Позиции на Синята коалиция по управленската програма на правителството

30.10.2009
ПОЗИЦИИ НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ПО УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

 


ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

Синята коалиция прави следните свои предложения към програмата на правителството:
1. Във връзка с гарантирането на правовия ред, борбата с корупцията и организираната престъпност, предлагаме конституционна реформа и промяна на закона за съдебната власт, които да позволят премахване на корупцията по време на избори и реформа на съдебната власт. Реформа на сектора за сигурност основана на приета от Народното събрание нова национална стратегия за сигурност. Управление на сектора от изпълнителната власт. Законово изграждане на външното разузнаване, на националната служба за охрана и на военното разузнаване. Настояваме да бъдат отстранени бившите служители на ДС от ръководни позиции в службите за сигурност.
2. Антикризисно данъчно законодателство, което включва: намаляване на данъка за едноличните търговци от 2011 г., намаляване на срока за възстановяване на ДДС от 2010 г. и намаляване общата ставка по ДДС от 20 на 18 на сто в рамките на мандата на правителството. Предлагаме като компенсация на загубените данъчни приходи увеличаване на данъка върху хазарта на 15 на сто от 2010 г.
3. Предлагаме конкретни мерки за премахване на създадените от предишното правителство корупционни възможности в законодателството за обществените поръчки.
4. Гарантирането на енергийната сигурност на страната да се осъществи чрез диверсификация на доставките на енергоресурси и преодоляване на едностранната зависимост от Русия. Настояваме за активно участие на българското правителство във формирането на обща европейска енергийна политика. Предлагаме приоритет на изграждането на газопровода „Набуко" и свързването на газопроводната ни мрежа с тази на Румъния и Гърция.
5. Предлагаме промени в националната здравно-осигурителна система като първа стъпка за реформиране на българското здравеопазване. Предлагаме следните цели: значително увеличаване броя на осигурените лица, достъпно здравеопазване, задължение на здравната система за приоритетно лечение на социално-значимите заболявания. Предлагаме завършване на реформата в болничното здравеопазване след анализ на здравното състояние на нацията и приемане от парламента на нова здравна стратегия. Ликвидиране на злоупотребите със средствата на здравната каса; строг контрол върху разходването на отпусканите средства и ефективността на лечението.
6. Предлагаме програмата за управление да включи изработването на специална позиция по отношение преговорите на ЕС с Република Турция. България да развива добросъседски отношения, активни икономически и търговски отношения и общи инфраструктурни проекти. Едновременно с това България трябва да поиска от турските власти да уважават суверенитета на страната ни, да прекратят да се намесват във вътрешния политически живот и в делата на българските мюсюлмани. Република Турция организира подкрепа на една от българските политически партии, което е недопустимо за две съседни европейски страни.

Синята коалиция има готовност да подкрепи управленската програма на правителството заради това, че :


1. В голямата си част е близка с нашите приоритети и принципи;
2. Поставя връщането на доверието на ЕС към България и на европейското финансиране във фокуса на усилията на правителството;
3. Гарантира политика на енергийна сигурност на страната и
4. Си поставя за цел постигане на правов ред, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Отношението на коалицията към Програмата за управление и бюджета на страната ще бъде изработено след като се уверим, че наши идеи и предложения са възприети в окончателната програма и политика на управляващите.

 


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор