Декларация на Националния съвет на СДС по повод 20 години от 10 ноември 1989г.

10.11.2009
ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА СДС

10 НОЕМВРИ 2009

Преди 20 години България пое пътя на новото си бъдеще, което „бившите" комунисти опитаха да управляват и контролират. Тогава най-големия дефицит не бе в празните магазини, а в липсата на свобода и справедливост.

Преди 20 години започнахме да градим гражданско общество с пазарна икономика, правова държава със свобода на словото, истинска парламентарна република с разделение на властите и контрол върху имащите власт. Емоциите, неистовото желание за промяна и мечтите на българските граждани родиха истинския съюз на демократичните сили като алтернатива на тоталитарния и деспотичен режим на БКП.

През тези 20 години „бившите" комунисти използваха всякакви методи за блокиране и компрометиране на демократичните процеси в България.

Затова преживяхме унижението на Лукановите купони, глада на Виденовата зима и тоталната корупция и безкрупулните кражби на тройната коалиция и Станишевата клика. За съжаление накарахме хората да усетят болка и гняв от раздорите и разделенията в СДС, допуснахме грешки, които ни направиха по-слаби, но не ни спряха.

СДС е партия на свободните и демократични хора, СДС е партията, която показа воля и даде началото на истинската промяна. Когато ние от СДС искахме отнемането на властта от ръцете на комунистите и настоявахме за присъединяване на България към ЕС, в БСП си раздаваха куфари с пари, Сакскобурготски в Мадрид твърдеше, че няма имотни претенции към родината си, а Доган полагаше основите на разделението и етническия вот. Когато ние от СДС водехме България по пътя към НАТО, репресивните органи на тоталитарния строй градяха нови стени, а Първанов пишеше писма на Милошевич и Садам.

Днес 20 години по-късно ние заявяваме:
ЦЕЛИТЕ, С КОИТО СЪЗДАДОХМЕ СДС ВСЕ ОЩЕ НЕ СА НАПЪЛНО ПОСТИГНАТИ


• България е член на ЕС, но европейския жизнен стандарт е далеч от българския дом и българското семейство. Нашата цел е страната ни да бъде достоен и пълноправен член на европейската общност, равностоен партньор на останалите страни членки.
• Българското общество е по-свободно, но дефицита на справедливост продължава да огнетява и да ограничава възможностите на хората. СДС винаги ще защитава тези основни ценности на демокрацията.
• Недостатъчна е подкрепата за инициативните и предприемчивите български граждани. Нашата цел е те да се превърнат в основната движеща сила на икономическия ръстеж и създаването на работни места.
• Липсва сигурност за българските граждани, а органите на реда са в спиралата на изкуствено поддържани скандали и противоречия. Нашата цел е държавата да е гарант за нормалното ежедневие на всеки човек в страната ни.

СДС ВЯРВА В УСПЕХА НА БЪЛГАРИЯ И ТАЗИ ВЯРА НИ ДАВА СИЛА ДА ПРОДЪЛЖИМ!


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор