СДС: Няма връзка между бюджет 2009 и общия план за развитие на София

17.02.2009

 

Няма връзка между бюджет 2009 и общия план за развитие на София. Това каза общинският съветник от групата на СДС Иван Нейков. По време на пресконференцията бе представен алтернативен бюджет, в който съветниците излизат с предложение за завишаване на приходната част на бюджета на Столична община със 113 млн. лева.

В документа се посочва, че тези средства трябва да бъдат осигурени чрез реално повишаване на събираемостта на данъчните и неданъчните приходи. Около 40 млн. лева трябва да бъдат осигурени чрез промяна на капиталовата програма и корекция на предложеното нарастване с близо 40% на общинските разходи за заплащането на преференциалните карти за градски транспорт.

Основната част от формирания ресурс общинските съветници от СДС предлагат да бъде използван за финансиране на няколко техни предложения за бюджет 2009. Иван Нейков заяви, че трябва да бъдат изпълнени със средства от този бюджет нереализираните задачи на общината от миналата година, в това число разширението на Западния парк, разширението на Столичния център за работа с деца, включване на полицаи в мобилните екипи за охрана на столичните райони. Той каза още, че трябва да се дофинансира с около 6 млн. лева програмата "Асистент за независим живот", тъй като желаещите да се възползват от услугата са два пъти повече от предвидените в бюджета.

От СДС предлагат и изграждането на два общински хосписа и да бъде осигурена охрана на гробищния парк "Бакърена фабрика". Стойността на проекта е 14 млн. лева. По отношение на образованието и на културата предложенията са свързани с цялостния ремонт и подмяна на оборудването на 100 детски градини и 100 общински училища, където да се подмени и спортното оборудване.

В документа на алтернативния бюджет се съдържа и предложение за проектиране и изграждане на два пилотни проекта за спортни терени, и изграждането на общински център за повишаване на квалификацията на медицинските и педагогическите служители.

За развитието на зелените системи в София от СДС искат разработването и стартирането на програма за масирано озеленяване на общинските площи в район "Люлин". Срокът за изпълнение на програмата е заложен за четири години. Друга идея на съветниците от СДС е да се осигури безплатен високоскоростен интернет в десетте основни парка на София. Стойността на проекта е около 6 млн. лева.

По отношение на инфраструктурата исканията са за укрепване и почистване на коритото на река Владайска, финансиране на програма за развитие на населените места, където са новите площадки за отпадъци, изграждане на улично осветление в квартал "Триъгълника", квартал "Модерно предградие", парк "Света Троица", което ще струва на Столична община около 22 млн. лева.

25 млн. лева общинските съветници от СДС предлагат да се дадат за изграждането на нови тротоари и пешеходни зони във всички райони на столицата. По отношение на приходите от лихвите по срочни депозити, от СДС предлагат увеличение с 50%, което е равно на 10 млн. лева. /Днес+


Още по темата

thumb 07.12.2019

СДС на 30 години!

Да си пожелаем още много сини години и бъдещи успехи!

thumb 07.12.2019

Участие на Илия Лазаров в К...

7 декември, 20 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Емил Кабаиванов ...

6-ти декември, 18 часа

thumb 06.12.2019

Участие на Румен Христов в ...

Петък, 6-ти декември

thumb 29.11.2019

СДС определя като неприемли...

В пазарната икономика една работеща и печеливша релация между търсе...

thumb 28.11.2019

Генади Велков: Успешно упра...

Трябва тези, които са напуснали Видин, за да търсят препитание, да ...

thumb 28.11.2019

Румен Христов: СДС е парти...

Христов изрази убедеността си, че за една партия най-важни са парла...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 28.11.2019

Илия Лазаров: С класическит...

В София постигнахме един прекрасен резултат – между 20 и 30 хиляди...

thumb 27.11.2019

Днешният ден е един от най-...

100 години от Ньойския договор