комунистическия режим българи. Ние сме политическата сила, родена с една огромна емоция, една „синя мечта" както я нарекоха самите хора, подкрепили създаването й и сформирането на демократичните й правителствата. СДС върна България на картата на цивилизования свят, приобщи я към евроатлантическите ценности и 20 години по-късно, на днешната дата - 7 ноември 2009 г. посрещаме първото кръгло десетилетие от ХХІ век като страна член на Европейския съюз и НАТО, като държава с демократична система на управление и с развито и активно гражданско общество. Днес всички тези завоевания на политическата ни система и обществените отношения нямаше да бъдат факт без СДС.

През тези 20 години политическите битки с трансформиращата се комунистическа партия позволиха на СДС да излъчи двама президенти на Република България и две правителства. Те управляваха България едва 5 години, но точно те положиха началото на значимата промяна в институционалните и обществените отношения, довели до демократизацията на страната ни.

Всички правителства след тях следваха пътя на България, начертан от СДС, с такава увереност и решителност, че се оказа необратим дори за нашите политически опоненти.

СДС също понесе загуби от важните реформи, които сменилите го във властта партии, се опитваха да блокират или да осуетят. Самите автори и създатели на тези реформи губеха устоите си в СДС и го подлагаха на тежки и непростими процеси на разединение и разцепление. Това са най-тежките и най-мъчителни моменти от нашата 20-годишна история не само за нас, но и за гражданите, които ни подкрепяха и възлагаха надеждите си. На тях, на нашите членове, избиратели, привърженици и симпатизанти, дължим извинение, че допуснахме в различни периоди да се разколебаят във вярата си, че сме партията, способна да защити интересите им на граждани на променяща се демократична България. Дължим им и благодарността си за подкрепата в трудния ни път.

20 години след създаването си, СДС изразява волята на свободните граждани на България, които изповядват и защитават демократичните ценности на европейските държави. Днес СДС е парламентарно представена партия с ясна визия за развитието на България, с компетентна икономическа и социална програма, със силен експертен капацитет и с недвусмислено влияние върху вземането на решения за управлението на държавата. Това е отговорът на СДС на всички скептици, които го отричаха и оплакваха. СДС не е партия на прехода, а последователна политическа сила дала същественото реформиране на държавата. Никой не може да унищожи мечтата, вярата и усилията на хората да изградят и да живеят в демократично общество и да бъдат граждани на свободния цивилизован свят.

През тези 20 години дори и да сгреши в някои подробности, СДС беше прав в най-важното - в пътя, който очерта за България през новото хилядолетие. Затова днес нашата политическа сила има честта и достойнството да се изправи пред гражданите ни с гордо вдигната глава и да каже: ние не предадохме надеждите ви и ще продължим да защитаваме интересите ви и демократичното развитие на нашата държава. Ние сме убедени, че вие безпогрешно ще разпознаете политическата сила, която отстоява правото ви на свободен, достоен и щастлив живот. Тази политическа сила е СДС.

Бог да ни пази! Бог да пази България!

Честит юбилей!

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор