СДС предлага създаването на нова енергийна стратегия

01.09.2009

СДС ще настоява за енергийна стратегия, в която да се определи дали има нужда от нови енергийни мощности. Това заяви на пресконференция след заседанието на Националния съвет на СДС председателят на партията Мартин Димитров. Той допълни, че по негова информация АЕЦ „Белене" се прави само, за да се изнася електроенергия. Според него строежът на електроцентралата ще струва 10 млрд. евро. Тъй като България ще има участие с малко над 50 на сто в проекта, това означава в условията на криза българският данъкоплатец да плати 5 млрд. евро. Димитров беше категоричен, че при предишното управление, когато ставаше въпрос за руските енергийни проекти имаше една страна. Руската страна беше и от двете страни. Подписваше и от двете страни всички договори. Сега е време да бъде отстояван българският национален интерес, бе категоричен той. Синият лидер подчерта, че партията няма да подкрепи проекта, освен, ако делът на частните инвестиции не стане повече от 80%, а делът на държавата падне под 20%.
Димитров обясни, че проектът „Бургас-Александруполис" е необоснован и е заплаха за туризма. Той припомни, че бяха проведени референдуми по темата и българските граждани показаха, че не искат този проект и не може някой чиновник да решава вместо тях.
В отговор на журналистически въпрос синият лидер коментира, че в най-кратки срокове трябва да бъде изготвена управленската програма на правителството, която най-късно до началото на октомври трябва да бъде предложена на Народното събрание. Според Мартин Димитров няма мерки за подкрепа на българската икономика от страна на правителството. Той обясни, че по време на срещите му с работодателите е станало ясно, че пикът на кризата още не е дошъл, а когато той дойде, вече ще е късно да се налагат антикризисни мерки.
Лидерът на СДС коментира, че все още няма издигната кандидатура за кмет на София, но на заседанието на Националния съвет е взето решение местните организации трябва да излязат с предложение за всяка една община, където ще се проведат частични избори, и след това да уведоми ръководството на партията по най-бързия начин. Има децентрализиран подход, при който всяка структура на СДС решава за начина на явяване на изборите, като се изключват всякакви коалиции с ДПС и БСП, допълни той.

Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор